Legendan taru päättyy tähän – Subaru esitteli viimeisen klassikkobokserilla varustetun WRX STI:n

Subaru on tunnettu lähes koko historiansa ajan oman tiensä kulkijana muiden japanilaismerkkien joukossa. Subarun tavaramerkkeihin on kuulunut nelivedon lisäksi nelisylinterinen bokserikone, joka on tavallista rivimoottoria litteämpi ja mahdollistaa näin matalamman painopisteen. Boksereita oli jo aiemmin Subarun valikoimassa, mutta vuonna 1989 esiteltiin EJ20-koodinimen saanut voimanlähde. Se debytoi tuolloin lanseeratussa ensimmäisen sukupolven Legacyssa, ja EJ20 on vauhdittanut lukuisia muitakin Subaruja viimeisten 30 vuoden aikana.

Näiden autojen joukkoon lukeutuvat myös merkin legendaariset WRC-ralliautot ja Nürburgringin 24 tunnin koitoksessa käytetyt kilpurit. Nyt perinteikkään moottorin taru on kuitenkin päättymässä, mitä Subaru juhlisti asianmukaisin menoin Tokion autonäyttelyssä. Siellä esiteltiin EJ20 Final Editioniksi nimetty erikoismalli Subarun kulttiautona toimivasta WRX STI:stä. Maineikkaan moottorin valmistus päättyy Japanissa vielä tämän vuoden aikana, ja myös WRX STI:n erikoismalli on tarkoitettu pelkästään Japanin markkinoille.

EJ20 Final Edition on tehty nousevan auringon maassa tarjolla olevan WRX STI Type S:n pohjalta. Auto tuo mukanaan monenlaisia ulkonäköä ja varustelua kohentavia lisäpalikoita, joiden pitäisi tehdä siitä himoituin WRX STI Japanin kotimarkkinoilla. Ulkokuoren osalta silmään pistävät ensimmäisenä BBS:n 19-tuumaiset takovanteet kullanvärisenä. Ne toimivat kunnianosoituksena Subarun voitokkaille WRC-kilpureille varsinkin sinisen auton alla. Lisäksi ulkokuorta on höystetty kirsikanpunaisilla tehosteraidoilla, jotka koristavat maskia ja takapuskuria.

Penkit on puolestaan verhoiltu nahalla ja ultrasuede-nimisellä alcantaran kaltaisella materiaalilla. Sitä löytyy myös ratin kehältä, ja Recaron kuppi-istuimia on piristetty hopeanvärisillä tikkauksilla. Ne ovat sävy sävyyn myöskin hopeanhohtoisten turvavöiden kanssa. Pellin alla murisevan EJ20:n iskutilavuus on kaksi litraa, ja turboahdin on twin scroll -tyyppinen. Huipputehoksi kerrotaan 308 hevosvoimaa, ja maksimivääntöä riittää 422 newtonmetrin verran. Potku välitetään luonnollisesti kaikille neljälle pyörälle kuusipykäläisen manuaalin kautta.

Suosittelemme

Hidastumisesta huolehtivat puolestaan Brembon jarrut. Tuuletettujen levyjen halkaisija edessä on 18 tuumaa, ja satulat ovat kuusimäntäiset. Takana on tyydytty kaksimäntäisiin satuloihin. Erikoismallia valmistetaan vain 555 kappaletta, mikä toimii myöskin kunnianosoituksena Subarun loiston päivien rallitykeille. EJ20 Final Edition keventää Japanissa asiakkaan kukkaroa 4 110 000 jenin, eli noin 34 000 euron verran. Euroopan ja varsinkin Suomen hintoihin verrattuna kyseessä on todellinen erikoistarjous.

LähdeCarscoops

Lue lisää