Tässä sportissa on takamoottori, turbokone ja manuaalivaihteisto – kyse ei ole kuitenkaan mistään Porsche 911:n haastajasta

Renault Twingon nykyversio kuuluu persoonallisimpien pikkuautojen joukkoon. Ranskalainen pienokainen on nykyajan harvoja takamoottorisia ja -vetoisia autoja Smartin brändin alla myytävien sisarmalliensa ja legendaarisen Porsche 911:n ohella. Vetotapa ja moottorin sijainti on saanut monet odottamaan hartaasti Twingon sporttiversiota, joka olisi vähintään yhtä hauska ajaa kuin muut Renault Sportin peukaloimat hot hatchit.

Nyt Renault julkaisi ensimmäiset kuvat ja tiedot Twingon urheilumallista, jonka nimeksi onkin annettu GT. Kyse ei ole siis mistään extreme-versiosta, vaan 0,9-litraisen kolmipyttyisen turbokoneen tehoa on nostettu varsin maltillisesti 110 hevosvoimaan tavallisen Twingon 90 hepasta. Huippuvääntö on 170 newtonia, eli arvot ovat täsmälleen samat kuin Smart ForTwo Brabuksessa. Sisarmalleissa käytetään siis samaa voimanlähdettä, ja tehoa on saatu nostettua paremman ilmanoton ja moottorin uuden softan ansiosta.

Twingo_3

Lisäksi Twingo GT:n manuaalivaihteiston välityssuhteita on muutettu, jotta auton ratin taakse välittyisi sporttisempi fiilis. Suoritusarvoja ei ole vielä julkaistu, mutta kolmipyttyisellä turbolla varustettu perus-Twingo kiihtyy nollasta sataan 10,8 sekunnissa ja kerää huippuja 165 km/h, joten näihin lukemiin on ainakin luvassa parannusta. Brabuksen virittämä kaksipaikkainen Smart ForTwo pinkaisee satasen nopeuteen 9,5 sekunnissa, joten hieman painavampi Twingo GT jäänee hivenen hitaammaksi.

Sportti-Twingossa on erityiset 17-tuumaiset alumiinivanteet, ja lisäksi jousitusta, ESP:n säätöjä sekä ohjausvälitystä on hienosäädetty. Se on nyt muuttuvaa mallia, ja ratin kautta luvataan välittyvän entistä enemmän tuntoa kuskin sormenpäihin. Myös ESP:n muutokset kuulostavat hyvältä, koska sähköaivot puuttuvat tavallisen Twingon menoon jo aivan liian aikaisessa vaiheessa ajamisen hauskuuden kannalta.

Twingo_4

Suosittelemme

Ulkoisesti GT-mallin erottaa mm. takapään tuplaputkista, matalammasta alustasta sekä vauhdikkaan näköisistä raidoista. Myös Piment Orange -niminen värisävy on uutta, ja sen vaihtoehtoina tarjotaan mustaa, valkoista sekä harmaata korinväriä. Sisustassa on puolestaan oransseja tehosteita, alumiiniset polkimet sekä sporttisemmat kynnyslistat ja vaihdekepin nuppi. Sportti-Twingo esitellään suurelle yleisölle kesäkuun lopulla järjestettävässä Goodwood Festival of Speedissä, mutta auton Suomeen tulosta ei ole vielä mitään tietoa.

Twingo_2Twingo

Lue lisää