Ota pienet koululaiset huomioon liikenteessä – lue ammattiautoilijan liikennevinkit

Koulut alkavat tällä viikolla koko Suomessa ja liikenteessä nähdään muun muassa kymmeniä tuhansia ekaluokkalaisia. Lähitaksin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Sakari Lauriala muistuttaa autoilijoita unohtamaan kiireen liikenteessä. Lasten liikenneturvallisuus ja turvallinen koulutie ovat yhteispeliä.

– Pienten lasten koulujen alkaminen ja koulumatkat ovat jännittäviä paikkoja paitsi lapsille, myös lasten vanhemmille. Lähitaksi edustaa ammattimaista tiellä liikkumista ja me koemme, että ammattilaisten tulee aina näyttää esimerkkiä. Alkava syksy onkin jokaiselle liikenteessä olevalle hyvä hetki seisahtua ja laittaa ajamiseen liittyvät perusasiat kuntoon, Lauriala kertoo.

1. Suojatie on pyhä

Kunnioita suojatietä ja hidasta niiden läheisyydessä. Suojatien tulee olla lapselle turvallinen tienylityspaikka, mutta se on vain asfalttia ja maalia ilman jokaisen meidän päätöstä tehdä suojatiestä suojatie. Tee siis tilaa, hiljennä vauhtia ja anna tietä niin pienemmille kuin isommillekin koululaisille.

2. Kiire ei kuulu liikenteeseen

Kiire ottaa usein ihmismielestä vallan, mutta Laurialan mukaan kiire pitäisi jättää kotipihaan.

– Kiireessä moni tuppaa ajamaan kovempaa ja omaan ajonopeuteen kannattaakin kiinnittää huomiota varsinkin koulujen läheisyydessä, Lauriala muistuttaa.

Varaa huonolla säällä enemmän aikaa ajomatkaa varten ja noudata nopeusrajoituksia. Matalampi ajonopeus mahdollistaa myös auton paremman hallinnan täpärissä tilanteissa.

3. Ennakoi ja ole tarkkaavainen

Jokainen auton ratissa istunut tietää, että autoilu vaatii jatkuvaa ympäristön havainnointia. Tämä korostuu etenkin lasten ollessa liikenteessä, sillä lapset käyttäytyvät ja liikkuvat impulsiivisemmin ja heidän liikkeensä ovat vähemmän ennakoitavia. Autoilijan kannattaakin ehdottomasti seurata tien reunoja ja katvealueita, jolloin yllättäen tielle ilmestyvät lapset voi havaita ajoissa.

– Tärkeä osa kuljettajan ennakointia ja tarkkaavaisuutta on myös omasta ajoneuvosta ja vireystilasta huolehtiminen. Autoilu sujuu turvallisemmin, kun kuljettaja ja ajoneuvo ovat molemmat tikissä, Lauriala toteaa.

4. Oma asenne on tärkeä

Tärkeintä on oma asenne, koska siitä kumpuaa myös tapa käyttäytyä liikenteessä.

– Kun puhutaan lasten liikenneturvallisuudesta, ei voida ohittaa aikuisen vastuuta. Se, miten jokainen meistä aikuisista käyttäytyy liikenteessä, vaikuttaa suoraan myös siihen, millaisia liikkujia lapsista kasvaa. Tärkeää olisikin näyttää esimerkkiä lapsille, Lauriala korostaa.

Omasta asenteesta ja esimerkistä voi viestiä lapsille myös muilla keinoin: jos aikuinen räplää mobiililaitteita ajaessaan, lapsi voi oppia saman tavan. Niin oman kuin muidenkin turvallisuuden vuoksi ajaessa kannattaakin keskittyä vain itse asiaan: ajamiseen.

Ole tarkkana erityisesti näissä tilanteissa

Lähitaksin ammattiautoilijat kehottavat olemaan erityisen valppaina näissä tilanteissa ja paikoissa, kun koululaiset aloittavat taas koulutien. Tarkkaavaisena kannattaa olla myös myöhemmin, sillä hämärtyvä syksy tekee havainnoinnista vaikeampaa.

