Pandemian aikana ostetut ylihintaiset autot ovat ajaneet omistajiaan maksuvaikeuksiin

Uusien autojen raju hintakilpailu on laskenut myös käytettyjen autojen hintatasoa, mikä on käynyt kalliiksi monelle koronapandemian aikana hintavan auton ostaneelle.

Muistatko vielä ne hullut ajat, kun koronaviruksen jyllätessä autokauppiaiden varastot hupenivat hupenemistaan, ja uudenkarheista käytetyistä autoista saattoi saada jopa uutta autoa paremman hinnan? Moinen maailmanmeno tuntuu tänä päivänä jo melkoisen kaukaiselta, mutta osalle auton ostaneista on seurannut näistä villeistä ajoista kylmää kyytiä.

Amerikkalaisen autojen hintoihin perehtyneen Edmunds-yhtiön mukaan yhä useammat autonomistajat, jotka ostivat osamaksulla autoja takavuosien kovilla hinnoilla, ovat nyt korkeiden lainakorkojen aikana ajautuneet maksuvaikeuksiin. Eniten vaarassa ovat ne, jotka maksoivat pandemian aikana yli ohjehinnan, koska heidän vaihtoajoneuvonsa ovat todennäköisimmin kärsineet merkittävistä arvonlaskuista.

“Viime vuosien aikana kuluttajat ovat saattaneet melko huolettomasti ottaa autolainaa, koska jotkut jälleenmyyjät olivat epätoivoisia saamaan myyntiin edes käytettyjä autoja. Osa heistä oli valmiita maksamaan jopa lähelle alkuperäisiä ostohintoja”, kuvailee tilannetta Edmundsin johtaja Ivan Drury. “Näinä päivinä kuluttajien on oltava varovaisempia – varsinkin, jos he käyvät kauppaa uudemmilla ajoneuvoilla, koska nykyisin uudenkarheat autot kärsivät eniten hinnan pudotuksista”, Drury lisää.

Edmundsin tiedot paljastavat, että yhden ja kahden vuoden ikäiset ajoneuvot kärsivät selvästi nykyisestä taantumasta. Yhdysvalloissa vuoden ikäisten autojen keskimääräinen kauppahinta on pudonnut vuoden 2022 kolmannen neljänneksen huipusta 6 763 dollarilla, ja vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä arvo on ollut enää 38 720 taalaa.

Kaikkien käytettyjen ajoneuvojen keskimääräinen kauppahinta vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä putosi 28 371 dollariin, mikä on 4,4 prosenttia laskua vuoden 2022 neljännen neljänneksen 29 690 dollarista. Yli 20:lla prosentilla uusien ajoneuvojen myynnistä vaihtoauton velan määrä oli sen arvoa suurempi, mikä on korkein lukema kahteen vuoteen.

Suosittelemme

Tämän ilmiön kääntöpuolena on, että käytettyjen autojen markkinoilla on saatavilla loistavia tarjouksia erityisesti niille ostajille, jotka eivät yritä rahoittaa uuden auton ostoa suhteellisen uudella vaihtoautollaan. Edmundsin datatiimi pystyi listaamaan erityisesti suurempia luksusautoja, sekä isokokoisempia valtavirran katumaastureita, joiden joukosta löytyy eniten hintaansa tiputtaneet yksilöt.

“Jos haluat säästää suuren summan käytetyn auton kanssa verrattuna uuteen, sinun on silti oltava valmis maksamaan paljon”, pohjustaa Edmundsin kuluttajanäkemysten analyytikko Joseph Yoon. “Tämä siksi, koska edullisia käyttöautoja etsivien kuluttajien on paljon vaikeampi löytää alennuksia, koska vanhojen käytettyjen ajoneuvojen tarjonta on edelleen melko rajallista.”

LähdeCarscoops

Lue lisää