Mittapaita vai valmispaita – kumpi on parempi?

Onko mittapaita automaattisesti parempi kuin valmispaita? Eikö mittapaidat ole kamalan kalliita? Mistä niitä saa? Tällaisiin kysymyksiin törmään säännöllisesti, joten päätin avata asiaa omien kokemusteni valossa.

Oma lähtökohtani mittapaitoihin siirtymiselle oli käytännössä kädet, ne kun ovat auttamattomasti liian lyhyet lähes kaikkien valmispaitavalmistajien standardimitoituksiin nähden. Ensimmäisen mittapaidan saatuani huomasin myös muita istuvuuteen ja liikkuvuuteen olennaisesti liittyneitä parannuksia valmispaitoihin nähden, joten siirtyminen mittatilauspaitojen käyttäjäksi oli helppo tehdä.

Herrainpukimon pankkiirikauluspaita on hankittu virallisempaan pukeutumiseen solmion kanssa, Schoffan chambray-kauluspaita on oivallinen all-rounder työhön ja vapaa-aikaan solmion kanssa tai ilman, kun taas OmaLinen ruudullinen kauluspaita on suunniteltu vapaa-ajan pukeutumista silmälläpitäen. Schoffan ja OmaLinen paidoissa on lisäksi nimiöinti niskassa.
Herrainpukimon pankkiirikauluspaita on hankittu virallisempaan pukeutumiseen solmion kanssa, Schoffan chambray-kauluspaita on oivallinen all-rounder työhön ja vapaa-aikaan solmion kanssa tai ilman, kun taas OmaLinen ruudullinen kauluspaita on suunniteltu vapaa-ajan pukeutumista silmälläpitäen. Schoffan ja OmaLinen paidoissa on lisäksi nimiöinti niskassa.

Hyvä valmispaita on kelpo valinta

Mittapaita ei ole kuitenkaan autuaaksi tekevä valinta, jos markkinoilta löytyy omalle kropalle sopivia valmispaitoja ja niihin on tyytyväinen hinnan ja laadun puolesta. Sitäpaitsi muutosten tekeminen paitoihin on kohtuullisen helppoa ja edullista, jos löytää valmispaidasta hyvän aihion itselleen.

Tyypillisiä muutostöitä ovat hihojen lyhentäminen ja paidan kaventaminen. Jos ompelukone tai saumuri pysyy vähääkään kädessä, niin näitä muutoksia voi tehdä itse, tai sitten ne voi kiikuttaa ompelijalle. Ranteen väljyyttä voi puolestaan säätää yksinkertaisesti nappia siirtämällä.

Mitkä seikat kannattaa huomioida paitaa valittaessa?

Jos valinta mittapaidan ja valmispaidan (puhutaan myös räkkipaidasta) välillä mietityttää, kannattaa asiaa lähestyä viiden peruasian kautta. Näitä ovat:

1. Istuvuus
2. Materiaalit
3. Yksityiskohdat
4. Toimitusaika
5. Hinta

Suosittelemme

Istuvuus

Jos tiputamme pois tilanteenmukaisen pukeutumisen ja keskitymme enemmän teknisiin seikkoihin, on ehdottomasti tärkein kriteeri istuvuus. Jos valmispaidoista ei löydy istuvaa kauluspaitaa edes järkevillä muokkauksilla, ei paitaa tule käytettyä ja halpakin hinta on kallis investointi. Tällöin on hyvä syy turvautua mittapaitaan.

Materiaalit

Jos valmispaitaa ei löydy halutun värisenä tai halutulla kuosilla tai kudoksella, tai materiaali ei ole muuten miellyttävä (puuvillaakin on monenlaista), on mittatilaus järkevä vaihtoehto. Tällöin pääsee valitsemaan sadoista, ellei tuhansista erilaisista kankaista itselleen ja lompakolleen mieluisimman.

Yksityiskohdat

Piru asuu yksityiskohdissa. Paidan käyttötarkoitukseen ja omaan tyyliin voi vaikuttaa mm. kaulusmallit. Jos tarve on pääasiassa rennoille kauluspaidoille, on tällöin hyvänä vaihtoehtona mm. nappikaulus ja paksummat kankaat (esim. oxford). Jos paitaan haluaa vielä persoonallisia yksityiskohtia, kuten halutun värisiä kontrastinappeja tai -tikkauksia, kannattaa katse suunnata mittatilauksen suuntaan.

Mittapaitaan voi valita monipuolisesti persoonallisia yksityiskohtia, kuten esim. kontrastikankaat ja hihansuun mallin.
Mittapaitaan voi valita monipuolisesti persoonallisia yksityiskohtia, kuten esim. kontrastikankaat ja hihansuun mallin.