  • Koulujen lähialueet ja parkkipaikat ruuhkautuvat varsinkin ensimmäisten viikkojen aikana, joten kouluun lapsia kuljettavien sekä lähistöllä liikkuvien kannattaa olla tarkkoina. Lasten on vaikea huomata parkkeeratun auton liikkeelle lähtöä ja toisaalta autosta ei välttämättä näe pienten lasten liikkumista. Myös kadun reunaan parkkeeratusta autosta voi yllättäen tulla lapsia ajotien puolelle.
  • Suojatietä lähestyttäessä muista hiljentää ja pysähtyä. Jos viereisellä, samansuuntaisella kaistalla oleva auto on hiljentämässä ja pysähtymässä, tee samoin.
  • Suojatien ylitystä odottavan lapsen on vaikea arvioida auton vauhtia. Lapset voivat
    kokea suojatien myös pelottavaksi ja ylittää sen juosten. Näytä lapselle selvästi, että pysähdyt, ja hän voi ylittää tien rauhassa.
  • Jos vastaantulevalla kaistalla auto on pysähtynyt odottamaan lapsia, jotka ylittävät liikennevalotonta suojatietä, hiljennä vauhtia ja pysähdy myös, vaikka suojatiessä olisi keskikoroke. Huomioi myös, että liikenteenjakajan merkki voi peittää keskikorokkeella olevan pienen lapsen.
  • Teiden risteysalueella on hyvä seurata kevyen liikenteen väylällä liikkuvia pyöräilijöitä, mutta myös skeittilaudoilla, temppupyörillä ja tasapainoskoottereilla kulkevia, koska niillä voi edetä nopeasti auton eteen.
  • Hidasta kadulla ja tien reunassa ajavan pienen pyöräilijän kohdalla, koska lapsi voi menettää pyöränsä hallinnan ja päätyä ajotien puolelle.
  • Kaikilla suojateillä ei ole liikennevaloja, ja suojatietä lähestyviä voi olla vaikea havaita erilaisten näköesteiden takia. Myös erilaisilla tietyömaa-alueilla kannattaa olla tarkkana, sillä jalankulkijat ja pyöräilijät on voitu ohjata tien ylityksiin poikkeusreitillä.
  • Linja-autojen pysäkkialueiden kohdalla kannattaa seurata valppaasti linja-autosta poistuvia lapsia. Moni lapsi ei välttämättä jaksa odottaa linja-auton lähtöä, vaan lähtee ylittämään tietä, yleensä linja-auton peräpuolelta, mutta joskus yllättäen myös linja-auton edestä.

Videot

Uusimmat

Ei ravistettu, eikä sekoitettu: Aston Martin -viski toimitetaan pullossa, jota koristaa aito DB5:n mäntä

Autonvalmistaja Aston Martin on päättänyt tehdä yhteistyötä brittiläisen Bowmore-tislaamon kanssa. Tuloksena on varsin erikoinen ja harvinainen skottilainen mallasviski. Black Bowmore...

Kiinan vastaus luksuslimolle on pidennetty Hongqi H9+

Ainakin näin länsimaalaisittain erikoisesta nimestään huolimatta tällä normikorisesta autosta pidennetyllä mallilla on tarjota parasta mahdollista luxusta Kiinan suunnalta. Jutun kuvat...

Tyylikäs vanha kuplavolkkari on sijoitus, joka saattaa kiinnostaa myös naisia

Vanhojen autojen maailmassa hinnat heittelevät kuin pörssimarkkinoilla. Iäkäs kuplavolkkari voi sen sijaan olla tasaisesti arvoaan nostava, jonka ostajakunta on...

Hyundai Sonata – alkuvuosien kompasteluista vakavasti otettavaksi automalliksi

Sonata, tuo eteläkorealaisen autotehtaan toivo esiteltiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1985. Eteläkorealainen sonaatti vaikutti alkuun lyhyeltä, sillä parin ensimmäisen...

Tässä se nyt on – Gordon Murrayn T.50 kirjoittaa superautojen sääntökirjan uusiksi

Brittiläinen autonsuunnittelija Gordon Murray vaikutti yli parisenkymmentä vuotta Formula 1:ssä, jossa hän rikkoi rajoja, ja toteutti rohkeasti visioitaan. Keveys...

Suosittelemme

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka...

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...