Oppilastyö japanilaisittain – Tokion Auto Salonissa esiteltävä avomallinen Mazda RX-3 on todellisuudessa tuore MX-5

Mazdan mallistoon kuului takavuosina useita wankelmoottorisia autoja, joista yksi oli 1970-luvun 818-sarjan pohjalta tehty RX-3. Euroopassa se on jäänyt paljon tunnetumman RX-7:n varjoon, mutta Japanissa Savannana tunnettu auto nauttii kulttimaineesta.

RX-3:a tai Savannaa sai aikanaan coupéna, neliovisena sedanina ja farmarina, mutta avomallia ei valikoimaan kuulunut. Tästä huolimatta sellaisen voi bongata pian ovensa avaavassa Tokion Auto Salon -näyttelyssä. Tuunattua avoa tarkemmin katsomalla huomaa kuitenkin, että se on todellisuudessa jotakin aivan muuta kuin 1970-luvun klassikko rankasti rakenneltuna.

Kuva: Nihon Automotive Technology School

Auto on todellisuudessa nykykorimallin, eli ND-sukupolven Mazda MX-5, joka on päätynyt Nihon Automotive Technology Schoolin opiskelijoiden käsiin. MX-5:n alkuperäiset koripaneelit on korvattu RX-3:n muotoja imitoivilla osilla, joista monet ovat opiskelijoiden omaa käsialaa. Itse tehtyihin komponentteihin kuuluvat mm. lokasuojat pyöränkaarineen, kun taas RX-3:n ilmeen tuova keulapala on peräisin EZO-ISM-nimiseltä firmalta.

Lasikuituvahvisteisesta muovista leivottu keulapala on leveydeltään lähes täydellinen paljon uudempaan MX-5:een, joten mittasuhteet ovat kohdallaan suoraan edestäpäin katsottuna. Sivusuunnasta lähtökohdan kuitenkin tunnistaa melko pian, koska 1970-luvun RX-3 on nelipaikkainen coupé ja ND-korinen MX-5 pidemmällä nokalla varustettu kaksipaikkainen roadster.

Tokyo Auto Salon keskittyy ennen kaikkea tuning-kalustoon, joten opiskelijoiden luomuksessa on päälleniitattavaa mallia edustavat lokasuojanlevitykset, massiivinen etuspoileri ja ankanpyrstötyyppinen spoileri takakontin päällä. Luonnoskuvien perusteella auton alla pyörivät Watanabe-tyyppiset vanteet, jotka edustavat 1970-luvun retrotyyliä parhaimmillaan. Valmis luomus nähdään vasta näyttelyn ovien auettua, mutta luonnoskuvan ja YouTube-videoiden perusteella ”RX-3” saa keltaisen ulkovärin vihreillä raidoilla höystettynä.

Suosittelemme

LähdeCarscoops

Lue lisää