Mercedes lyö kolme kärpästä yhdellä iskulla – uusi CLE korvaa sekä C-, E- että S-sarjan kaksioviset mallit

Kaksiovisten coupéiden ja avoautojen myynti on ollut viime vuosina kovin alavireistä, kun erilaiset crossoverit ovat haukanneet palan niidenkin kakusta. Mercedes jaksaa kuitenkin uskoa tämän segmentin tulevaisuuteen, mutta mallistoa karsitaan kovalla kädellä.

Stuttgartin tähtimerkin valikoima on alkanut kärsiä jo runsaudenpulasta, kun esimerkiksi viime vuonna tarjolla olisi ollut lähes 50 erilaista automallia. Lukema vielä kasvaa tästä uusien EQ-brändättyjen sähköautojen myötä, mutta jatkossa viikate alkaa heilua. Katseet kohdistuvat perinteisiin kaksiovisiin coupéisiin ja avomalleihin, joita oli vielä hetki sitten tarjolla kolmessa eri koossa. Ostaja saattoi valita mieltymystensä ja lompakkonsa paksuuden mukaan C-, E- ja S-luokan välillä, mutta pian tarjolla on vain yksi malli.

Mercedes-Benz esittelee muutaman vuoden päästä uuden CLE:n, joka pitää jatkossa kaksiovisten coupéiden ja avojen lippua korkealla. Vaikka tämän autoluokan myyntilukemat ja kannattavuus ovat kaukana takavuosien huippuhetkistä, Mersulle kaksioviset mallit ovat kuitenkin edelleen tärkeitä tähtimerkin imagon kannalta. Todennäköisesti vuonna 2023 lanseerattava CLE hyödyntää uudesta C-luokasta tuttua perusrakennetta, eli idea on hieman sama kuin muutaman vuosikymmenen takaisessa CLK:ssa tai Kolmos-Bemarin pohjalta tehdyssä BMW 4-sarjassa.

Toisaalta sama MRA-2-rakenne löytyy myös nykyisen S-sarjan alta, eli se venyy moneen autoluokkaan. Uuden C-luokan nokalla hurisee enää neloskoneita, mutta S-sarja ja todennäköisesti myös seuraava E-luokka tarjoavat edelleen useampisylinterisiäkin voimanlähteitä. Niinpä on mahdollista, että C-luokkaa korkeammalle asemoitavan CLE:n huippuversioita vauhdittaa sähköapua hyödyntävä bensakuutonen.

CLE:n avomallin naamioituja prototyyppejä on jo bongattu maantietesteissä, ja kovakattoinen coupékin nähtäneen pian naamioteipin peittämänä. Tässä vaiheessa auton muotoilusta on paha sanoa mitään tarkempaa, mutta Mercedes jatkanee esimerkiksi nykyisestä S-luokasta tutulla yksinkertaisen selkeällä linjalla. Klassisen tyylikkään designin pitäisi vedota hyvin tämän segmentin ostajiin, jotka ovat useimmiten jo hieman kypsempää ikäluokkaa.

CLE:n lisäksi Mercedekseltä on tulossa uusi SL vielä tämän vuoden mittaan. Siinäkin siirrytään edeltäjästä poiketen kangaskattoon ja 2+2-paikkaiseen istumajärjestelyyn, joten muutaman vuoden päästä Mersulla on tarjolla kaksi avomallia, joihin sopii tarvittaessa neljä henkeä. SL:n takapenkit on kuitenkin mitoitettu lähinnä lapsille, ja Mercedes-AMG:n kehittämä auto on muutenkin tulevaa CLE:tä sporttisempi tapaus.

Suosittelemme

Lue lisää