Sähkö- ja hybridiautot loistivat poissaolollaan Geneven autonäyttelyssä

Vanhan mantereen tärkeimpiin automessuihin kuuluva Geneven näyttely avasi ovensa kuluneella viikolla. Sveitsin maaperällä on perinteisesti esitelty lukuisia huippukalliita luksus- sekä sporttimalleja, ja tämäkään vuosi ei muodostanut poikkeusta sääntöön. Viime vuosina lähes kaikki kansainväliset autonäyttelyt ovat olleet melkoisia sähkö- ja hybridikulkupelien kavalkadeja, mutta Genevessä tuntui kuitenkin olevan vallalla eri henki.

Suurimassa osassa uutuusmalleista oli nimittäin pellin alla perinteinen polttomoottori, ja vaihtoehtoisista voimanlähteistä ei mainittu halaistua sanaa. Tämä johtuu toki osittain siitä, että Geneven näyttely keskittyy kalliimman luokan menopeleihin, joiden kulutuksella tai päästöarvoilla ei ole valmistajille niin kriittistä merkitystä kuin massa-autojen kohdalla. Silti mallistojen lippulaivoissa halutaan usein esitellä autonvalmistajan viimeistä osaamista esimerkiksi juuri sähkö- tai hybriditekniikan suhteen.

-- MAINOS --

Geneve

Monet odottivat, että esimerkiksi Bugattin upouudessa Chiron-hyperautossa olisi nähty Ferrari LaFerrarin, McLaren P1:n tai Porsche 918 Spyderin kaltainen hybridiratkaisu bensakonetta avustamassa, mutta VW-konsernin lippulaivassa onkin edelleen vanhan koulukunnan oppien mukainen kahdeksanlitrainen W16-kone neljällä turbolla.

Downsizing on siis tästä autosta mahdollisimman kaukana, ja samaa henkeä oli havaittavissa monen muunkin uutuusmallin kohdalla. Esimerkiksi BMW on viime aikoina kunnostautunut sähkö- ja hybriditekniikan edelläkävijänä i3- ja i8-malleillaan, mutta Geneven suurin uutuus oli jotakin ihan muuta. 7-sarjan tehoversio M760Li:n V12-koneen iskutilavuus on nimittäin kasvanut peräti 6,6 litraan edellismallin kuudesta litrasta, eli ekoautojen sijaan nyt panostettiin ökyautoihin.

-- MAINOS --
Geneve_5

Viimesyksyisessä Frankfurtin autonäyttelyssä pääteemoina olivat autonomisen ajamisen lisäksi mm. vaihtoehtoiset voimanlähteet, mutta Genevessä palattiin tavallaan vanhoihin hyviin aikoihin. Frankfurtin näyttelyssä esimerkiksi Porschen päätähti oli Mission E -niminen sähköauton konseptimalli, kun taas Genevessä merkki esitteli ylpeänä manuaalivaihteistolla ja vanhan koulukunnan vaparibokserilla varustettua 911 R:ää, josta uusimpien trendien mukaiset hömpötykset ovat mahdollisimman kaukana.

-- MAINOS --

Tällainen paluu juurille on välillä hyvin virkistävää, koska autoalan ihmisetkin alkavat kyllästyä uusimman voimanlähdetekniikan ja ajoavustimien jatkuvaan vyörytykseen. Autofriikin sydäntä lämmittää huomata, että perinteisellä ajamisen hauskuudellakin on edelleen paikkansa autonvalmistajien ajatusmaailmassa.

Viime aikoina suurin osa massavalmistajienkin konseptimalleista on ollut joko sähköautoja tai ainakin jonkinasteisia hybridejä, mutta Genevessä nähtiin poikkeuksia tähänkin sääntöön. Esimerkiksi Volkswagenin pientä crossoveria ennakoivan T-Cross Breeze -tutkielman pellin alla oli pelkästään bensakone, joten sähkömoottoria ei näköjään tarvitse tunkea aivan joka autoon edes päästöskandaalin jälkimainingeissa.

Geneve_6

Toki Genevessä nähtiin myös vaihtoehtoisilla voimanlähteillä varustettuja menopelejä, mutta tavalliselle sukankuluttajalle sopivassa hintaluokassa niitä oli kovin vähän. Tähän joukkoon kuuluivat lähinnä Skodan tulevaa isoa katumaasturia enteilevä Vision S -hybridikonsepti, Toyotan kompaktin C-HR-crossoverin hybridiversio sekä korealaisveljekset Kia Niro ja Hyundai Ioniq. Niistä Kia on hybridi, kun taas Hyundaita saa sekä perinteisenä hybridinä, pistokehybridinä että sähköversiona.

Geneve_4

Suurin osa Geneven harvalukuisista sähkö- tai hybridimalleista edusti hyvin eksoottisia pienmerkkejä, eli tällaisia autoja nähtiin mm. Koenigseggiltä, Morganilta, Arashilta, Italdesignilta ja Borgwardilta. Jäämme odottelemaan, mitä vuoden seuraavat kansainväliset autonäyttelyt tuovat tullessaan. Voi hyvin olla, että Geneven autonäyttely jäi vain väliaikaiseksi irtiotoksi matkalla kohti autonomista ajamista ja yhä uusia vaihtoehtoisia voimanlähteitä.

Geneve_2

Pirkan Kellon kuuma kello
Kaupallinen yhteistyö

Turo Leppänen
Turo Leppänen on ansioitunut autotoimittajamme, jonka pintaa syvemmälle meneviä kirjoituksia olemme saaneet lukea aiemmin Jokamies-verkkolehdessä ja muissa tunnetuissa alan julkaisuissa. Vapaa-ajalla Turo pitää huolta perheestään, yli tuhannen pienoisauton kokoelmastaan, sekä avokattoisesta saksalaisvalmisteisesta harrasteautostaan.

Uusimmat

508 PSE ei jää ainokaiseksi – Peugeot tuo myyntiin sporttiversiot kaikista uusista malleistaan

Vaikka Peugeot ei ole koskaan ollut mikään urheiluautomerkki, sillä on hieno historia erilaisten sporttiversioiden osalta. Nyt ranskalaiset aikovat jälleen...

Klovnin auto vai tyylikäs retro-roadster – espanjalainen Hurtan pukee Mazda MX-5:n uusvanhaan asuun

Mazda MX-5 pitää edelleen kunniakkaasti yllä kompaktien takavetoisten roadsterien perinnettä, joka syntyi jo vuosikymmeniä sitten Brittein saarilla. Nyt espanjalainen...

40 lisäheppaa tonnilla – ABT Sportsline tarjoaa uutta tuning-boksia VW-konsernin 1.5 TSI -koneeseen

Saksalainen ABT Sportsline on tarjonnut VW-konsernin turbokoneita piristäviä virityksiä sitten ammoisen 1.8 T:n päivien. Nyt maineikas tuning-paja lanseerasi uuden...

Mersun hinnat alkaen -sähköauto esiteltiin – EQA on tehty GLA:n pohjalta

Jo pari vuotta markkinoilla ollut täyssähköinen Mercedes-Benz EQC on jäänyt kauaksi myyntimenestyksestä. Sähköautokauppaan yritetään nyt saada vauhtia huomattavasti edullisemman...

Teslan lataaminen osa 1: hidaslataus

Tesloilla on ajettu Suomessa kohta viidentoista vuoden ajan. Sähköautoilun murros on aiheuttanut runsaasti muutoksia auton lataamiseen, ja etenkin vanhempien...

Suosittelemme

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka...

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...
Tilaa Tyyliniekan uutiskirjeLähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Lähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tietojasi emme luovuta eteenpäin.