Mercedes-Benz antaa pian esimakua tulevista kompaktimalleistaan – valikoimaa karsitaan rankalla kädellä

Mercedes-Benz on kertonut keskittyvänsä jatkossa enemmän arvokkaamman pään malleihinsa, koska niistä jää paljon enemmän katetta. Kompaktiluokan autoillakin on kuitenkin vielä tulevaisuutensa Stuttgartissa.

Mercedes kertoi jo viime vuonna strategiapäivityksensä yhteydessä, että tulossa on uusi kompakti sedan joka näyttää kovasti nykyisen CLA:n seuraajalta. Tämä auto on aivan viime päivinä bongattu myös salavalokuvaajien linsseille. Uutuuden tuotannon on tarkoitus startata ensi vuonna Unkarin Kecskemétin tehtaalla miljardi euroa vaatineiden investointien jälkeen.

Kuva: Mercedes-Benz

Tähtimerkin päämuotoilija Gorden Wagenerin piirtämästä autosta on jo julkaistu ensimmäinen tiiserikuva, ja jonkinlaisen konseptin esittelyä voidaan Mercedeksen toimitusjohtaja Ola Källeniuksen mukaan odotella myöhemmin tämän vuoden aikana. Muiden kompaktiluokan mallien osalta Mercedes-Benz aikoo jatkossa keskittyä niihin, joilla on parhaat myyntimahdollisuudet globaalisti.

Tämä tarkoittanee sitä, että nykyvalikoimasta jäljelle jäävät CLA, CLA Shooting Brake, GLA sekä GLB, ja A-luokan sedan ja hatchback sekä B-luokan tila-auto joutuvat viikatemiehen uhriksi. Mersun tulevat kompaktiautot tehdään MMA-nimisen uuden perusrakenteen varaan, joka on suunniteltu sähköautot edellä. Polttomoottoritkin ovat edelleen mahdollisia, mutta niiden suhteen joudutaan tekemään kompromisseja.

Kuva: Mercedes-Benz

Uusista kompaktimalleista tulee edeltäjiään kalliimpia, minkä pitäisi näkyä myös teknologiassa. Käytännön tasolla tämä tarkoittaa uutta MB.OS-softa-arkkitehtuuria ja Vision EQXX -tutkielmasta napattuja innovatiivisia ideoita. Vaikka Mercedes ei hylkääkään kompaktimalleja, 75 prosenttia merkin tulevista investoinneista on varattu isompiin autoihin C-luokasta ylöspäin.

Uuden sukupolven myötä CLA:sta tulee todennäköisesti tarjolle myös täyssähköinen versio. Siinä ei välttämättä enää käytetä Mersun nykyisistä sähköautoista tuttua EQ-alabrändiä, josta stuttgartilaiset ovat luopumassa jo ensi vuodesta alkaen. Saman MMA-perusrakenteen varaan tehdään muuten myös ikonisen G-luokan pienempi versio, jota voidaan odotella myyntiin vuonna 2026.

Lue lisää