Tässä on tosielämän tappaja-auto vuodelta 1958 – Christine-leffan mukaista Plymouth Furyä vauhdittaa 1000-heppainen Hellephant-veekasi

Vuoden 1958 Plymouth Fury edusti muiden aikansa Mopareiden tavoin mallivuodelle 1957 lanseerattua Forward Look -tyyliä, joka sai kilpailevat GM:n ja Fordin tuotokset näyttämään vanhentuneilta lähes yhdessä yössä. Virgil Exnerin ideoima muotokieli perustui lennokkaiden siipien lisäksi autojen matalaan ja leveään olemukseen, ja niinpä Chryslerin luomukset kävivät näinä vuosina mukavasti kaupaksi. Yksi onnistuneimmista Forward Look -Mopareista oli vuosikertojen 1957-1958 Plymouth, jonka valitettavan heikko ruostesuojaus verotti kantaa jo varhain.

Auto sai kuitenkin todellisen kunnianpalautuksen vuonna 1983 ensi-iltansa saaneessa Christine-leffassa, jonka John Carpenter ohjasi Stephen Kingin kauhuromaanin pohjalta. Christine oli pahojen henkien riivaama vuoden 1958 Fury, joka suojeli Arnie-nimistä omistajaansa mustasukkaisesti ja osasi korjata itsensä vaikka kuinka pahasta romukasasta. Tarinan edetessä auto tappoi lukuisia omistajansa kavereita, ja lopulta se koitui Arnienkin kohtaloksi. Leffa päättyi siihen, kun Christine oli enää metallikuutioksi rusennettu möykky romuttamon pihalla. 1950-luvun rock´n´roll kaikui kuitenkin romukasan uumenista, joten mahdollisuus uudelleensyntymiselle jäi vielä.

Elokuvan teon aikana tuhottiin lukuisia näiden vuosikertojen Plymoutheja, mutta paljon suurempi määrä autoja on varmasti pelastettu ja entisöity leffan mukanaan tuoman sädekehän ansiosta. Mallivuoden 1958 Fury oli Plymouthin huippumalli, jota ei oikeassa elämässä saanut Christinestä tuttuna punaisena. Auton nokalla murisi mahtipontisella Golden Commando -markkinointinimellä höystetty veekasi, josta irtosi hieman yli 300 heppaa silloisen laskutavan mukaan. Fury oli aikanaan nopea auto, mutta uudempien muskeliautojen seurassa sen suoritusarvot eivät enää huimaa päätä.

Äskettäin Las Vegasissa järjestetyssä SEMA Show’ssa nähtiin kuitenkin Christine-klooni, jonka kanssa moni moderni sporttikin olisi ihmeissään. Auto on punaista väriä myöten Christinen näköinen, ja alla pyörivät jopa alkuperäisen kaltaiset valkosivurenkaat peltivanteilla ja kromikapseleilla. Kapeilla kumeilla voi olla melkoisia haasteita pidon kanssa, koska Furyn nokalle on kammettu todellinen hirviömoottori. Se on Moparin aftermarket-käyttöön lanseeraama Hellephant-veekasi, joka ammentaa voimansa perinne-Hemien tavoin 426 kuutiotuuman iskutilavuudesta.

Suosittelemme

Seitsemänlitraisessa myllyssä on lisäksi mekaaninen ahdin, jonka ansiosta löylyä riittää peräti 1000 hevosvoiman ja 1288 newtonmetrin verran. Christine-klooni on siis todellinen susi lammasten vaatteissa, ja auto on nähty jo ennen SEMA-debyyttiään Motor Trend TV:n Graveyard Carz -nimisessä ohjelmassa. Moparin Hellephant-moottori lanseerattiin puolestaan viimevuotisessa SEMA Show’ssa, ja koko tuotanto myytiin pikavauhtia loppuun. Odotettavissa on siis monia muitakin mielenkiintoisia projekteja, joiden kulusta vastaa todellinen norsumoottori.

LähdeCarscoops

Aihepiirin uusimmat

Uusi VW Tiguan tuotiin julkisuuteen – suosikki-SUV:ssa on nyt kurvikkaammat linjat ja pistokehybridissä parhaimmillaan 100 kilometrin sähköinen toimintasäde

Volkswagen Tiguan on noussut viime vuosina kaikessa hiljaisuudessa valmistajansa myydyimmäksi malliksi yleisen SUV-buumin vanavedessä. Jossakin vaiheessa myös Tiguan muuttuu täyssähköautoksi, mutta sitä ennen on vielä yhden polttomoottoripohjaisen sukupolven vuoro.

Turkin presidentti haluaisi Elon Muskin rakentavan Teslan tehtaan maahansa

Turkki haluaa olla Teslan seuraavan sähköajoneuvotehtaan loppusijoituspaikka, vaikka maa on jo ehtinyt luomaan oman sähköautobrändin.

ELegend EL1 driftaa kuin 1980-luvun B-ryhmän rallitykki – lähes 900 000 euron sähköauton esikuvana palvelee Audin pätkä-Quattro

Pari vuotta sitten julkisuuteen putkahteli luonnoskuvia ELegend EL1 -nimisestä sähköautosta, jonka oli tarkoitus toimia 1980-luvun Audi Sport Quattron modernina tulkintana. Monista vastaavista projekteista ei ole kuultu ensimmäisen lehdistötiedotteen jälkeen enää mitään, mutta ELegendin kohdalla asia on onneksi toisin.

Volkswagen esitteli yli 550-heppaisen sähkösedanin – ID.X Performance uhkaa kuitenkin jäädä pelkäksi tutkielmaksi

GTI-fanit häädettiin Itävallan Wörtherseen rannalta kestävän kehityksen nimissä, mutta Volkswagenin ID-sähkömallien omistajat saavat sentään kokoontua paikallisesti päästöttömästi Sveitsin Locarnossa. Tapaamisen kohokohta valmistajan puolelta oli varsin yllätyksellinen konseptiauto.

Tyyliniekan uusimmat