Tällä nakuttajalla ei jää jalkoihin – neliturboisessa BMW M550d:ssä on 860 newtonin vääntö G-Powerin virityksen jälkeen

Dieselit ovat olleet melkoisessa vastatuulessa toissasyksynä paljastuneen VW-konsernin päästöskandaalin jälkeen. Monet suurkaupungit suunnittelevat dieselautojen käytölle rajoituksia, ja jotkin maat ovat jopa kaavailemassa uusien polttomoottoriautojen myyntikieltoa lähivuosikymmeninä. Modernit turbodieselit ovat kuitenkin edelleen hienoja voimanlähteitä, ja niiden todelliset päästötkin ovat parhaissa tapauksissa jopa lain asettamia raja-arvoja reilusti pienemmät. Yksi esimerkki erityisen puhtaasta nykydieselistä on turbonelosella varustettu BMW 520d.

Bemarin 5-sarjan mallistosta löytyy kuitenkin tehokkaampiakin vaihtoehtoja dieseliä kaipaaville. 530d-, 540d- ja M550d-mallien pellin alta löytyy ahdettu kolmilitrainen kuutonen, jonka sylinterit ovat rivissä baijerilaisten parhaiden perinteiden mukaisesti. Turbokoneet ovat kiitollisia virityskohteita, koska tehoa on helppo nostaa pelkästään ahtopainetta kohottamalla. Saksalainen virityspaja G-Power on kunnostautunut BMW:n mallien parissa aiemminkin, ja nyt se esitteli virityspakettinsa tuoreen Viitosen puhdikkaimpiin kuutosdieseleihin.

Voimavarat nostetaan uusiin lukemiin asentamalla autoihin ”ylimääräinen” moottorin ohjausboksi. D-Tronik 5 V1 -niminen moduuli on tehty räätälintyönä baijerilaisten kolmilitraista kuutosdieseliä varten. 540d:n huipputeho kohoaa boksin ansiosta 380 hevosvoimaan, ja vääntö nousee 750 newtoniin. Teho kasvaa siis 65 hepan ja maksimivääntö 70 newtonmetrin verran. Vieläkin komeammat lukemat irrotetaan dieselvalikoiman kermaa edustavasta neliturboisesta M550d:stä. G-Powerin virityksen jälkeen autossa on potkua peräti 453 hevosvoimaa, ja vääntö kirjataan suorastaan brutaaliin 860 newtonin lukemaan. Teho on noussut 59 hepalla ja vääntö 100 newtonilla vakioon verrattuna. Pito-ongelmiakaan ei pitäisi tulla, koska M550d on aina nelivetoinen.

Suosittelemme

Bensakoneista 540i:täkin varten on tehty oma boksinsa, joka tottelee Bi-Tronik 5 V1 -nimeä. Sen ansiosta kolmilitrainen turbokuutonen luovuttaa 394 hevosvoimaa ja 540 newtonmetriä, eli 59 heppaa ja 90 newtonia tehdasautoa enemmän. Moduulit maksavat Saksassa reilut 2300 euroa, mikä kuulostaa varsin kohtuulliselta summalta reippaasti kasvaneista teholukemista. G-Powerin palikoita pystyy analysoimaan BMW:n testereillä, ja niissä on huomioitu myös tehtaan suojausohjelmat moottoreille. Niinpä täysi teho tuotetaan vasta tarpeeksi lämminneillä öljyillä. Potkua myös pienennetään, jos nesteiden lämpötilat uhkaavat kohota liian korkeiksi.

Moottorinohjausboksien lisäksi G-Power tarjoaa G30-koppaiseen 5-sarjaan Hurricane RR -nimisiä vanteitaan. Niissä on viisi ohutta tuplapuolaa, ja kiekkoja saa joko 20- tai 21-tuumaisina. Leveys on aina yhdeksän tuumaa edessä ja 10,5 tuumaa taka-akselilla. Vanteisiin on tarjolla eri pintaviimeistelyjä, mutta pyörät tulevat kaikkea muuta kuin halvaksi. 20-tuumaisesta sarjasta peritään nimittäin Saksassakin lähes 6700 euroa, ja tuumaa isompi satsi maksaa vielä noin tuhat euroa enemmän.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Stellantis on valmis kääntämään takkinsa, jos sähköautojen kysyntä sakkaa

Stellantiksen toimitusjohtaja Carlos Tavares on todennut, että maailman kolmanneksi suurin autonvalmistaja on valmis muuttamaan sähköautostrategiaansa ensi vuoden tärkeiden Yhdysvaltojen ja Euroopan vaalien tulosten perusteella.

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Uusi Porsche Panamera esiteltiin – iso luksusauto kallistuu nyt kaarteisiin kuin moottoripyörä

Porsche on jo julkaissut monenlaisia tiisereitä kolmannen sukupolven Panamerasta, ja nyt uutuus tuotiin vihdoinkin julkisuuteen. Panamera ei ole täysin uusi auto, mutta sekä tekniikkaa että ulkonäköä on hiottu kattavasti.

Maailman suurin autonvalmistaja kamppailee yhä vaikeuksien kanssa

”Emme ole enää kilpailukykyisiä”, on Volkswagenin toimitusjohtajan viesti, kun yhtiö vähentää henkilöstöä osana 10 miljardin euron säästökuuria.

Tyyliniekan uusimmat