Maailman nopein katumaasturi on tässä – Lister teki 322 km/h:n huippuihin yltävän SUV:n Jaguar F-Pacen pohjalta

Hevosvoima- ja huippunopeussota on viime vuosina siirtynyt myös yhä suositummaksi muuttuvien katumaasturien puolelle. Saksalaisten premium-valmistajien sporttidivisioonat ovat tässäkin kategoriassa hyvin edustettuna, mutta nopeita SUV:eja osataan tehdä muuallakin. Esimerkiksi Jaguar F-Pacen SVR-muskeliversio kuuluu historian nopeimpiin katumaastureihin 283 km/h:n huippunopeutensa myötä.

Brittibrändin teho-SUV ei ole kuitenkaan maailman nopein lajissaan, koska tämä titteli on ollut tukevasti Lamborghinin hallussa. Mm. Audi Q7:n ja Porsche Cayennen kanssa yhteiselle perusrakenteelle tehty Lamborghini Urus on huomattavasti sisarmallejaan tehokkaampi, mikä näkyy myös auton suorituskyvyssä. Lambo ylittää maagisen 300:n tuntikilometrin rajapyykin 305 km/h:n huippunopeutensa myötä, joten moni urheiluauto jää ihmettelemään Italian ihmeen takavaloja.

Uruksen status maailman nopeimpana katumaasturina on kuitenkin pian historiaa. Brittiläinen Jaguar-virittäjä Lister lupaa nimittäin, että sen uusin luomus Jaguar F-Pacen pohjalta jättää Lambon taakseen. Lister LFP -nimisen auton pitäisi pystyä rikkomaan 200 mph:n nopeus, eli viritetyn Jaguarin luvataan yltävän vähintään 322 km/h:n huippuihin.

Auton ensimmäiset kuvat on jo julkaistu ja siitä otetaan tilauksia vastaan, vaikka kaikkia teknisiä yksityiskohtia ei ole vielä kerrottu. Teholukema on suostuttu sentään paljastamaan. Lister LFP:ssä on potkua 670 hevovoiman edestä, ja voiman tuottamisesta vastaa hyvin todennäköisesti Jaguarin viisilitraisen mekaanisesti ahdetun veekasin viritetty versio. Moottorista irtoaa vakiovireessä 550 hepan huipputeho ja 680 newtonmetrin huippuvääntö, mutta Listerissä on vääntöäkin varmasti reilusti vakiota enemmän.

Suosittelemme

Lister on rajoittanut Jaguar F-Type R:n pohjalta tehdyn Thunderin valmistusmäärän vain 99 yksilöön, mutta LFP:tä aiotaan rakentaa 250 autoa. Steroidi-SUV esiintyi aiemmissa tiiserikuvissa vihreänä, mutta lopullisissa kuvissa komeilee keltaisilla tehosteilla koristeltu musta paholainen. Korisarja, massiiviset pyörät ja lokasuojanlevitykset varmistavat auton erottuvuuden myös ulkoisesti tavallisista F-Paceista. Listerillä on muitakin pullia uunissa, ja niinpä virityspaja on kehittämässä Storm II -nimen saavaa superautoa. Siinäkin luotetaan Jaguar-pohjaiseen tekniikkaan, mutta voimaa on peräti 1000 hepan verran mekaanisesti ahdetun 7,8-litraisen V12:n ansiosta.

Aihepiirin uusimmat

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Uusi Porsche Panamera esiteltiin – iso luksusauto kallistuu nyt kaarteisiin kuin moottoripyörä

Porsche on jo julkaissut monenlaisia tiisereitä kolmannen sukupolven Panamerasta, ja nyt uutuus tuotiin vihdoinkin julkisuuteen. Panamera ei ole täysin uusi auto, mutta sekä tekniikkaa että ulkonäköä on hiottu kattavasti.

Maailman suurin autonvalmistaja kamppailee yhä vaikeuksien kanssa

”Emme ole enää kilpailukykyisiä”, on Volkswagenin toimitusjohtajan viesti, kun yhtiö vähentää henkilöstöä osana 10 miljardin euron säästökuuria.

Romukuntoisten Teslojen virta Pohjois-Amerikasta Ukrainaan voi olla vaarassa loppua

Yhdysvalloista ja Kanadasta päätyy vakuutusyhtiöiden kautta vaurioituneita sähköautoja Ukrainaan, jossa mekaanikot korjaavat ja myyvät niitä korkeista polttoainekustannuksista kärsiville.

Tyyliniekan uusimmat