Porschen pikku-roadster jäi vain haaveeksi – 55One olisi tuonut James Deanin 550 Spyderin nykyaikaan

Porsche 550 Spyder on yksi saksalaisvalmistajan legendaarisimpia malleja, koska James Dean koki sen ratissa matkansa pään vuonna 1955. Pieni keskimoottorinen roadster oli lähellä syntyä uudestaan reilut 10 vuotta sitten, mutta valitettavasti projekti jäi katumaasturin jalkoihin.

Porsche on paljastanut viime aikoina useita takavuosien konseptejaan, jotka on tähän asti pidetty visusti lukkojen takana. Nyt julkisuuteen tuotiin 55One-niminen luomus vuodelta 2008, ja julkistuksesta vastasi VW-konsernin tuolloisena päämuotoilijana toiminut italialaislähtöinen Walter De Silva. Hän paljasti some-kanavissaan, että auton tilasi sittemmin edesmennyt Ferdinand Piëch, joka toimi tuolloin koko VW-konsernin hallintoneuvoston puheenjohtajana.

Piëch sattui olemaan myös Ferdinand Porschen tyttärenpoika, joten ajatus James Deanin ”Little Bastardiksi” nimetyn Spyderin uudelleentulkinnasta oli varmasti miehen sydäntä lähellä. De Silvan nyt julkaisemissa kuvissa komeilee kompakti hopeanvärinen roadster, joka on vähemmän pullukan oloinen kuin Boxster. Tämä johtuu auton todennäköisesti pienemmästä koosta, mutta muodot on haluttu muutenkin pitää korostetun yksinkertaisina vähäeleisen designin parhaiden perinteiden mukaisesti. Peräpäästä erottuvat keskimoottorille ilmaa syöttävät aukot, kun taas nokassa on monia myöhemmistä 911-malleista tuttuja ratkaisuja.

Sisällä on puolestaan retrotyylin vuoksi osittain korinvärinen kojelauta, ja suurin osa oviverhoiluistakin on samassa sävyssä 1950-luvun malliin. Myös modernit hallintalaitteet noudattavat korostetun vähäeleistä linjaa, jota ei ole menty tässä autossa vielä pilaamaan kojelaudasta ulos työntyvällä massiivisella kosketusnäytöllä. Vaihteistokin on polkimien lukumäärästä päätellen perinteinen manuaali, jonka metallinen kulissi on kuin Ferrarista lainattu.

Suosittelemme

Valitettavasti 55One ”The Little Bastard” jäi vain muotoilijoiden ja Piëchin haaveeksi. Pienen keskimoottorisen roadsterin ei ilmeisesti uskottu tuovan tarpeeksi rahaa saksalaisvalmistajan kassaan, joten Cayennea pienemmän katumaasturin kehittäminen asetettiin etusijalle. Tästä projektista syntyi Macan, joka on nykyään Porschen myydyin malli, joten taloudellisesti ajateltuna päätös oli varmasti oikea. Pieni keskimoottorinen urheiluauto olisi kuitenkin ollut hieno lisä saksalaisvalmistajan mallistoon jo vuosikymmenten perinteiden vuoksi.

LähdeCarscoops

Lue lisää