Oma lukunsa on myös kunnollisilla kontrastikauluksilla ja -hihansuilla varustetun paidan (esim. pankkiiripaita) hankinta, joita on varsin vähän suomalaisen kaupan hyllyltä saatavissa.

Toimitusaika

Jos paidan tarvitsee nopealla aikataululla, on valmispaita ja siihen mahdolliset tehtävät muutokset ainoa vaihtoehto. Mittatilauspaita ei ole hätäisen hommaa, vaan yleensä mittojen ottamisesta paidan saaminen kestää noin kuukauden.

Tällöinkin on hyvä varautua siihen, että seuraavaan tilaukseen tulee pieniä mittamuutoksia, joihin vaikuttaa monesti omat tarkentuneet preferenssit. Toinen tykkää väljemmästä, toinen tiukemmasta, ja siihen saattaa kiinnittää huomiota vasta sitten, kun saa poikkeuksellisen hyvin istuvan paidan ensimmäistä kertaa päällensä. Luonnollisesti kropan muutokset pitää huomioida mitoissa.

Hinta

Hinnalla on merkitystä. Jos on löytänyt itselleen mieluisan valmistajan, jonka paidat istuvat hyvin ja hinta on kohdallaan, ei mittapaitoihin siirtyminen ole perusteltua. Turhasta ei kannata maksaa, etenkään jos mittapaidan tarjoamille personointimahdollisuuksille ei näe tarvetta.

Paidan hintaan vaikuttaa erityisesti kangas. Arvostetun kutomon laadukkaasta kankaasta tehty paita maksaa enemmän, kuin massamarkkinoille hikipajalta ulos puskettu paita. Kankaan lisäksi työn jälki ja määrä, sekä valitut yksityiskohdat vaikuttavat hintaan.

Hintaan vaikuttaa myös brändi. Monen muotimerkin kauluspaita maksaa helposti reilusti yli sata euroa, jolla saa Suomesta usealtakin eri toimittajalta istuvan mittapaidan hyvillä kankailla. Sama brändilisä pätee tietysti high end -mittapaidoissakin, joten vertailu kannattaa.

Yhteenveto

Mittapaita on takuuvarma valinta ja puolustaa paikkaansa jos valmispaidoista ei löydy järkevien muokkaustenkaan jälkeen mieluisaa päällepantavaa. Jos omat tarpeet täyttyvät kaupasta otetuilla valmispaidoilla, voi mittapaidan hyvillä mielin sivuuttaa. Oleellista on löytää itseään miellyttävä hyvin istuva mitta- tai valmispaita, joka saa käyttöä.

Lean Garmentsin laatuunsa nähden poikkeuksellisen edullinen valmiskauluspaita on ollut aktiivisessa käytössä, sillä sen mitat sattuivat hyvin yksiin omien mittojeni kanssa. Tämä on harvinaista herkkua valmispaidoissa.
Lean Garmentsin laatuunsa nähden poikkeuksellisen edullinen valmiskauluspaita on ollut aktiivisessa käytössä, sillä sen mitat sattuivat hyvin yksiin omien mittojeni kanssa. Tämä on harvinaista herkkua valmispaidoissa.

Suomalainen mittapaitatarjonta

Suomalainen mittapaitatarjonta on kasvamaan päin, joten valikoimaa eri hintaluokista löytyy entistä enemmän ja netistä löytyviä itsemittaukseen perustuvia mittapaitatoimittajia löytyy lukuisia. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää, että laadukkaan mittapaidan saa noin 100 – 300 euron hintahaarukassa, materiaaleista ja valmistusmaasta riippuen.

Hyväksi havaittuja mittapaitatoimittajia ovat mm. FereHerrainpukimo, Pohjanheimo, Schoffa ja Vaatturiliike Sauma. Lista ei ole kattava, joten mittapaitoja kannattaa kysyä omasta suosikkivaateliikkeestä.

Oma suositukseni on, että ensimmäiset mittapaidat kannattaa tilata toimittajalta, joka hoitaa mittauksen ja ottaa mittauksesta myös vastuun. Näin mahdolliset virheet saa korjattua jos ei muuten, niin uuden paidan muodossa. Samoin mittojen ottamisen yhteydessä saa yleensä hyvän perehdytyksen siihen mitkä kaikki asiat vaikuttavat istuvuuteen ja käytettävyyteen.

Ensimmäinen mittapaita on mitä suurimmassa määrin palvelutuote.

 

Lue lisää