Maailman ensimmäinen tila-auto näyttää tältä – harvinaista yksilöä käytettiin 1950-luvulla apinoiden majapaikkana

Tila-autoja alkoi putkahdella markkinoille 1980-luvun alusta lähtien, ja seuraavalla vuosikymmenellä niistä tuli varsinainen hitti. Maailman ensimmäiseksi tila-autoksi on usein ehdotettu esimerkiksi Renault Espacea tai Nissan Prairieta, mutta tämän autoluokan pioneeri ehti markkinoille jo vuosikymmeniä niitä ennen. Auto- ja ilmailuinsinööri William Bushnell Stoutin luomus, eli pisaranmuotoinen Stout Scarab esiteltiin nimittäin jo 1930-luvulla.

Scarabia vauhditti veekasi, joka oli asennettu takamoottoriksi. Ohjaamon lattia oli täysin tasainen tilan sekä mukavuuden maksimoimiseksi, ja samaa tarkoitusta palveli myös todella pitkä akseliväli. Autossa oli lisäksi itsekantava kori, eli se oli tässäkin suhteessa aikaansa edellä. Scarabin hinta oli aikoinaan 5000 dollaria, mikä olisi nykyrahassa lähes 100 000 taalaa. William Bushnell Stout suunnitteli myyvänsä jopa 100 yksilöä vuodessa, mutta tämä jäi pelkäksi haaveeksi.

Scarab oli niin kallis ja myös niin paljon aikaansa edellä, että niitä onnistuttiin saamaan lopulta kaupaksi vain yhdeksän kappaletta. Pisaranmuotoisen tilapioneerin tarina päättyi tähän, ja juuri kukaan ei ole nykyään edes kuullut koko autosta. Ainakin yksi Scarab on kuitenkin säilynyt näihin päiviin asti. Vuoden 1936 yksilö toimi huhujen mukaan toisen maailmansodan aikana kokouspaikkana korkea-arvoisille vieraille ehkäpä juuri väljien tilojensa ansiosta. Nämä vieraat olivat USA:n kenraali Eisenhower ja Ranskan virkaveli Charles de Gaulle.

1950-luvulla Scarabin tarina eteni vähemmän hohdokkaissa merkeissä, kun auto päätyi eräälle sirkuksen omistajalle. Hän säilytti Stoutissa apinoita kiertueiden aikana. Tämän jälkeen tila-auto koki pelastuksensa, kun se siirtyi ranskalaisen muotoilijan haltuun. Teolliseen muotoiluun erikoistunut uusi omistaja sijoitti Scarabin Reimsissä sijainneeseen museoon. Auton nykyiset omistajat entisöivät erikoisuuden vuonna 2001, minkä jälkeen Scarab on pysynyt virheettömässä kunnossa.

Autoa pääsee parhaillaan ihmettelemään luonnossa Ison-Britannian Hampton Court Palacessa järjestettävässä Concours of Elegance -tapahtumassa. Scarab on tässä show’ssa näytteillä 6.-8.9. Yleisöllä riittää muutakin nähtävää, koska samassa näyttelyssä on myös esillä kaikki Zagaton käsialaa olevat Aston Martinin mallit ja valikoima Bentleyn harvinaisempia tuotoksia.LähdeCarscoops
Turo Leppänen
Turo Leppänen on ansioitunut autotoimittajamme, jonka pintaa syvemmälle meneviä kirjoituksia olemme saaneet lukea aiemmin Jokamies-verkkolehdessä ja muissa tunnetuissa alan julkaisuissa. Vapaa-ajalla Turo pitää huolta perheestään, yli tuhannen pienoisauton kokoelmastaan, sekä avokattoisesta saksalaisvalmisteisesta harrasteautostaan.

Aihepiirin uusimmat

Tilaa Tyyliniekan uutiskirjeLähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Lähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tietojasi emme luovuta eteenpäin.