Onko tässä maailman nopein Honda Accord – vanhan japsisedanin kuoriin sovitettu Teslan tekniikka tekee autosta Teslondan

Honda aloitti autonvalmistajan taipaleensa miniautojen parissa, mutta 1970-luvun alussa kuvioihin tuli mukaan jo pikkuautoluokkaan sijoittunut Civic. Lisää kasvua seurasi, kun ensimmäisen sukupolven Accord lanseerattiin markkinoille vuonna 1976. Neliovisena sedanina ja kolmiovisena luukkuperänä myyty Accord oli Civicin tavoin etuvetoinen, mikä toi mukanaan perinteisiä takavetokilpailijoita tehokkaamman tilankäytön.

Auto osui juuri energiakriisin jälkeiseen aikaan, jolloin USA:ssakin alkoi olla mukavasti kysyntää valtamerilaivan kokoisia jenkkiautoja pienemmille ja taloudellisemmille menopeleille. Accord menestyi erityisesti Atlantin takana mukavasti, ja siellä paljon alkuperäistä suuremmaksi kasvanut auto on yltänyt jo kymmenenteen sukupolveensa. Euroopan mallivalikoimasta Accord tiputettiin sen sijaan pois muutama vuosi sitten, kun katumaasturit ja crossoverit olivat syöneet perinteisen sedanin myynnin lähes olemattomiin.

Civic on ollut melko suosittu myös tuning-sukupolven rakentelukohteena, mutta pappamaisempi Accord ei ole juuri houkutellut tuunaajia puoleensa. Nyt nettiin putkahti kuitenkin todella rankasti muutettu ensimmäisen sukupolven Accord, jossa ei ole koria lukuun ottamatta juuri mitään alkuperäistä. Alun perin etuvetoinen auto on ensinnäkin muutettu takatuuppariksi, ja takalokasuojien aukkoja on jouduttu avartamaan melkoisesti leveän taka-akselin ja massiivisten takakumien mahduttamiseksi auton alle.

Edessä näyttäisi olevan todella yksinkertainen jäykkä akseli takavuosien gasser-kiihdysautojen tyyliin, ja etujousituksen korkeuskin muistuttaa menneiden vuosikymmenten kiihdyttimistä. Hondakin vaikuttaisi olevan optimoitu suoraan ajamista varten, mutta tekniikka on kaukana perinteisestä kiihdytysautotyylistä. Jimmy Bullet -nimisen rakentajan luomusta vauhdittaa nimittäin Teslasta napattu sähkömoottori.

Teslondaksi nimetyn rakennelman akkupaketti on puolestaan peräisin Chevrolet Voltista, joten autossa on yhdistetty eri valmistajien sähkötekniikkaosaamista. Kiihtyvyys on suorastaan eri galaksista alkuperäiseen Accordiin verrattuna, koska auton pitäisi singahtaa 60 mailin tuntivauhtiin (96 km/h) vain 2,7 sekunnissa. Optimiolosuhteissa kuulemma jopa 2,5 sekunnin suoritus voisi olla mahdollinen, jos asfaltin ja renkaiden lämpö sekä akkujen varaus ovat aivan täydelliset.

Suorituskyky on siis samaa luokkaa kuin Teslan nelivetomalleilla, joten vain takavetoinen Accord saa melkoista etua Teslaa pienemmästä painostaan. Katso oheiselta videolta, kuinka Teslonda irtoaa viivalta.

Suosittelemme

LähdeCarscoops

Lue lisää