Oho – Fiat Chrysler aikoo lopettaa henkilöautojen valmistuksen USA:ssa

Yksi Detroitin kolmesta suuresta, eli Chrysler on ollut jo usean vuoden samaa yhtiötä Fiatin kanssa. Italialais-amerikkalaisessa yhteenliittymässä on ollut sulattelemista vannoutuneimmille jenkkiautofaneille, ja nyt Detroitin suunnalta kuuluu vieläkin järisyttävämpiä uutisia.

FCA, eli Fiat Chrysler Automobiles ilmoitti jo vähän aikaa sitten, että Chrysler 200 – ja Dodge Dart -nimiset kompaktisedanit poistuvat markkinoilta vähäisen kysynnän vuoksi. Tässä ei ollut kuitenkaan vielä kaikki, vaan nyt FCA kertoi, että yhtymän henkilöautojen valmistus lopetetaan kokonaan USA:n maaperällä viimeistään ensi vuoden alkupuolella. Fiat Chrysler haluaa tulla tunnetuksi lähinnä pick-upien sekä katumaastureiden valmistajana, ja siksi se aikoo keskittyä Jeepeihin ja RAM-nimellä myytäviin lava-autoihin.

Ainoa poikkeus sääntöön on Dodge Durango -niminen SUV, jota tehdään Jeep Grand Cherokeen rinnalla. Lisäksi tuotannossa on vielä hetken aikaa legendaarinen Dodge Viper, jonka valmistus on kuitenkin päättymässä lähiaikoina. Henkilöautotuotannon lopettaminen USA:ssa on Detroit Free Pressin mukaan osa FCA:n ison pomon Sergio Marchionnen miljardien dollarien suunnitelmaa, jonka avulla yhtymän katteita yritetään nostaa kilpailijoiden tasolle. Marchionnen kaavailujen taustalla piilee SUV-luokan autojen jatkuvasti kasvava kysyntä jenkkimarkkinoilla, halpa bensan hinta ja autojen pienemmät valmistuskustannukset Meksikossa.

Dodge

Tavoitteena on siis keskittyä USA:ssa sijaitsevissa tehtaissa vain myyntiään kasvattaviin Jeepeihin ja RAM:eihin, mutta nekään eivät ole täysin turvassa Marchionnen suunnitelmilta. Niinpä myös Jeep Compassin ja Patriotin seuraajamallien valmistusta ollaan siirtämässä Meksikoon.

Muskelihenkisten Dodge Chargerin ja Challengerin sekä autojen kulttimaineeseen nousseiden Hellcat-versioiden kohtalosta ei muuten tarvitse olla ainakaan vielä huolissaan. Niitä ja Chrysler 300 -sisarmallia valmistetaan Kanadan tehtailla, joten Marchionnen leikkaukset eivät koske näitä eläviä legendoja.

Suosittelemme

Hellcat

LähdeCarscoops

Aihepiirin uusimmat

EU höllentää polttomoottoriautoja koskevaa Euro 7 -päästösääntöään

Eurooppalaiset ministerit sopivat lieventävänsä ”likaisia autoja” koskevaa ehdotustaan, joskin rengas- ja jarrupäästöt otetaan edelleen käyttöön.

Hyvää syntymäpäivää Rättäri – Citroën 2 CV täyttää 75 vuotta

Kaikkein ikonisimpiin automalleihin kuuluva Rättisitikka, eli virallisemmin Citroën 2 CV on ehtinyt jo 75 vuoden ikään. Citroën juhlistaa merkkipaalua omassa museossaan järjestettävän erikoisnäyttelyn avulla.

Polestar 3:n muotoilija kritisoi perunan muotoisia sähköautoja – ulkonäköä ei pitäisi uhrata aerodynamiikan alttarilla

Monet sähköautot ovat perinnetietoisten silmään vähintäänkin kummallisen näköisiä. Osittain tämä johtuu uutta teknologiaa korostavasta erikoisuudentavoittelusta, mutta tärkeämpi syy löytyy pyrkimyksestä mahdollisimman pieneen ilmanvastukseen.

Skoda on tehnyt jo kolme miljoonaa katumaasturia – jatkoa seuraa muutaman viikon päästä esiteltävän uuden Kodiaqin myötä

Skoda on parhaillaan juhlatunnelmissa. SUV-luokan autot muodostavat tätä nykyä merkittävän osan tšekkimerkinkin myynnistä, ja Skodan tuotantolinjoilta putkahti juuri ulos kolmen miljoonan valmistetun katumaasturin rajapyykin rikkonut yksilö.

Tyyliniekan uusimmat