Suomen MM-ralli starttaa illalla Jyväskylässä – tässä ennakkotunnelmat sorateiden grand prix’stä

Monte Carlossa tammikuussa käynnistynyt rallin MM-sarja on edennyt jo kahdeksanteen kisaansa, joka on tietysti perinteistäkin perinteisempi Suomen MM-ralli. Alun perin Jyväskylän Suurajoina tunnettu ralli järjestettiin ensimmäistä kertaa jo vuonna 1951, ja MM-sarjaan se on kuulunut alusta alkaen, eli vuodesta 1973 lähtien. Kilpailu oli pitkään pohjoismaisten ja ennen kaikkea suomalaisten kuskien erikoisalaa, kunnes Carlos Sainz onnistui vuonna 1990 murtamaan taian ja voitti rallin ensimmäisenä ei-skandinaavisena kuljettajana.

2000-luvun puolella suomalaiskuskien asema on kuitenkin jatkunut vahvana, ja he ovat napanneet kotikentällään 12 voittoa. Niistä peräti seitsemän on Marcus Grönholmin nimissä, joka jakaa Suomen MM-rallin kaikkien aikojen menestyneimmän kuskin tittelin Hannu Mikkolan kanssa. Hän ylsi myöskin seitsemään voittoon, joista ensimmäinen tuli vuonna 1968 ja viimeinen vasta 15 vuotta myöhemmin Audi quattron ratissa.

Viime vuonnakin Jyväskylässä juhlittiin suomalaistunnelmissa, kun Esapekka Lappi ylsi Tommi Mäkisen pyörittämän Toyotan rallitallin Yaris WRC:llä korkeimmalle korokkeelle. Saavutus oli upea, koska Keski-Suomen Puuppolassa päämajaansa nykyään pitävä tiimi palasi MM-sarjaan vasta viime kauden alussa.

Kausi 2018 on ollut tähän mennessä lähinnä kahden kuskin juhlaa. Kestomestari Sébastien Ogier on yltänyt Fordilla korkeimmalle korokkeelle kolmessa rallissa, ja yhtä monta voittoa on napannut myös belgialainen Thierry Neuville Hyundain WRC-auton ratin takana. Lisäksi Viron Ott Tänak on voittanut Toyotalla yhden kisan, eli Argentiinan rallin. Tällä hetkellä MM-sarjaa johtaa Neuville 149 pisteellä, ja Ogier seuraa perässä 122 pistettä keränneenä.

Suosittelemme

Parhaana suomalaisena tulee neljäntenä oleva Esapekka Lappi, joka on yltänyt tähän mennessä 70 pisteeseen. Jari-Matti Latvalan kausi on sen sijaan ollut melkoinen pettymys, ja hän on MM-sarjassa vasta yhdeksäntenä 37 pisteellä. Ehkäpä hän kuitenkin palaa Suomessa jälleen voittojen tielle, joista viimeisin on tullut kolme vuotta sitten. Kaksi vuotta sitten Jyväskylässä juhli puolestaan brittikuski Kris Meeke, joka sai kuitenkin äskettäin Citroënilta potkut liian riskialttiin ajotyylinsä vuoksi.

Lähdemme itsekin seuraamaan rallia perjantaina, joten tunnelmapaloja Jyväskylästä ja metsien siimeksestä on luvassa viikonlopun mittaan. Rallireissulla tulee suoritettua myös erään autouutuuden koeajo, josta kerromme myöskin lisää lähipäivinä.

LähdeWRC

Lue lisää