Sähkö- ja hybridiautot loistivat poissaolollaan Geneven autonäyttelyssä

Vanhan mantereen tärkeimpiin automessuihin kuuluva Geneven näyttely avasi ovensa kuluneella viikolla. Sveitsin maaperällä on perinteisesti esitelty lukuisia huippukalliita luksus- sekä sporttimalleja, ja tämäkään vuosi ei muodostanut poikkeusta sääntöön. Viime vuosina lähes kaikki kansainväliset autonäyttelyt ovat olleet melkoisia sähkö- ja hybridikulkupelien kavalkadeja, mutta Genevessä tuntui kuitenkin olevan vallalla eri henki.

Suurimassa osassa uutuusmalleista oli nimittäin pellin alla perinteinen polttomoottori, ja vaihtoehtoisista voimanlähteistä ei mainittu halaistua sanaa. Tämä johtuu toki osittain siitä, että Geneven näyttely keskittyy kalliimman luokan menopeleihin, joiden kulutuksella tai päästöarvoilla ei ole valmistajille niin kriittistä merkitystä kuin massa-autojen kohdalla. Silti mallistojen lippulaivoissa halutaan usein esitellä autonvalmistajan viimeistä osaamista esimerkiksi juuri sähkö- tai hybriditekniikan suhteen.

Geneve

Monet odottivat, että esimerkiksi Bugattin upouudessa Chiron-hyperautossa olisi nähty Ferrari LaFerrarin, McLaren P1:n tai Porsche 918 Spyderin kaltainen hybridiratkaisu bensakonetta avustamassa, mutta VW-konsernin lippulaivassa onkin edelleen vanhan koulukunnan oppien mukainen kahdeksanlitrainen W16-kone neljällä turbolla.

Downsizing on siis tästä autosta mahdollisimman kaukana, ja samaa henkeä oli havaittavissa monen muunkin uutuusmallin kohdalla. Esimerkiksi BMW on viime aikoina kunnostautunut sähkö- ja hybriditekniikan edelläkävijänä i3- ja i8-malleillaan, mutta Geneven suurin uutuus oli jotakin ihan muuta. 7-sarjan tehoversio M760Li:n V12-koneen iskutilavuus on nimittäin kasvanut peräti 6,6 litraan edellismallin kuudesta litrasta, eli ekoautojen sijaan nyt panostettiin ökyautoihin.

Geneve_5

Suosittelemme

Viimesyksyisessä Frankfurtin autonäyttelyssä pääteemoina olivat autonomisen ajamisen lisäksi mm. vaihtoehtoiset voimanlähteet, mutta Genevessä palattiin tavallaan vanhoihin hyviin aikoihin. Frankfurtin näyttelyssä esimerkiksi Porschen päätähti oli Mission E -niminen sähköauton konseptimalli, kun taas Genevessä merkki esitteli ylpeänä manuaalivaihteistolla ja vanhan koulukunnan vaparibokserilla varustettua 911 R:ää, josta uusimpien trendien mukaiset hömpötykset ovat mahdollisimman kaukana.

Tällainen paluu juurille on välillä hyvin virkistävää, koska autoalan ihmisetkin alkavat kyllästyä uusimman voimanlähdetekniikan ja ajoavustimien jatkuvaan vyörytykseen. Autofriikin sydäntä lämmittää huomata, että perinteisellä ajamisen hauskuudellakin on edelleen paikkansa autonvalmistajien ajatusmaailmassa.

Viime aikoina suurin osa massavalmistajienkin konseptimalleista on ollut joko sähköautoja tai ainakin jonkinasteisia hybridejä, mutta Genevessä nähtiin poikkeuksia tähänkin sääntöön. Esimerkiksi Volkswagenin pientä crossoveria ennakoivan T-Cross Breeze -tutkielman pellin alla oli pelkästään bensakone, joten sähkömoottoria ei näköjään tarvitse tunkea aivan joka autoon edes päästöskandaalin jälkimainingeissa.

Geneve_6

Toki Genevessä nähtiin myös vaihtoehtoisilla voimanlähteillä varustettuja menopelejä, mutta tavalliselle sukankuluttajalle sopivassa hintaluokassa niitä oli kovin vähän. Tähän joukkoon kuuluivat lähinnä Skodan tulevaa isoa katumaasturia enteilevä Vision S -hybridikonsepti, Toyotan kompaktin C-HR-crossoverin hybridiversio sekä korealaisveljekset Kia Niro ja Hyundai Ioniq. Niistä Kia on hybridi, kun taas Hyundaita saa sekä perinteisenä hybridinä, pistokehybridinä että sähköversiona.

Geneve_4

Suurin osa Geneven harvalukuisista sähkö- tai hybridimalleista edusti hyvin eksoottisia pienmerkkejä, eli tällaisia autoja nähtiin mm. Koenigseggiltä, Morganilta, Arashilta, Italdesignilta ja Borgwardilta. Jäämme odottelemaan, mitä vuoden seuraavat kansainväliset autonäyttelyt tuovat tullessaan. Voi hyvin olla, että Geneven autonäyttely jäi vain väliaikaiseksi irtiotoksi matkalla kohti autonomista ajamista ja yhä uusia vaihtoehtoisia voimanlähteitä.

Geneve_2

Aihepiirin uusimmat

Uusi VW Tiguan tuotiin julkisuuteen – suosikki-SUV:ssa on nyt kurvikkaammat linjat ja pistokehybridissä parhaimmillaan 100 kilometrin sähköinen toimintasäde

Volkswagen Tiguan on noussut viime vuosina kaikessa hiljaisuudessa valmistajansa myydyimmäksi malliksi yleisen SUV-buumin vanavedessä. Jossakin vaiheessa myös Tiguan muuttuu täyssähköautoksi, mutta sitä ennen on vielä yhden polttomoottoripohjaisen sukupolven vuoro.

Turkin presidentti haluaisi Elon Muskin rakentavan Teslan tehtaan maahansa

Turkki haluaa olla Teslan seuraavan sähköajoneuvotehtaan loppusijoituspaikka, vaikka maa on jo ehtinyt luomaan oman sähköautobrändin.

ELegend EL1 driftaa kuin 1980-luvun B-ryhmän rallitykki – lähes 900 000 euron sähköauton esikuvana palvelee Audin pätkä-Quattro

Pari vuotta sitten julkisuuteen putkahteli luonnoskuvia ELegend EL1 -nimisestä sähköautosta, jonka oli tarkoitus toimia 1980-luvun Audi Sport Quattron modernina tulkintana. Monista vastaavista projekteista ei ole kuultu ensimmäisen lehdistötiedotteen jälkeen enää mitään, mutta ELegendin kohdalla asia on onneksi toisin.

Volkswagen esitteli yli 550-heppaisen sähkösedanin – ID.X Performance uhkaa kuitenkin jäädä pelkäksi tutkielmaksi

GTI-fanit häädettiin Itävallan Wörtherseen rannalta kestävän kehityksen nimissä, mutta Volkswagenin ID-sähkömallien omistajat saavat sentään kokoontua paikallisesti päästöttömästi Sveitsin Locarnossa. Tapaamisen kohokohta valmistajan puolelta oli varsin yllätyksellinen konseptiauto.

Tyyliniekan uusimmat