Nyt on kestävyys huipussaan – 1000 kilometrin toimintasäteen tarjoavan Mersun sähkökonseptin lattia on tehty käytetyistä vaipoista

Mercedes-Benz on jo pitkään ennakkohehkuttanut erityisen pitkän toimintamatkan tarjoavaa sähköautotutkielmaansa. Nyt Vision EQXX tuotiin vihdoinkin julkisuuteen.

Las Vegasin CES-teknologiatapahtuman kanssa samaan aikaan netissä esitelty EQXX on toistaiseksi vasta konsepti, mutta sellaiseksi se vaikuttaa hämmästyttävän tuotantovalmiilta. Jos autoa ei siis nähdä sellaisenaan Mersun mallistossa, ainakin monia sen ideoita tullaan varmasti hyödyntämään tähtimerkin tulevissa tuotantomalleissa.

Mercedeksen johtoajatuksena EQXX:n suhteen oli välttää sähköautojen perusdilemma, eli mahdollisimman ison akkupaketin käyttäminen tarpeeksi pitkän toimintasäteen turvaamiseksi. Isot akut tuovat mukanaan myös rutkasti lisäpainoa, mikä taas kutistaa toimintamatkaa ja heikentää myös ajettavuutta. Sen sijaan Mercedes-Benz päätti keskittyä tutkielmassaan painon pienentämiseen ja aerodynamiikan optimointiin, millä on saavutettu alle 10 kWh:n kulutus 100 kilometrillä sekä peräti 1000 kilometrin range.

Autossa on 900 voltin latausjännitteen mahdollistava akkupaketti, jonka kehitystyössä ovat olleet mukana Mersun F1-autojen voimanlähteistä vastaavat yksiköt. Akun kapasiteetiksi kerrotaan sama 100 kWh kuin esimerkiksi EQS 450+ -katuautossa, mutta Vision EQXX:n akkupaketti on 50 prosenttia pienempi ja 30 prosenttia kevyempi 495 kilon painonsa myötä. Näin koko auton massa on saatu pidettyä 1750 kilossa, mihin on osansa myös magnesiumista tehdyillä vanteilla, alumiinisilla jarrulevyillä, hiilikuidulla ja lasilla vahvistetuilla muoviovilla sekä ohuella kattopaneelilla, jonka 117 aurinkokennoa tuovat mukanaan 25 kilometriä lisää toimintamatkaa.

Suosittelemme

Toimintasädettä kasvattavat myös pienen vierintävastuksen renkaat, säädettävän takadiffuusorin avittama liukas aerodynamiikka (ilmanvastuskerroin vain 0.17), akkujen jäähdytys tarvittaessa sekä voimalinja, joka välittää kuulemma 95 prosenttia akusta saatavasta tehosta suoraan pyörille. Itse voimanlähteenä toimii taka-akselille 204 hevosvoiman tehonsa välittävä sähkömoottori.

EQXX ei ole siis mikään tykki, vaan uudenlaista kestävyyttä ja luksusta tarjoava imagonkohottaja Stuttgartin tähtimerkille. Auton kojelauta koostuu pääosin vaakasuuntaisesta 47,5-tuumaisesta näytöstä, joka hyödyntää 8K-ultrateräväpiirtoa. Kestävyys on ollut tärkeää myös materiaaleja valitessa, ja niinpä esimerkiksi istuimet on verhoiltu vegaanisella kaktuspohjaisella ”keinonahalla”. Sisustassa on käytetty myös sienistä tehtyä vegaanista nahkaa, kun taas takalattian ei-kantavissa osissa on hyödynnetty esimerkiksi käytetyistä vaipoista sekä puutarhajätteestä syntynyttä kestävää muovia.

LähdeCarscoops

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Uusi Porsche Panamera esiteltiin – iso luksusauto kallistuu nyt kaarteisiin kuin moottoripyörä

Porsche on jo julkaissut monenlaisia tiisereitä kolmannen sukupolven Panamerasta, ja nyt uutuus tuotiin vihdoinkin julkisuuteen. Panamera ei ole täysin uusi auto, mutta sekä tekniikkaa että ulkonäköä on hiottu kattavasti.

Maailman suurin autonvalmistaja kamppailee yhä vaikeuksien kanssa

”Emme ole enää kilpailukykyisiä”, on Volkswagenin toimitusjohtajan viesti, kun yhtiö vähentää henkilöstöä osana 10 miljardin euron säästökuuria.

Romukuntoisten Teslojen virta Pohjois-Amerikasta Ukrainaan voi olla vaarassa loppua

Yhdysvalloista ja Kanadasta päätyy vakuutusyhtiöiden kautta vaurioituneita sähköautoja Ukrainaan, jossa mekaanikot korjaavat ja myyvät niitä korkeista polttoainekustannuksista kärsiville.

Tyyliniekan uusimmat