Saksan liikenneministeri uhkaa kieltää autoilun viikonloppuisin ilmastolain johdosta

Saksan liikenneministeri Volker Wissing on pelotellut, että jos maan ilmastolakeihin ei tehdä muutoksia pian, häntä voidaan vaatia määräämään ankaria toimenpiteitä, kuten ajokieltoa viikonloppuisin. 

Wissing on vapaiden demokraattien puolueen jäsen, ja on jo pitkään vastustanut ilmastotoimia, kuten nopeusrajoituksia moottoritiellä. Nyt tasapainottaakseen tilannetta hän vaatii hallitusta valmistelemaan muutosta lakiin, joka sallii voimakkaasti saastuttavien teollisuudenalojen saastuttaa nykyistä enemmän niin kauan, kuin muut Saksan teollisuudenalat saastuttavat vähemmän.

Wissing väitti myös Saksaa hallitsevan puolueen johtajille lähetetyssä kirjeessään, että muutoksen esittämättä jättäminen “ei palvele ilmastoa, eikä liittohallituksen mainetta”. Hän lisäksi täydensi sanomisiaan, että ilman muutoksia liikenneministeriön on otettava käyttöön “vaikeasti kansalaisille viestittäviä rajoittavia toimenpiteitä, kuten kattavat ja toistaiseksi voimassa olevat ajokiellot lauantaisin ja sunnuntaisin”.

Maaliskuussa paljastui, että kuljetusala ei ollut maassa saavuttanut laillisesti sitovia päästötavoitteitaan vuodelle 2023. Aikanaan säädetyn lain mukaan Saksa on velvollinen leikkaamaan päästöjään 65 prosenttia vuosina 1990–2030 samalla, kun maa saavuttaa vuosittaiset päästötavoitteet.

Jos kuljetusala ei saavuta vuositavoitteitaan, siitä vastaavan ministerin on otettava käyttöön ”hätätoimenpidepaketti”, jotta päästään asetettuihin tavoitteisiin. Ilmastonsuojelun asiantuntijaneuvoston on tarkoitus vahvistaa virallisesti maaliskuussa ensimmäisen kerran raportoidut päästötilastot, ja pyytää liikenneministeriötä esittämään uudet säännöt tavoitteidensa saavuttamiseksi.

Ministeriöön kohdistuvasta painostuksesta huolimatta vihreiden varajohtaja Julia Verlinden kommentoi, että Wissingin väitteet ovat ”vääriä”, ja lisäsi, että ”ministerien ei pitäisi herättää väestössä pelkoa saadakseen tahtonsa läpi”.

Suosittelemme

Myös Greenpeace havahtui tilanteessa vastustamaan Wissingin retoriikkaa väittäen, että hän muutti ministeriönsä epäonnistumisen päästöjen vähentämisessä poliittiseksi painostukseksi. Ympäristönsuojeluryhmä väittääkin, että vuosia kestäneen ilmastotoimien estämisen jälkeen kyseinen poliitikko luo kauhuskenaarioita, jotta hänen ministeriönsä voisi tehdä entistäkin vähemmän ympäristön hyväksi myös tulevaisuudessa.

LähdeCarscoops

Lue lisää