Norja aikoo kieltää polttomoottoriautot jo kahdeksan vuoden päästä

Norja on varsinainen sähköautojen ihmemaa, jossa on viime vuosina myyty esimerkiksi Tesloja huima määrä väkilukuun nähden. Iso Model S on välillä ollut jopa maan myydyin auto, vaikka Tesla ei ole mikään halpa auto vuonojen maassakaan. Sähköautojen suosiosta saadaan kiittää Norjassa harjoitettua politiikkaa, joka on taannut niille esimerkiksi ilmaiset parkkipaikat ja bussikaistojen käyttöoikeuden Oslon keskustassa.

Sähköautojen yleisyydellä on kuitenkin varjopuolensa, ja niinpä ne ovat välillä tukkineet pääkaupungin bussikaistoja jo liiaksikin. Tästä edusta ollaan ehkä luopumassa lähiaikoina, mutta muuten Norja painaa täysillä eteenpäin autokannan sähköistämisen suhteen. Maan parlamentti on nyt julistanut varsin kunnianhimoisen tavoitteen, jonka mukaan perinteisten polttomoottoriautojen myynti kiellettäisiin jo vuoteen 2025 mennessä.

Vuonojen maassa saisi siis kaupata kahdeksan vuoden kuluttua enää sähkö- ja vetyautoja sekä vähäpäästöisiä pistokehybridejä. Tämä koskisi toki vain uusia autoja, eli käytettyjä polttomoottorimenopelejä saisi myydä entiseen malliin. Sähköautojen markkinaosuus Norjassa on jo nyt kunnioitettavat 37 prosenttia uusien autojen kokonaismyynnistä, mikä johtuu ennen kaikkea niille annetuista huomattavista veroeduista. Ilmaiset parkkipaikat, bussikaistojen käyttöoikeus ja esimerkiksi vapautus tietullimaksuista ovat vain rusinoita pullan päällä.

Isopäästöisiä autoja verotetaan puolestaan sitäkin ankarammin, eli vuonojen maassa annetaan melkoisesti keppiä ja porkkanaa eri suuntiin. Sähköautojen tukemista vähennetään kylläkin asteittain, kun niiden markkinat alkavat kehittyä omalla painollaan. Tukien pienentämisestä huolimatta Norjan parlamentti uskoo, että sähköautojen markkinaosuus on mahdollista nostaa täyteen 100 prosenttiin alle kymmenessä vuodessa.

Viime vuoden lopussa maan teillä liikkui noin 100 000 sähköautoa, ja luvun pitäisi nousta 250 000:een jo vuoteen 2020 mennessä. Silloin latauspisteitäkin kaavaillaan olevan 25 000 kappaletta, jolloin jokaista kymmentä autoa kohti olisi yksi laturi. Norjan suunnitelmat vaikuttavat kyllä edistyksellistä, mutta autoharrastajan korvaan uusien polttomoottoriautojen myyntikielto kuulostaa jo vähän turhan radikaalilta ratkaisulta. Jäämme odottelemaan, ottavatko vuonojen maan parlamentin suunnitelmat todellakin tuulta alleen.

LähdeCarscoops

Lue lisää