Nollasta sataan alle 2,1 sekunnissa – Tesla Model S:ssä on pian 1100 heppaa

Tesla Model S on ehtinyt pian jo 10 vuoden ikään, mutta täysin uutta seuraajaa ei ole vieläkään näköpiirissä. Model S saa sen sijaan hillityn faceliftin, jonka huippuversion tehot ovat kaikkea muuta kuin hillityt.

Model S on saanut elinkaarensa aikana jo uuden etupuskurin, mutta tällä kertaa kasvojenkohotus menee hitusen pidemmälle. Puskureiden muotoja on nyt viilattu niin edessä kuin takanakin, ja lisäksi vanteet on laitettu uusiksi. Tärkeintä uudistuksessa ovat kuitenkin pellin alla tapahtuvat muutokset. Ensi syksystä alkaen nelivetoisena perusmallina toimii Model S Dual Motor Long Range, joka maksaa esimerkiksi Saksan markkinoilla tarkalleen 86 990 euroa ja tarjoaa 663 kilometrin toimintasäteen. Suorituskykyäkin löytyy, koska huippuja riittää 250 km/h:n verran ja pyrähdys nollasta sataan sujuu vain 3,2 sekunnissa.

Loppuvuodesta vuorossa ovat Plaid-lisänimellä tunnetut varsinaiset sähkötykit, joissa on kolme moottoria. ”Tavallisessa” Model S Plaidissa on 1020 hevosvoimaa, 628 kilometrin range, 320 km/h:n huippunopeus ja lähes järjetön 2,1 sekunnin kiihtyvyys satasen nopeuteen. Saksassa tästä kaikesta pääsee nauttimaan 116 990 eurolla. 139 900 euron summalla alleen saa puolestaan Plaid+-mallin, jossa on 840 kilometrin toimintamatka, samat 320 km/h:n huiput ja yli 1100 hepan maksimiteho. Nollasta sataan -kiihtyvyydeksi kerrotaan alle 2,1 sekuntia.

Model S:n sisustaakin tuoreutetaan faceliftin yhteydessä. Uusi ratti on kuin suihkuhävittäjästä napattu, mutta ratkaisun laillisuus Euroopan tieliikenteessä on vielä kysymysmerkki. Lisäksi ohjauspylvään viikset ovat historiaa, ja esimerkiksi vilkkuja käytetään Ferrari-tyyliin ratin napeista. 12,3-tuumainen mittaristonäyttö on ennallaan, mutta 17-tuumainen keskinäyttö on jatkossa vaakatasossa.

Suosittelemme

Lisäksi kojelauta on entistä pystymmässä, ja puukoristeita on annosteltu runsaammalla kädellä. Toisaalta ilmasuulakkeita ei näy enää missään. Keskikonsolin takaosaan on myös sovitettu takapenkkiläisille tarkoitettu kolmas näyttö, jonka avulla voi pelata tietokonepelejä langattomilla ohjaimilla. Penkkienkin luvataan olevan entistä tukevammat, ja premium-tason äänentoistojärjestelmässä on peräti 22 kaiutinta, 960 watin teho sekä noise cancelling -toiminto.

Model S:n lisäksi myös Model X saa kasvojenkohotuksen, mutta crossoverissa viilataan ainoastaan vanteita ja renkaita. Autoa saa ainakin aluksi vain kahtena eri versiona. Long Range -mallissa on 580 kilometrin toimintasäde ja 3,9 sekunnin kiihtyvyys nollasta sataan, ja toinen vaihtoehto on kolmimoottorinen Plaid. Sen huipputehoksi kerrotaan Model S:n tyyliin 1020 heppaa, ja toimintamatka on parhaimmillaan 547 kilometriä. Satasen nopeus saavutetaan isolla crossoverillakin vain 2,6 sekunnissa.

Lue lisää