Putinin virka-autoja myydään kohta kaikelle kansalle – Venäjän Rolls-Roycena tunnettu Aurus avasi ensimmäisen liikkeensä Moskovaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei halunnut käyttää enää ulkomaisia virka-autoja, joten käytännössä tyhjästä polkaistiin käyntiin uusi venäläinen luksusautomerkki. Sen nimeksi tuli Aurus, ja ensimmäiseksi malliksi valikoitui Senatiksi ristitty sedan. Rolls-Royce Phantomista vahvasti vaikutteita saanut limusiini on nähty Putinin käytössä useaan kertaan, ja Auruksen valikoimaa täydentävä tila-autokin on jo bongattu Venäjän valtiojohdon virkatehtävissä.

Aurus ei kuitenkaan jää vain presidentilliseksi virka-autoksi Neuvostoliiton aikaisten ZIL:ien hengessä, vaan autoa aletaan myydä myös yksityishenkilöille. Tätä tarkoitusta varten Moskovaan avattiin nyt merkin ensimmäinen myyntipiste, joka on Auruksen kunnianhimoisten visioiden mukaan vasta alkua. Uutistoimisto Reutersin mukaan suunnitelmissa on nimittäin myynnin aloittaminen myös Kiinassa, Euroopassa, Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä.

Venäjän teollisuus- ja kauppaministeri Denis Manturov totesi Moskovan myymälän avajaisissa, että vastaava showroom on tarkoitus avata Kiinaan ensi tai seuraavana vuonna. Senat on kaikkea muuta kuin edullinen, koska venäläisen luksuslimusiinin hinnat alkavat noin 18 miljoonasta ruplasta. Se on tämänhetkisten kurssien mukaan noin 240 000 euroa, ja päälle tulevat vielä ostajan haluamat lisävarusteet.

Ennakkotilauksia on otettu vastaan jo helmikuusta lähtien. Auruksen toimitusjohtaja Adil Shirinov kuvailee potentiaalista ostajaryhmää melko laajaksi, koska se kattaa valtiollisten toimijoiden lisäksi myös liike-elämän edustajia. Auton tekniikka vastaa hintaluokkaa, koska nokalla hyrisee peräti 598 hevosvoiman tehon ja 880 newtonmetrin maksimiväännön tuottava sähköavusteinen bensakasi. Kaikille neljälle pyörälle tehonsa välittävä voimanlähde ei ole kuitenkaan venäläisten omaa käsialaa, vaan sen suunnittelusta vastaa Porsche.

Suosittelemme

Senatin ”perusmallin” lisäksi tarjolla on pidemmällä akselivälillä varustettu panssaroitu versio. Auruksen mallistoa aiotaan laajentaa vielä paraatikäyttöön sopivalla neliovisella avolimusiinilla, virkatehtävissä jo nähdyllä tila-autolla ja Kommendant-nimisellä SUV:lla. Tilamalli sekä katumaasturi ovat kuulemma parhaillaan testausvaiheessa, ja jälkimmäisen ensi-iltaa odotellaan vuoden 2020 Moskovan autonäyttelyyn. Lisäksi suunnitteilla on sähköistettyjä malleja ja jopa täyssähköinen versio, joiden pitäisi olla valmiina vuosien 2024-2025 tienoilla.

LähdeCarscoops

Lue lisää