Miniltä ei saa pelkästään uusia sähköautoja – brittibrändi alkaa sähköistää myös klassikkomallejaan

Klassikkoautojen varustaminen täyssähköisellä voimalinjalla on ollut yksi viime vuosien trendeistä. Electromod-buumiin on lähtenyt mukaan myös autonvalmistajia, joista viimeisin on saksalaisen BMW Groupin omistama brittibrändi Mini.

Minillä on jo tarjolla nykyisen hatchbackin pohjalta tehty täyssähköinen Cooper SE, mutta pian myös vanhojen Minien omistajat pääsevät liikkumaan pelkän sähkön voimin. Recharged-nimellä kulkeva projekti sai alkunsa vuoden 2018 New Yorkin autonäyttelyssä esitellystä klassisesta Mini EV:stä, joka keräsi runsaasti positiivista palautetta. Niinpä Minin Oxfordin tehtaalle kasattu tiimi kääri hihansa ja laati suunnitelman, kuinka klassisia malleja saadaan muutettua sähköautoiksi isommassa mittakaavassa.

Britit eivät ole vielä kertoneet kaikkia teknisiä yksityiskohtia, mutta vanhat Minit saavat kuulemma Recharged-projektin myötä uuden elämän. Alkuperäiset nelipyttyiset bensakoneet korvataan sähkömoottorilla, joka luovuttaa 122 hevosvoiman huipputehon. Nollasta sataan -kiihtyvyydeksi luvataan noin yhdeksän sekuntia, eli suorituskykykin kohenee hieman sähkökonversion myötä.

Akkukapasiteetti on vielä hämärän peitossa, mutta toimintasäteeksi kerrotaan noin 160 kilometriä. Se ei ole kovin paljon tehdasuusiin sähköautoihin verrattuna, mutta klassisilla Mineillä tuskin liikutaan muutenkaan kovin pitkiä matkoja. Sähköautokonversio mahdollistaa joka tapauksissa monien metropolien kaupunkikeskustoihin ajamisen ilman ruuhkamaksuja.

Suosittelemme

Perinnetietoisten ei kannata menettää yöuniaan sähköistettyjen klassikko-Minien vuoksi, koska autojen alkuperäinen tekniikka on haluttaessa helposti palautettavissa. Jokaisen auton alkuperäinen moottori varustetaan asianmukaisilla merkinnöillä ja varastoidaan, joten se voidaan tarvittaessa sovittaa takaisin juuri oikean Minin nokalle. Sähkökonversio ei myöskään pilaa klassikko-Minin ikonista ulkonäköä. Ainoastaan latauspistoke sovitetaan alkuperäisen bensatankin korkin paikalle, ja mittaristo laitetaan uusiksi.

Mittarien tyyli on edelleen klassinen, mutta sähköautossa ne näyttävät nopeuden lisäksi sähkömoottorin lämpötilan, jäljellä olevan toimintamatkan ja käytössä olevan vaihteen. Muutostyö sähköautoksi tehdään Isossa-Britanniassa, ja tulevaisuudessa luvassa on myös brändiyhteistyötä kuuluisien taiteilijoiden kanssa sähköllä liikkuvien klassikko-Minien merkeissä.

LähdeCarscoops

Lue lisää