Melkein kuin crossover – Toyota jatkaa miniautoluokassa uuden Aygo X:n voimin

Moni autonvalmistaja on lähtemässä Euroopan miniautoluokasta, koska jatkuvasti kiristyviin päästömääräyksiin vastaaminen vaatisi jo liiankin kallista teknologiaa autojen hintalappuihin nähden. Toyota ei kuitenkaan heitä pyyhettä kehään, vaan Aygon tarina jatkuu crossover-hengessä.

Ensimmäinen Aygo tuotiin markkinoille vuonna 2005 Citroën C1:n ja Peugeot 107:n sisarmallina. Yhteistyö ranskalaismerkkien kanssa jatkui myös vuonna 2014 esitellyssä toisessa sukupolvessa, mutta nyt Aygo lähtee omilleen. Uudesta tyylistä annettiin esimakua jo keväällä esitellyn Aygo X Prologue -konseptin myötä, ja nyt on ilahduttavan samanhenkisen tuotantoauton vuoro. Myös nimi on säilynyt, eli Toyotan pienin malli tunnetaan jatkossa Aygo X:nä.

X-kirjaimen edellyttämän crossover-tyylin mukaisesti Aygon maavara on kasvanut 11 millillä, ja pyörätkin ovat joko 17- tai 18-tuumaiset. Lisäksi maastohenkeä on haettu lokasuojanreunojen ja puskurien mustilla muovikoristeilla, joita täydentää tutkielman kaltainen kaksivärimaalaus. Valot tuikkivat ledien voimin niin edessä kuin takanakin, ja värivalikoima sisältää monta pirteää sävyä kontrastiksi mustalle perälle ja katolle. Autoon saa myös avautuvan kangaskaton, joka tuo pelkkää kattoluukkua enemmän avoautofiilistä.

Toisin kuin edeltäjänsä, uusi Aygo X on tehty Toyotan oman pohjalevyn varaan. Miniauton perustana toimii GA-B-niminen perusrakenne, joka löytyy myös nykyisen Yariksen ja Yaris Crossin alta. Tämän myötä korinylityksiä on saatu lyhennettyä, mutta muuten mitat ovat kasvaneet sukupolvenvaihdoksessa. Pituudeksi kerrotaan 3700 milliä, kun taas leveys on 1740 ja korkeus 1525 milliä. Akseliväli on puolestaan 2430 milliä ja omapaino ainoastaan 940 kiloa. Edeltäjää suurempi koko on tuonut lisätilaa erityisesti takapenkkiläisille, ja takaluukun perusvetoisuuskin on kasvanut 231 litraan. Takapenkin selkänojat kaatamalla käytössä on parhaimmillaan 829 litraa.

Suosittelemme

Sisustaa dominoi yhdeksäntuumainen kosketusnäyttö, ja nykytyyliin tarjolla on etäpäivitysmahdollisuuksia, pilvipohjainen navigointi sekä yhteensopivuus Android Auton ja Applen CarPlayn kanssa. Fiilistä kohottaa tunnelmavalaistuksen ohella neljällä kaiuttimella varustettu JBL:n äänentoistojärjestelmä, joka tuo mukanaan myös 300 watin vahvistimen ja subbarin takaluukkuun. Erilaisia ajoavustimia sisältävä Toyota Safety Sense kuuluu jo vakiovarustukseen, ja äänieristyksen mainostetaan kuuluvan miniautoluokan parhaiden joukkoon. Lisäksi kuski istuu 55 milliä korkeammalla kuin edeltäjässä, joten puheet crossover-henkisyydestä eivät ole aivan tuulesta temmattuja.

Auton hintaluokka näkyy kuitenkin voimanlähdevalikoimassa. Toyotan tavaramerkiksi nousseet hybridit olisivat liian kalliita miniautojen segmentissä, joten tarjolla on ainoastaan litran kokoinen kolmipyttyinen vaparikone. Sen tuottamat 72 hevosvoimaa ja 93 newtonia ohjataan etupyörille joko viisipykäläisen manuaalin tai S-CVT-automaatin kautta. Satasen nopeus saavutetaan parhaimmillaan 15,5 sekunnissa, joten sähäkkyys ei ulotu Aygo X:n suorituskykyyn. Hiilidioksidipäästötkin ovat 107 grammaa kilometriä kohti, eli moni isompi hybridi on ainakin paperilla ympäristöystävällisempi. Aygo X:n myynti Euroopan markkinoilla alkaa ensi vuonna, joten hinnoistakaan ei ole vielä tietoa.

LähdeCarscoops

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

EU höllentää polttomoottoriautoja koskevaa Euro 7 -päästösääntöään

Eurooppalaiset ministerit sopivat lieventävänsä ”likaisia autoja” koskevaa ehdotustaan, joskin rengas- ja jarrupäästöt otetaan edelleen käyttöön.

Hyvää syntymäpäivää Rättäri – Citroën 2 CV täyttää 75 vuotta

Kaikkein ikonisimpiin automalleihin kuuluva Rättisitikka, eli virallisemmin Citroën 2 CV on ehtinyt jo 75 vuoden ikään. Citroën juhlistaa merkkipaalua omassa museossaan järjestettävän erikoisnäyttelyn avulla.

Polestar 3:n muotoilija kritisoi perunan muotoisia sähköautoja – ulkonäköä ei pitäisi uhrata aerodynamiikan alttarilla

Monet sähköautot ovat perinnetietoisten silmään vähintäänkin kummallisen näköisiä. Osittain tämä johtuu uutta teknologiaa korostavasta erikoisuudentavoittelusta, mutta tärkeämpi syy löytyy pyrkimyksestä mahdollisimman pieneen ilmanvastukseen.

Skoda on tehnyt jo kolme miljoonaa katumaasturia – jatkoa seuraa muutaman viikon päästä esiteltävän uuden Kodiaqin myötä

Skoda on parhaillaan juhlatunnelmissa. SUV-luokan autot muodostavat tätä nykyä merkittävän osan tšekkimerkinkin myynnistä, ja Skodan tuotantolinjoilta putkahti juuri ulos kolmen miljoonan valmistetun katumaasturin rajapyykin rikkonut yksilö.

Tyyliniekan uusimmat