Miehen vaatekaappi – päästä varpaisiin

Vaatekaappi tai paremminkin sen sisältö on tärkeä osa jokapäiväistä elämää, sillä suurimman osan ajastamme olemme pukeissa. Tyyliniekan vaatekaapin vaatteet ovat laadukkaasti ja eettisesti valmistettuja, toisiinsa hyvin yhdisteltäviä, istuvia sekä mahdollisimman ajattomia, jolloin ne eivät mene pois muodista.

Tyyliniekan vaatekaappi on päivittyvä artikkeli tai sanoisinko jatkokertomus, johon lisään tuoteryhmä kerrallaan esimerkkejä siitä, miten olen rakentanut itselleni toimivan vaatekaapin. Jutun inspiraationa toimivat aiemmin julkaisemani Parittajan vaatekaappi ja Parittajan kesävaatteet -artikkelit, joihin tuon lisää taustoitusta ja kokemuksiani. Aloitan artikkelini kauluspaidoilla.

Kauluspaidat vaatekaapin kulmakivenä

Oma innostuminen pukeutumista kohtaan sai alkunsa kengistä, mutta ensimmäinen konkreettinen parannuskohde oli kuitenkin ehkä se helpoin, eli kauluspaidat. Tämä siitä syystä, että olen hieman lyhytkätinen, joten olin käyttänyt koko ikäni liian pitkähihaisia kauluspaitoja. Tämä ongelma oli sananmukaisesti käsinkosketeltava, jolloin istuva ja oikeilla mitoilla oleva paita paransi elämänlaatua mukavasti.

Paitamittaus. Kuva: Johanna Pouta

Kun haetaan täydellistä istuvuutta, mittatilauspaita on varteenotettava vaihtoehto. Yhtä hyvä vaihtoehto on sopivan aihion löytäminen valmispaidoista, sillä kauluspaidan hihojen lyhentäminen ja paidan hillitty kaventaminen onnistuvat asiansa osaavalta ompelijalta tai vaatturilta käden käänteessä. Tänä päivänä tuntuu helposti unohtuvan, että vaatteita voi muokata ja pitääkin muokata oikean istuvuuden saavuttamiseksi, koska hyvin istuvaa vaatetta on mukavampi käyttää ja se näyttää päällä paremmalta.

Istuvuus kunniaan

Mitä hyvä istuvuus sitten on? Pohjimmiltaan kyse on siitä, että paita mukailee vartalosi muotoja siten, että liikkuvuus on mahdollisimman hyvä. Esimerkkinä käy vaikka käsien nostaminen taivasta kohti, jolloin paidan ei pitäisi nousta housuista mihinkään. Jos paita nousee, on se varma huonosta istuvuudesta. Yleisin syy on tällöin tyhjä tila kainaloiden alla, eli paita on rinnanympäryksen osalta liian iso.

Suosittelemme

Kaikista yleisin istuvuusongelma on kuitenkin vääränmittaiset hihat. Tähän liittyy myös yleisin harhaluulo, että liian pitkiä hihoja ei voisi muka lyhentää täsmälleen sopivaan mittaan. Kyllä voi ja kannattaakin, jos paita on muuten istuva ja sen yksityiskohdat miellyttävät.

Kierrätä tarpeeton

Olen kokeillut kaikkea vaatturin tekemää paitaa lukuunottamatta ja löytänyt useamman toimivan ratkaisun. Olen myös kokenut painon putoamisen myötä tapahtuneen paitojen isoksi muuttumisen – kahdesti.

Näiden kokemusten suurin opetus on siinä, että joskus on parempi päästää irti, eli liian isoa ei ole järkevää muokata itselleen uudelleen sopiviksi, vaan ne kannattaa kierrättää myymällä tai antamalla ne eteenpäin. Tämä oikeasti kannattaa, sillä aikuisen ihmisen ei kannata kerätä varmuusvarastoa vaatekaappiin. Ne vievät siellä vain turhaan tilaa.

Kolme toimivaa kauluspaitaa

Käytän esimerkkinä ystäväni luotsaaman DLA:n kauluspaitoja, sillä ne ovat paitsi osoittautuneet omalle kropalleni juuri sopiviksi, muodostavat ne myös hyvän perustan toimivalle vaatekaapille.

DLA:n kauluspaidoissa yhdistyvät omaan tyyliini sopivat asiat, eli erittäin laadukkaat ja iholla hyväntuntuiset kankaat, helmiäisnapit, sekä monikäyttöinen ja kauniisti solmion kanssa ja ylin nappi auki ilman solmiota toimiva widespread-kaulus, joka on kaiken lisäksi erittäin pehmeärakenteinen. Jämäkkyyttä kauluksiin saa paidan mukana tulevilla kaulusluilla.

Värien ja kuosien osalta pelaan varman päälle, sillä valkoiset ja siniset paidat ovat kuin sininen irtotakki – valinta, joka toimii lähes kaikenlaisissa asukokonaisuuksissa. Ainakin niissä, joita itse suosin. Ilokseni olen myös huomannut, että denim-kauluspaitaa voi käyttää onnistuneesti pukujen kanssa, joka tuo pukeutumiseen kaipaamaani rentoutta. Kaapistani löytyy toki pari vaaleanpunaista ja pystyraidallista kauluspaitaa, joita käytän nykyisin todella harvoin – joihin osasyynä ovat puutteet istuvuudessa.

Tyyliniekan vaatekaappi - kauluspaidat

Noin kahdeksan vuoden opintomatkani pukeutumisessa on siinä pisteessä, että suosin laadukkaita valmispaitoja kun se on mahdollista ja keskitän mittatilauspaitahankinnat sellaisiin yksityiskohtiin – kuten nappikauluksiin ja kankaisiin – joita ei valmispaitoina suoraan tai pienillä muutoksilla löydy.

Hyviä mittatilauspaitojen toimittajia Suomessa ovat käyttämieni Herrainpukimon ja Pohjanheimon lisäksi ainakin Vaatturi Eklund, Vaatturiliike Sauma, Schoffa sekä Caine Clothiers.

Tarina jatkuu…

Lue lisää