Moderni BMW voi näyttää myös klassiselta – saksalaisfirma verhoaa 1-sarjan avomallin vanhaa 02-sarjaa muistuttaviin kuoriin

BMW oli 1960-luvun alkupuolella pahoissa vaikeuksissa, kun merkin mallisto koostui lähinnä vanhentuneista kääpiöautoista ja liian kalliista luksustuotteista. Pelastajaksi ilmestyi vuonna 1961 esitelty Neue Klasse, joka hyödynsi onnistuneesti sporttisten keskiluokan sedanien markkinarakoa. Menestyksekästä reseptiä sovellettiin muutama vuosi myöhemmin myös luokkaa pienempien autojen kohdalla, kun kaksiovinen 02-sarja lanseerattiin vuonna 1966.

Se kohosi nopeasti baijerilaisten hittituotteeksi, joka huipentui 1970-luvun 2002 tii:hin ja Turboon. 02-sarja joutui väistymään vuonna 1975 esitellyn ensimmäisen 3-sarjan tieltä, joka jatkoi omalta osaltaan BMW:n sporttisedanien menestystarinaa. Kolmonen alkoi kuitenkin 2000-luvulle tultaessa olla jo niin iso, että sen alapuolelle kaivattiin kompaktimpaa mallia. Näin syntyi 1-sarja, jonka kaksioviset coupé- ja avoversiot toimivat eräänlaisina 02-sarjan henkisinä perillisinä.

Tämä näkyi myös muotoilussa, ja esimerkiksi vyötärölinjan voimakas taite sai inspiraationsa vanhasta 02:sta. Muuten linjat edustivat Chris Banglen luomaa designia, jossa heitettiin hyvästit monille baijerilaismerkin klassisille ihanteille. Nyt ensimmäisen korimallin 1-sarjan omistajat voivat muuttaa autonsa paljon vanhemman näköiseksi saksalaisen Everytimer Automobilen kehittämällä muutossarjalla, joka kumartaa syvälle 02-sarjan suuntaan nimeä myöten.

BMW ETA 02 Cabrioksi nimetyn luomuksen on tarkoitus tuoda vuoden 1971 2002 Cabriolet nykyaikaan. Niinpä Ykkössarjan kaikki koripaneelit on laitettu uusiksi, mutta klassista esikuvaa paljon viistompi tuulilasinkarmi ja kangaskaton suojakotelo ovat suoraa lainaa 1-sarjan Cabriosta. 02:ta matkivat paneelit on tehty lasikuidusta, ja kromiosien tilalla on modernimman oloista hopeaa. Nokan pyöreät ajovalot loistavat tuplaksenonien voimin, ja takavalot on toteutettu ledeillä.

Suosittelemme

Edestäpäin katsottuna 02:n muodot on saatu istutettua yllättävän hyvin 1-sarjaan. Sivuprofiilista erottuu puolestaan paljon alkuperäistä korkeampi kylkilinja, joka kavaltaa luomuksen todellisen lähtökohdan. Peräpää vaikuttaa jo ylimassiiviselta möhkäleeltä klassisen 02-sarjan kevyisiin linjoihin verrattuna. Käytännöllisyyttä parantaa kuitenkin puskuriin asti aukeava takaluukun kansi 1-sarjan malliin.

Everytimer Automobile on saanut valmiiksi kaksi prototyyppiä, jotka on maalattu siniseksi ja vihreäksi. Molemmat on tehty 135i:n pohjalta, eli konepellin alla murisee tuplaturboahdettu kolmilitrainen suora kuutonen. Se tuottaa 306 heppaa ja kiidättää retroavon noin viidessä sekunnissa sataseen. Huippunopeudeksi kerrotaan puolestaan samat 250 km/h kuin 135i:ssä. Seuraavana vuorossa ovat asiakasautot, joiden koripaneelit ovat jo hiilikuitua. 1-sarjan muuttaminen 02:n näköiseksi ei ole mitään halpaa hupia, koska konversiosta pyydetään noin 70 000 euroa.

LähdeCarscoops

Aihepiirin uusimmat

Aitoja muskelijenkkejä tulee vielä kerran Eurooppaan – Dodge laivaa Atlantin tälle puolelle 55 Swinger-Challengeria ja -Chargeria

Dodgenkin tulevaisuus on sähköinen, mutta sitä odotellessa muskeliautoistaan tunnettu merkki on lanseerannut markkinoille koko liudan ”Last Call” -erikoisversioita viimeisistä V8-malleistaan. Niitä saadaan myös Eurooppaan pienenpienen erän verran.

Mersun sähköautot saavat “johtotähdet” myös päiväajovaloihin – mallina toimii äskettäin esitelty CLA-konsepti

Mercedes-Benzin EQ-brändättyjen sähköautojen muotoilu ei ole ollut kovin mieleenpainuvaa, koska hieman mitäänsanomattomilla pehmeänpyöreillä linjoilla on pyritty ennen kaikkea pieneen ilmanvastukseen. Jatkossa tiedossa on kuitenkin omaleimaisempaa designia.

Yhden perheen omistama huippuhieno 1967 Pontiac GTO on muskeliautojen aatelia

Jotkut voisivat kutsua tätä autoa jo ylientisöidyksi, mutta voiko 57-vuotiaalle perhekalleudelle antaa liikaa hellyyttä?

Uusi VW Tiguan tuotiin julkisuuteen – suosikki-SUV:ssa on nyt kurvikkaammat linjat ja pistokehybridissä parhaimmillaan 100 kilometrin sähköinen toimintasäde

Volkswagen Tiguan on noussut viime vuosina kaikessa hiljaisuudessa valmistajansa myydyimmäksi malliksi yleisen SUV-buumin vanavedessä. Jossakin vaiheessa myös Tiguan muuttuu täyssähköautoksi, mutta sitä ennen on vielä yhden polttomoottoripohjaisen sukupolven vuoro.

Tyyliniekan uusimmat