Rallin MM-sarja starttaa pian Monte Carlossa – Fordin uusi kilpuri on tehty crossoverin kuoriin

Malcolm Wilsonin luotsaama M-Sport on ajattanut jo pitkään Fordin kilpureita rallin MM-sarjassa. Kaudella 2022 ovaalimerkin ralliauto on tehty ensimmäistä kertaa crossoverin koriin.

Uuden Rally1-luokituksen mukaisena rallitykkinä toimii kompaktiluokan crossovereihin kuuluva Puma WRC-autojen aikana pitkään käytetyn Fiestan sijasta. Fiestan ura ykköskategorian ralliauton lähtökohtana kesti yli 10 vuotta ja kaksi korimallia, mutta nyt sen saappaisiin astuu markkinointimielessä trendikkäämpi Puma. Ulkonäön yhtäläisyyksistä huolimatta uudella ralliautolla ei ole kuitenkaan juuri mitään tekemistä kaupasta ostettavan Puman kanssa.

Rally1-kilpurien kuorten alta löytyy nimittäin putkirunko 1980-luvun B-ryhmän tyyliin, eli autojen ei tarvitse enää pohjautua suoraan mihinkään tuotantomalliin. Rakenteen ohella toinen suuri uudistus löytyy voimalinjasta, koska uudet rallitykit ovat hybridejä. Sähkömoottori tuottaa parhaimmillaan 136 hevosvoiman lisätehon, jota voi hyödyntää myös tietyissä kohtia erikoiskokeita siirtymätaipaleiden lisäksi.

Kauden 2022 Puma Rally1:n bensakoneena palvelee edelleen Fiesta WRC:stä tuttu 1,6-litrainen turbonelonen. Tarkka teholukema ei ole tiedossa, mutta se lienee 380 hevosvoiman luokkaa. Sähköbuustin ansiosta uusien Rally1-autojen kokonaisteho on parhaimmillaan noin 500 heppaa napin painalluksella. Voimasta ei ole siis pulaa, mutta täyttä tehoa ei voi hyödyntää jatkuvasti. Lisäksi autojen aerodynamiikkaa ja muuta tekniikkaa on karsittu WRC-kilpureihin verrattuna.

Suosittelemme

Niinpä uudessa Pumassakin on vähemmän downforcea kuin edellisten kausien Fiestoissa, ja joustovaratkin ovat pienentyneet. Vaihteisto on viisipykäläinen, ja sitä komennetaan kepillä rattiläpysköiden sijasta. Lisäksi tasauspyörästön keskilukkoa ei uusissa kilpureissa enää ole, joten ajaminen muuttuu haastavammaksi. M-Sport Fordin ykköstykkinä toimii Hyundailta napattu parivaljakko Craig Breen ja Paul Nagle. Muut kuski- ja kartturiyhdistelmät ovat Adrien Fourmaux ja Alexandre Coria, Gus Greensmith ja Jonas Andersson sekä Sébastien Loeb ja Isabelle Galmiche, eli takavuosien kestomestarikin nähdään jälleen muutamissa kisoissa.

Kausi alkaa Monte Carlossa tulevana viikonloppuna, ja Suomen MM-rallin vuoro on perinteiseen aikaan elokuun alussa.

Lue lisää