Skoda julkaisi tiiserikuvia uudesta Superbista – syksyllä tapahtuvan lanseerauksen myötä juhlitaan myös mallinimen 90-vuotispäiviä

Skodan valikoimaan on kuulunut jo kolmen sukupolven ajan VW Passatin sisarmallina toiminut Superb, mutta samalla mallinimellä tehtiin merkin luksusautoja ennen toista maailmansotaakin. Ensi syksynä nähdään modernin ajan neljäs Superb, ja samalla päästään juhlimaan myös ihkaensimmäisen Superbin pyöreitä vuosia.

Tšekkimerkin nyt julkaisemissa tiiserikuvissa näkyvä uusi Superb on vielä peiton alla piilossa edeltäjiensä keskellä. Tarkkoja muotoja joudutaan vielä arvuuttelemaan, mutta korimallit erottuvat jo peiton altakin. Superbia saa myös jatkossa sekä isolla takaluukulla varustettuna liftbackina että farmarina, kun taas sisarmalli Passatista jäljelle jää ainoastaan farkkuversio.

Kuva: Skoda

Skodan jo aiemmin julkisuuteen päästämien siluettipiirrosten ja nyt nähtyjen tiiserikuvien perusteella Superbin päämuodot ja mittasuhteet säilyvät pitkälti ennallaan, mutta linjat terävöityvät esimerkiksi kyljen taitosten ja perän osalta. Myös kattolinja vaikuttaisi olevan hieman entistä viistompi kummankin korimallin kohdalla. Auton perusrakenteena palvelee jo edeltäjämallista tutun MQB:n kehitysversio, ja uusi Superb jää varmasti lajinsa viimeiseksi polttomoottori-Skodaksi.

Kuva: Skoda

Voimanlähdepuolella on kuitenkin odotettavissa entistä enemmän sähköapua ja pistokehybridejä, vaikka täyssähköistä Superbia ei olekaan näköpiirissä. Ladattavien hybridien lisäksi tarjolle tulee mietoja hybridejä, ja bensa- sekä dieselvaihtoehtojakaan ei vielä unohdeta täysin. Mallivuoden 2024 Superb valmistetaan Slovakian Bratislavassa samoilla linjoilla uuden VW Passatin farmarimallin kanssa.

Kuva: Skoda

Uuden mallin lanseerauksen ohella syksyllä juhlitaan myös Superb-mallinimen 90-vuotista historiaa. Skoda valmisti ensimmäisestä Superbista ainoastaan 900 siviiliautoa ja 1600 sotilaskäyttöön tarkoitettua yksilöä vuosina 1934-1939. Moderneina aikoina tuotantolukemat ovat olleet hieman eri luokkaa, koska Skoda on myynyt yli 1,55 miljoonaa Superbia vuoden 2001 jälkeen. Tuolloin esiteltyä ensimmäistä uuden ajan Superbia seurasi vuonna 2008 lanseerattu toinen sukupolvi, ja kolmas sukupolvi tuotiin markkinoille vuonna 2015.

Kuva: Skoda
Kuva: Skoda
LähdeCarscoops

Lue lisää