Mazdan legendaarinen wankelmoottori tekee paluun – uusi RX-9 tulee vuonna 2020

Wankel-, eli kiertomäntämoottoria pidettiin puoli vuosisataa sitten tulevaisuuden teknologiana, johon lukuisat arvostetut autonvalmistajat panostivat. Lopulta wankelmoottori jäi Euroopassa lähinnä saksalaisen NSU:n heiniksi, ja tekniikka vaipui täällä unholaan saksalaismerkin jouduttua VW:n nielaisemaksi. Japanilainen Mazda jatkoi sen sijaan sitkeästi teknologian kehittämistä ja toi myyntiin monia wankelmoottorisia autoja vuosien saatossa. Japanilaiset käyttivät kiertomäntämoottoria jopa tavallisissa perheautoissa, mutta suurimpaan maineeseen se nousi RX-7- ja RX-8-sporttimalleissa.

Takimmaisilla kaappariovilla varustetun RX-8:n valmistus päättyi nelisen vuotta sitten, eli Mazdan mallistosta on viime aikoina puuttunut wankelmoottorilla varustettu urheiluauto. Merkki esitteli kuitenkin viime syksynä Tokion autonäyttelyssä artikkelikuvassa näkyvän RX-Vision-nimisen konseptin, joka antoi toivoa wankelmoottorisportin paluusta.

Wankelmoottorin hienous piilee tasaisessa käynnissä ja kierrosherkkyydessä, mutta korkea kulutus ja heikko vääntö kuuluvat keksinnön Akilleen kantapäihin. Mazdan insinööreillä on ollut melkoinen urakka viimeisten päästönormien mukaisen kiertomäntämoottorin luomisessa, mutta kova työ alkaa nyt tuottaa tulosta peräti kahdeksan vuoden uurastuksen jälkeen.

Japanilaiset ovat pitkään luottaneet vaparitekonologiaan bensakoneissaan, mutta uusi wankelmoottori on turboahdettu paremman väännön turvaamiseksi. 1,6-litraisessa moottorissa on myös innovatiivinen puristukseen perustuva sytytys tavallisten sytytystulppien sijasta, ja teholukeman pitäisi olla 400 hevosvoiman luokkaa.

Tuore wankelmoottori tulee Mazdan uuden sportin pellin alle, joka saa huhujen mukaan nimekseen RX-9. Japanilaiset ovat jo rekisteröineet itselleen oikeudet tähän nimeen, ja Mazdan johto on antanut vihreää valoa taannoiseen konseptiin pohjautuvan urheiluauton kehittämiselle. Sportin avulla juhlistetaan Mazdan 100-vuotissynttäreitä, ja uusi RX-9 esitellään ilmeisesti vuonna 2019. Myyntiin auto saadaan vuotta myöhemmin, joten wankelmoottorin ystävien täytyy vielä kärvistellä nelisen vuotta. Mazda yrittää lyhentää odotusaikaa esittelemällä ensi vuoden Tokion autonäyttelyssä uuden konseptiauton, joka on jo varsin lähellä RX-9:n tuotantoversiota.

Mazda_2

LähdeCarscoops

Aihepiirin uusimmat

MGB tekee comebackin tehokkaampana kuin koskaan – saatavilla ovat sekä bensa-V8 että sähköversio

Brittisporttien ikoneihin kuuluva MGB täytti hiljattain 60 vuotta. MG:n brändin alla tehdään nykyisin kiinalaisia sähköautoja, mutta myös aidosta asiasta tuotiin nyt tarjolle tyylikkäästi modernisoitu versio.

YangWang U8 kelluu ja kahlaa vedessä renkaitaan potkureina käyttäen

Eikä siinä vielä kaikki: 1 184 heppainen nelimoottorinen YangWang U8 sähköauto pystyy myös kääntymään paikoillaan 360-astetta.

Kiinalaiset sähköautot valtaavat maailmaa, mutta Yhdysvalloissa niitä ei ole nähty

Arvioiden mukaan Kiina tuottaa jo 60 prosenttia kaikista myydyistä sähköautoista tänä vuonna. Pohjois-Amerikassa kadut kuitenkin kumisevat tyhjyyttään kiinalaisista sähköautoista.

DEFA Power: Älykäs ja edullinen sähköauton latausasema

DEFA toi tänä vuonna markkinoille uuden latausaseman kiinteällä latauskaapelilla. Uusia sähköautojen latausasemia julkaistaan ​​koko ajan, eikä valinta ole kuluttajana helppoa. Hinnat ja ominaisuudet vaihtelevat paljon. DEFA...

Tyyliniekan uusimmat