Tässä on ensimmäinen tiiserikuva Teslan kompaktista katumaasturista – Model Y:stä tulee Model X:n pikkuveli

Monet haaveilevat omasta Teslasta, mutta luksusluokkaan asettuvan Model S:n ja samaa kategoriaa edustavan Model X -katumaasturin hinnat ovat pitäneet ne useimpien autonostajien ulottumattomissa. Tästä ei voida syyttää edes Suomen autoveroa, koska nollapäästöisten sähköautojen vero on varsin pieni suhteessa hankintahintaan.

Teslan ”kansanmalli” on kuitenkin tulossa, kun BMW 3-sarjan ja kumppaneiden kanssa kilpasille lähtevä Model 3 esitellään jo pikapuoliin. Se muistuttaa kutistettua Model S:ää, eli Kalifornian sähköautopioneeri ei pääse uutuutensa avulla käsiksi hurjassa kasvussa olevaan kompaktien katumaasturien ja crossovereiden luokkaan. Tällainenkin auto on kuitenkin tulossa, koska Tesla julkaisi nyt ensimmäisen tiiserikuvan tulevasta Model Y:stä.

Otos paljastettiin Teslan päämajassa, eli Kalifornian Mountain View’ssä pidetyn yhtiökokouksen ohessa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa. Sähköautovalmistajan ylin pomo Elon Musk hehkutti kovasti innostuneisuuttaan Model Y:tä kohtaan. Tavoitteena on kuulemma saada auto myyntiin noin vuonna 2019, mutta Teslan aikatauluilla on ollut tapana venyä ja paukkua.

Näin kävi mm. ison Model X -katumaasturin kohdalla, jonka haukansiipiovet takana aiheuttivat melkoista päänvaivaa Teslan insinööreille. Ovet saatiin lopulta toimimaan, mutta auton markkinoilletulo viivästyi pahasti. Musk kertoi muutenkin jälkiviisaana, että Model X:ää ei olisi pitänyt koskaan tehdä Model S:n pohjalta. SUV olisi pitänyt suunnitella alusta alkaen katumaasturiksi sedanin perusrakenteen hyödyntämisen sijasta, koska nyt tuotekehityksestä tuli tarpeettoman monimutkaista.

Tätä virhettä ei haluta toistaa, ja niinpä pykälää pienempi Model Y rakennetaan täysin uudelle pohjalevylle, jossa huomioidaan crossoverin erikoisvaatimukset. Koska autoa ei tehdä samankokoisen Model 3:n pohjalle, se vaatii myös täysin uuden tehtaan. Valmistus tapahtuu siis jossakin muualla kuin Kalifornian Fremontissa, mutta tarkasta paikasta ei ole vielä tietoa. Autosta ei ole julkaistu mitään muitakaan tietoja nyt paljastettua tiiserikuvaa lukuun ottamatta, mutta lisäinfoa saattaa olla luvassa syyskuussa. Tesla paljastaa silloin sähkötoimisen kuorma-autonsa, ja Elon Musk vihjasi, että samalla kerrotaan myös muita uutisia.

LähdeCarscoops

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

EU höllentää polttomoottoriautoja koskevaa Euro 7 -päästösääntöään

Eurooppalaiset ministerit sopivat lieventävänsä ”likaisia autoja” koskevaa ehdotustaan, joskin rengas- ja jarrupäästöt otetaan edelleen käyttöön.

Hyvää syntymäpäivää Rättäri – Citroën 2 CV täyttää 75 vuotta

Kaikkein ikonisimpiin automalleihin kuuluva Rättisitikka, eli virallisemmin Citroën 2 CV on ehtinyt jo 75 vuoden ikään. Citroën juhlistaa merkkipaalua omassa museossaan järjestettävän erikoisnäyttelyn avulla.

Polestar 3:n muotoilija kritisoi perunan muotoisia sähköautoja – ulkonäköä ei pitäisi uhrata aerodynamiikan alttarilla

Monet sähköautot ovat perinnetietoisten silmään vähintäänkin kummallisen näköisiä. Osittain tämä johtuu uutta teknologiaa korostavasta erikoisuudentavoittelusta, mutta tärkeämpi syy löytyy pyrkimyksestä mahdollisimman pieneen ilmanvastukseen.

Skoda on tehnyt jo kolme miljoonaa katumaasturia – jatkoa seuraa muutaman viikon päästä esiteltävän uuden Kodiaqin myötä

Skoda on parhaillaan juhlatunnelmissa. SUV-luokan autot muodostavat tätä nykyä merkittävän osan tšekkimerkinkin myynnistä, ja Skodan tuotantolinjoilta putkahti juuri ulos kolmen miljoonan valmistetun katumaasturin rajapyykin rikkonut yksilö.

Tyyliniekan uusimmat