Tästä ei sähköauto enää söpömmäksi muutu – uusi Fiat Topolino tuo klassisen 500 Jollyn perinteet nykyaikaan

Automaailmassa liikkui jo viime vuonna huhuja, että Fiat on kehittämässä omaa versiotaan mopoautojen luokkaan kuuluvasta täyssähköisestä Citroen Amista. Perinteikkään Topolino-nimen saaneesta uutuudesta julkaistiin nyt ensimmäinen kuva, ja lopullinen lanseerauskin lienee vuorossa jo pikapuoliin.

Pientä hiirtä tarkoittava Topolino on autohistoriaa tunteville tuttu vuosina 1936-1955 valmistetun ensimmäisen 500:n lempinimenä. Uuden Topolinon muodot ovat sen sijaan saaneet vahvoja vaikutteita alkuperäisen Topolinon seuraajasta, eli vuonna 1957 lanseeratusta ”Nuova” 500:sta. Pikkuruinen sähkökulkine on ainakin keulailmeeltään retrompi kuin 500:n modernit tulkinnat, mutta peräpään design jää vielä nähtäväksi.

Kuva: Citroen

Citroen Amissa ja sen badge engineering -versio Opel Rocks-e:ssä käytetään kustannussyistä samoja koripaneeleita sekä edessä että takana, mutta Fiatiin on raaskittu tehdä ainakin täysin oma keulapalansa. Toivoa siis sopii, että myös peräpään design saisi edustaa täysillä italialaista retrotyyliä. Topolinon erona sisarmalleihin on lisäksi klassisia esikuvia kunnioittava avattava kangaskatto, ja kuvan autosta puuttuvat myös ovet klassisen 500:n Jolly-rantaversion tyyliin.

Retrotyyliin vaikuttavat vahvasti myös alkupään ”Nuova” 500:t mieleen tuova vihreä pastelliväri, kromiosien modernina tulkintana toimivat hopeanväriset koristeet, klassisia peltivanteita imitoivat koristekapselit sekä iloisen raidallinen sisustus. Tekniikka on peräpään designin tavoin vielä hämärän peitossa, mutta suuria yllätyksiä ei liene odotettavissa.

Kuva: Fiat

Topolinokin kuuluu täyssähköisten mopoautojen kategoriaan, ja voimanlähteenä toimii hyvin todennäköisesti kahdeksan hevosvoimaa tuottava sähkömoottori yhdistettynä 5,5 kWh:n akkuun. Näillä eväillä ylletään 45 km/h:n lukemaan rajoitettuun huippunopeuteen ja parhaimmillaan noin 70 kilometrin toimintasäteeseen.

Fiatin mukaan Topolinon tavoitteena on saada etenkin nuoret rakastamaan jälleen autoja, joten mopoautojen käyttäjäkunta on selvästi kulkineen ykköskohderyhmä. Näin tyylikäs laite löytäisi varmasti monia muitakin ostajia, ja Topolino onkin helppo kuvitella vaikkapa Italian Amalfin rannikon näyttäytymisvälineeksi tai Loma Roomassa -leffan uudelleentulkintaan. Suomen ilmastoon oveton versio ei olisi aivan ykkösvaihtoehto, mutta todennäköisesti Topolinoa saa myös katetumpana mallina.

Kuva: Fiat
Kuva: Fiat
LähdeCarscoops

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Nissan haluaa valmistaa sähköajoneuvoja halvemmalla käyttäen Teslan menetelmää

Nissan haluaa valmistaa sähköajoneuvoja halvemmalla, ja Teslan tunnetuksi tekemä Gigacasting-menetelmä vaikuttaa hyvältä idealta japanilaisyhtiönkin mielestä.

Kaikkien aikojen nopeimmin kiihtyvä tehdas-Mersu esiteltiin – kaksiovisen AMG GT:n pistokehybridiversio pyyhkäisee nollasta sataan 2,8 sekunnissa

Mercedes-AMG esitteli Kiinan maaperällä Shanghain autonäyttelyssä kaksiovisen GT-mallistonsa lippulaivan, jonka koko mallinimi on pitkä kuin nälkävuosi. GT 63 S E Performance kiihtyy kuitenkin sitäkin lyhyemmässä ajassa nollasta sataan.

Tesla takaisinkutsuu miltei 4000 Cybertruckia pohjaan juuttuvan kaasupolkimen vuoksi

Cybertruckin kaasupolkimen päällyste voi irrota estäen polkimen normaalin toiminnan, mikä voi aiheuttaa tahatonta kiihdyttelyä.

Lähes 1000 hevosvoiman täyssähköinen Alfa Romeo Stelvio on tulossa lähiaikoina – polttomoottoriversiokaan ei ole enää poissuljettu

Alfa Romeo on uudistamassa mallistoaan kovaa vauhtia. Tonalen ja juuri esitellyn Milanon jälkeen vuorossa ovat seuraavan sukupolven Giulia sekä Stelvio, jotka siirtyvät samalla sähköön.

Tyyliniekan uusimmat