Tässä on todellinen minipossu – Fiat 500:sta tehty Porsche 911 -klooni jakaa mielipiteitä

Klassinen pikku-Fiat, eli Nuova 500 esiteltiin tasan 60 vuotta sitten. Se nosti Italian pyörilleen ja nousi muuallakin maailmassa yhdeksi 1900-luvun suurimmista kulttiautoista. 500:n valmistus päättyi lähes 20 vuoden uran jälkeen elokuussa 1975. Seuraajaksi ajateltu laatikkomainen 126 oli esitelty jo muutama vuosi aiemmin, mutta muotoilultaan modernisoitu pikkuinen ei koskaan saavuttanut edeltäjänsä kaltaista suosiota.

Fiat toi 500:n takaisin kymmenen vuotta sitten, kun paljon alkuperäistä suurempi retroversio tuotiin markkinoille. Sekin on menestynyt mukavasti, mutta uusintapainos muistuttaa alkuperäistä ainoastaan ulkoisesti. Ilmajäähdytteinen kaksipyttyinen kone ja takamoottorikonstruktio ovat vaihtuneet moderniin etuvetorakenteeseen, mutta ostajia tämä ei tunnu häiritsevän. Auto on sinnitellyt nimittäin tuotannossa jo vuodesta 2007 vain pienien faceliftien saattelemana, ja loppua ei ole näköpiirissä.

Alkuperäisellä 500:lla on jotakin yhteistä myös Porsche 911:n kanssa, vaikka tämä ei olekaan kovin ilmeistä ensivilkaisulla. Molemmat autot ovat nimittäin takamoottorisia, ja 911:ssäkin käytettiin ilmajäähdytteisiä koneita aina vuoteen 1997 asti. Tuntemattomaksi jäänyt Fiat 500:n omistaja Kreikasta päätti hyödyntää nämä yhtäläisyydet ja rakentaa pikkuautostaan 911:n kloonin.

Autossa on kylläkin käytetty 2000-luvun alun 996 Turboon viittaavia osia. 996-sukupolven 911 ei ollut enää ilmajäähdytteinen edeltäjiensä tapaan, mutta tämä ei ole näköjään häirinnyt kreikkalaista rakentajaa. Alkuperäisestä Fiatista muistuttaa enää kattolinja, ja kaikki muu on laitettu uusiksi. Etu- ja takavalot saattavat olla jopa Porschen alkuperäisiä osia, mutta puskurit, levikkeet ja spoilerit on todennäköisesti leivottu lasikuidusta.

Minipossun kuvat julkaistiin Facebookin How Not to Design a Car -nimisellä sivulla, mikä kertoo paljon luomuksen onnistumisesta. Kauneus on toki katsojan silmässä, mutta useimpien mielestä 500 olisi ollut varmasti kauniimpi alkuperäisenä. Toisaalta typistetyn 911:n näköisessä tekeleessä on jotakin hyvin sarjakuvamaista, ja huomiota se herättää ainakin takuuvarmasti.

Suosittelemme

Lue lisää