Sähkösedaneita suunnitteilla – Volvo S60 ja S90 saavat uuden ajan seuraajat

Porrasperäinen sedan on ehditty jo moneen kertaan tuomita uhanalaiseksi korimalliksi, mutta sillä on sähköautojen aikakaudella merkittävä etu möhkälemäisiin crossovereihin verrattuna. Tuo etu on pienempi ilmanvastuskerroin, joka kasvattaa toimintamatkaa.

Volvon sisarbrändi Polestarin valikoimaan kuuluu jo 2:ksi nimetty sähkösedan, ja se saa pian seuraa emomerkin vastaavista malleista. Uutistoimisto Reuters tietää nimittäin kertoa, että S60 ja S90 saavat jatkoa sähköautoina. Volvo esittelee vuoteen 2026 mennessä kaikkiaan seitsemän uutta sähkömallia, joiden joukkoon kuuluvat S60:n ja S90:n seuraajien lisäksi vasta esitelty EX90-katumaasturi, aloitusmallina palveleva EX30, XC60:n ja XC40:n sähköversiot sekä kiinalaisen Zeekr 009:n tekniikan pohjalta tehty tila-auto.

Kuva: Zeekr

XC60:n sekä XC40:n sähköiset seuraajat saavat todennäköisesti nimikseen EX60 ja EX40. Saman logiikan perusteella sedanit ristitään ES60:ksi ja ES90:ksi. Niiden kehitystyöstä vastaa tila-auton tavoin Kiinan Shanghaissa sijaitseva tuotekehityskeskus, joka on juuri kolminkertaistanut työntekijämääränsä 60:een.

Kiinalaisen Geely-konsernin omistama Volvo on tutkinut jo jonkin aikaa sedanien sekä farmarien kannattavuutta täyssähköisten autojen maailmassa. Ainakin sedanien osalta on tultu kaikesta päätellen positiiviseen lopputulokseen, ja niistä ensimmäistä voidaan odotella markkinoille jo ensi vuonna. Ruotsalaisbrändi on hakenut oikeudet myös ES40-nimeen, joten tulossa saattaa olla vielä pienempikin sähköporrasperä aloitusmalliksi.

Kuva: Volvo

Kartanoautoiksikin kutsuttujen farmari-Volvojen tulevaisuus on sen sijaan vielä hämärän peitossa, mutta kovin heppoisin perustein tästäkään segmentistä ei varmasti luovuta. Sähkösedaneista saattaa siis olla myöhemmin luvassa farkkuversiot, joiden nimet voisivat olla EV60 ja EV80.

Lue lisää