Oletko kuullut Bertone Genesiksestä – 1980-luvun futuristista tila-autoa vauhditti Lamborghinin V12

Erilaiset autonomiset sukkulat ovat viime vuosina olleet lähes arkipäivää autoilun tulevaisuutta valottavia konsepteja esiteltäessä. Pariisissa parhaillaan käynnissä olevassa, massiivisiin mittasuhteisisin kasvaneessa Rétromobilessa keskitytään sen sijaan klassikkoautoihin näyttelyn teeman mukaisesti, mutta sieltäkin löytyy ainakin yksi futuristinen sukkula. Se on kuitenkin jo reilut 30 vuotta vanha, ja auton tekniikassa ei ole autonomisuudesta tietoakaan.

Tämä laite on nimeltään Bertone Genesis. Uutta alkua suomeksi tarkoittava Genesis näki päivänvalon vuonna 1988, jolloin Bertone vei yksittäiskappaleeksi jääneen luomuksensa Torinon autonäyttelyn suuren yleisön ihmeteltäväksi. Tuolloin Torinon autoshow oli vielä merkittävä kansainvälinen tapahtuma, kunnes se kuihtui vähitellen pois autonäyttelykartalta. Bertonen tutkielmaa vauhditti Lamborghinin V12, mikä ei tullut kenellekään suurena yllätyksenä. Firmat olivat nimittäin tehneet yhteistyötä jo vuosikymmenten ajan, mutta Genesiksen korimuoto sai monen leuan loksahtamaan.

Konsepti oli nimittäin tila-auto, johon Bertonen muotoilu- ja prototyyppiosastot olivat upottaneet peräti 30 000 työtuntia. Genesiksen linjat olivat huomiota herättävän pyöreät 1980-luvun tuotteeksi, ja lisäksi auton ovijärjestely oli vähintään erikoinen. Kuski ja etumatkustaja astuivat nimittäin sisään massiivisista perhosovista, kun taas takariveille kuljettiin liukuovien kautta. Voimanlähde lainattiin Countach Quattrovalvolesta, eli se oli 455 hevosvoiman huipputehon tuottanut 5,2-litrainen vapari-V12. Kaksitoistamukinen mylly asennettiin eräänlaiseksi etukeskimoottoriksi, ja voima välitettiin takapyörille.

Vaihteistona palveli kuitenkin kolmiportainen automaatti, joka laimensi suorituskykyä varmasti melkoisesti Countachin manuaaliaskiin nähden. Automaatin käytölle oli kuitenkin valmistuspoliittinen syynsä. Laatikko tuli nimittäin Chryslerilta, joka omisti Lamborghinin Genesiksen syntyhetkellä. Ovien ja moottorin lisäksi tilasukkulan istuinjärjestelykin oli hyvin poikkeuksellinen. Takimmaisella rivillä käytännössä takapyörien päällä oli kaksi kasvot eteenpäin -mallista erillispenkkiä, kun taas keskeltä sisustaa löytyi yksi toisin päin asennettu jakkara.

Suosittelemme

Kuskin ja etumatkustajan erillisistuimet olivat luonnollisesti naama eteenpäin -tyyppisiä, mutta auton ollessa paikallaan ne sai käännettyä toisinkin päin. Tällöin Genesiksessä olisi pystynyt pitämään vaikka pienen kokouksen takaosaston kanssa. Nykyään vastaavalla voimanlähteellä ryyditettyä tila-autoa olisi lähes mahdotonta kuvitella, mutta Lamborghinin mallistosta löytyy sentään 650-heppainen katumaasturi Urus. Sellaisen tulosta tuskin kovinkaan moni olisi lyönyt vetoa kultaisella 1980-luvulla.

LähdeAutoblog

Aihepiirin uusimmat

MGB tekee comebackin tehokkaampana kuin koskaan – saatavilla ovat sekä bensa-V8 että sähköversio

Brittisporttien ikoneihin kuuluva MGB täytti hiljattain 60 vuotta. MG:n brändin alla tehdään nykyisin kiinalaisia sähköautoja, mutta myös aidosta asiasta tuotiin nyt tarjolle tyylikkäästi modernisoitu versio.

Kerrankin kevyt sähköauto – David Brownin muokkaama klassikko-Mini painaa vain 640 kiloa

Suurin osa sähköautoista on merkittävästi polttomoottorivastineitaan painavampia möhkäleitä, mikä on melkoisessa ristiriidassa ympäristöä säästävän ekoauton idean kanssa. Asia on kuitenkin toisin, kun sähköauton lähtökohta on esitelty vuonna 1959.

James Bondin tunnetuin kulkupeli täyttää 60 vuotta – Aston Martin DB5 esiteltiin syyskuussa 1963 Frankfurtin autonäyttelyssä

Syyskuussa 1963 järjestetyn Frankfurtin autonäyttelyn sato oli autohistorian kannalta varsin merkittävä. IAA-nimellä tunnetussa show’ssa lanseerattiin melko tasan 60 vuotta sitten isäntämaan tähtien, eli hieman myöhemmin 911:n nimellä tunnetun Porsche 901:n ja Mercedes-Benz 600:n lisäksi eräs ajaton brittikaunotar.

Tuleeko tästä autosta kaikkien aikojen kallein Ferrari – vuoden 1962 330 LM:n hinta voi nousta yli 55 miljoonaan euroon

Tähän asti kallein myyty Ferrari on 1960-luvun alun 250 GTO, joka vaihtoi omistajaa viime vuoden toukokuussa 48,6 miljoonalla dollarilla. Kaikkein arvokkaimman auton titteliä pitää puolestaan hallussaan 1950-luvun Mercedes-Benz 300 SLR ”Uhlenhaut-Coupé”, joka myytiin myöskin viime vuonna peräti 135 miljoonalla eurolla.

Tyyliniekan uusimmat