Tämä Audi TT RS juhlistaa alkuperäisen Quattron 40-vuotissynttäreitä – erikoismallilla on myös erikoinen hinta

Alkuperäinen Audi Quattro esiteltiin keväällä 1980 Geneven autonäyttelyssä. Tänä vuonna Geneven show’kin jouduttiin perumaan koronapandemian vuoksi, mutta Audi esitteli nyt virtuaalisesti Quattron 40-vuotissynttärikakun.

Rinkulamerkin nykymallistosta lähimmäksi alkuperäisen Quattron ideaa pääsee TT RS, joka on kasari-ikonin tavoin upealta kuulostavalla turboviitosella ryyditetty coupé. Niinpä 40 Years of Quattro – tai 40 Jahre quattro -niminen erikoismalli päätettiin tehdä TT RS:n pohjalta. Toisin kuin TT RS:n perusversiota, erikoismallia saa pelkästään umpikattoisena coupéna. Myynti rajoitetaan vain Saksan markkinoille, ja autoja tehdään 40 kappaletta, eli yksi jokaista vuotta kohti sitten Quattron esittelyn.

Erikoismalli on Audin 1980-luvun ralliautojen tapaan valkoinen. Mustaa, harmaata ja punaista yhdistelevät koristeraidatkin ovat saaneet inspiraationsa vuoden 1987 Audi Sport quattro S1:stä, jolla Walter Röhrl ylsi Pikes Peakin mäkikisan korkeimmalle korokkeelle. Raitojen lisäksi korista löytyy monenlaisia kiiltävän mustia tehosteita, ja nokkapellillä komeilee hiilikuituinen ilmanottoaukko. Lisäksi aerodynamiikkaa on höystetty etupuskurin ilmanohjaimilla, etu- ja takapuskurin lisäpalikoilla sekä vakiota isommalla takasiivellä.

20-tuumaiset vanteet ovat valkoiset vanhojen ralliautojen malliin, ja kiekkojen takaa pilkottavat punaiset jarrusatulat. Viimeinen silaus ulkonäköön luodaan takaspoilerin päätyjen rinkulalogoilla sekä erikoismallia varten luoduilla tarroilla takasivulaseissa. Autossa on tavallisen TT:n tavoin pieni takapenkki, mutta sen tilalle saa haluttaessa koria jäykistävän hiilikuituisen poikkituen. Sen myötä myös paino laskee 16 kilolla. Sisätiloissa erikoismallin statuksesta muistuttaa seitsemänpykäläisen S Tronic -vaihteiston nupista löytyvä valmistenumero, ja nahkaa sekä alcantaraa yhdisteleviä sporttipenkkejäkin koristavat valkoiset spesiaalilogot.

Moottoriin ei ole koskettu, eli nokalla muriseva 2,5-litrainen turboviitonen tuottaa edelleen 400 hevosvoiman huipputehon ja 480 newtonmetrin maksimiväännön. Kiihdytys nollasta sataan sujuu 3,7 sekunnissa, ja rajoitin puuttuu peliin vasta 280 km/h:n nopeudessa. Retrotyylinen erikoismalli lienee yksi houkuttelevimmista TT:istä, mutta asiassa on Saksan markkinoillakin yksi iso mutta. Auton hintalapussa lukee nimittäin peräti 114 040 euron summa, eli esimerkiksi Porsche 911 Carrera 4:n saisi halvemmalla. Carrera S:kin jää Saksassa vain nelisen tonnia kalliimmaksi, ja Audin omasta valikoimasta irtoaisi 600-heppainen RS 6 Avant noin 2000 euron lisäsijoituksella.Turo Leppänen
Turo Leppänen on ansioitunut autotoimittajamme, jonka pintaa syvemmälle meneviä kirjoituksia olemme saaneet lukea aiemmin Jokamies-verkkolehdessä ja muissa tunnetuissa alan julkaisuissa. Vapaa-ajalla Turo pitää huolta perheestään, yli tuhannen pienoisauton kokoelmastaan, sekä avokattoisesta saksalaisvalmisteisesta harrasteautostaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tilaa Tyyliniekan uutiskirjeLähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Lähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tietojasi emme luovuta eteenpäin.