Onko tässä Etelä-Afrikan nopein pikkubussi – tätä Hiacea vauhdittaa tuplaturbo-V12

Toyota Hiace poistui Euroopan markkinoilta muutama vuosi sitten, mutta muualla maailmassa myydään edelleen omia versioita legendaarisen luotettavasta pakusta tai pikkubussista. Tämän jutun yksilön kaltaista Hiacea ei taida kuitenkaan toista löytyä.

Etelä-Afrikassa asuva James Redelinghuis valitsi projektikohteekseen Toyotan pikkubussin, jonka suorituskyky piti nostaa aivan uudelle tasolle. Quantum-nimellä paikallisilla markkinoilla tunnettuun autoon ei kelpuutettu kuitenkaan ihan mitä tahansa myllyä, eli muissa vastaavissa rakennelmissa hyödynnetyt raskaasti ahdetut suorat kuutoset tai veekasit hylättiin heti kättelyssä.

Pikkubussin etupenkkien taakse sovitettu voimanlähde löytyi kuitenkin saman valmistajan valikoimista kuin itse autokin. Valinta kohdistui Toyotan suurimpaan sarjatuotantomoottoriin, eli 1GZ-FE-koodilla tunnettuun kaksitoistamukiseen pannuun. Tehtaan jäljiltä tämä V12 löytyi Toyota Centuryn pellin alta, jossa keskityttiin täysillä kuiskaavan hiljaiseen käyntiin ja mukavuuteen.

280 hevosvoiman teho ja 481 newtonmetrin vääntö eivät riittäneet alkuunkaan Redelinghuisille, joten V12:n sisuskaluja vahvistettiin ja moottorin perään pultattiin kaksi turboa. Näillä avuin potkua saatiin jo 600 hepan ja 710 newtonin verran, joten miehen Hiace saattaa hyvinkin olla Etelä-Afrikan  nopein pikkubussi. Voima välitetään alkuperäisauton tavoin takapyörille, mutta voimansiirrosta vastaa todella eksoottisen kuuloinen kolmivaihteinen sekventiaalinen laatikko.

Viisilitraisen V12:n sovittaminen Toyotan pikkubussiin vaati lattian leikkaamisen auki, ja moottorin kiinnittämiseksi tarvittiin myös monia lisävahvistuksia sekä apurunkoja ja tukia. Projektissa ei ole hyödynnetty pelkästään Toyotan osia, vaan esimerkiksi tasauspyörästö on lainattu Ford Mustangista, vanteet on napattu Audi R8:sta ja bensansuuttimet löytyivät 997-sukupolven Porsche 911 Carrera S:stä.

Taxiksi kutsutun Toyotan valmistuminen vei kaikkiaan viisi vuotta, mutta nyt katse on kuulemma suunnattu jo uusiin projekteihin. Niinpä super-Hiace on parhaillaan myynnissä Facebookin Marketplacen kautta 1 295 000 randin hintaan, mikä vastaa noin 75 000 euroa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Stellantis on valmis kääntämään takkinsa, jos sähköautojen kysyntä sakkaa

Stellantiksen toimitusjohtaja Carlos Tavares on todennut, että maailman kolmanneksi suurin autonvalmistaja on valmis muuttamaan sähköautostrategiaansa ensi vuoden tärkeiden Yhdysvaltojen ja Euroopan vaalien tulosten perusteella.

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Uusi Porsche Panamera esiteltiin – iso luksusauto kallistuu nyt kaarteisiin kuin moottoripyörä

Porsche on jo julkaissut monenlaisia tiisereitä kolmannen sukupolven Panamerasta, ja nyt uutuus tuotiin vihdoinkin julkisuuteen. Panamera ei ole täysin uusi auto, mutta sekä tekniikkaa että ulkonäköä on hiottu kattavasti.

Maailman suurin autonvalmistaja kamppailee yhä vaikeuksien kanssa

”Emme ole enää kilpailukykyisiä”, on Volkswagenin toimitusjohtajan viesti, kun yhtiö vähentää henkilöstöä osana 10 miljardin euron säästökuuria.

Tyyliniekan uusimmat