Lamborghinin uuden superauton tekniset tiedot julkaistiin – pistokehybridin V12 ja kolme sähkömoottoria tuottavat yli 1000 hepan kokonaistehon

Jo 12 vuoden ikään ehtinyt Lamborghini Aventador saa pikapuoliin seuraajan, jossa ei vieläkään luovuta vapaasti hengittävästä V12:sta. Sitä täydentävät kuitenkin kolme sähkömoottoria.

LB744-koodilla kulkevan superauton oikea nimi kuullaan aivan lähiaikoina tapahtuvan esittelyn yhteydessä, mutta Aventadorin seuraajan tekniset tiedot julkaistiin jo nyt. Lambon sydämenä toimii 6,5-litrainen vapari-V12, joka on täysin uusi konstruktio. Moottorin asennussuuntakin on kääntynyt 180 asteella, ja 218 kilon painoinen mylly on 17 kiloa Aventadorin voimanlähdettä kevyempi. Punaviiva tulee puolestaan vastaan 9500 kierroksessa.

Kuva: Lamborghini

Uusi V12 tuottaa myös entistä enemmän potkua, eli 825 hevosvoimaa 9250 kierroksen kohdalla ja 725 newtonia 6750 kierroksella. Moottori on näiden lukemien myötä Lamborghinin historian tehokkain V12, ja siinä onkin 55 heppaa enemmän kuin Aventadorin SVJ-tehoversiossa. Tuoretta polttomoottoria suurempi uudistus on kuitenkin se, että Aventadorin seuraaja on hybridi. V12:n voimavarat välitetään takapyörille, kun taas etupyöriin on yhdistetty kaksi sähkömoottoria.

Lisäksi uuden kahdeksanpykäläisen kaksoiskytkinautomaatin yläpuolelle on sovitettu kolmas sähkömoottori, jonka voima menee takapyörille ajomoodista ja olosuhteista riippuen. Bensa-V12:n ja kolmen sähkömoottorin yhteistehoksi kerrotaan hulppeat 1015 heppaa. Kaksoiskytkinvaihteisto on sijoitettu poikittain V12:n taakse, jotta keskitunneliin on saatu mahdutettua 3,8 kWh:n litiumioniakut.

Kuva: Lamborghini

Akkupakettia pystyy lataamaan parhaimmillaan seitsemän kilowatin teholla, jolloin se täyttyy puolessa tunnissa. Lataus onnistuu myös etupyörien regeneratiivisen jarrutuksen tai polttomoottorin avulla. Uutuus on edeltäjiensä tavoin nelivetoinen, mutta peruutettaessa käytössä on pelkkä sähkömoottoreilla toteutettu etuveto. Tietyissä tilanteissa myös takimmainen sähkömoottori tulee peliin mukaan, jolloin nelivedolla voidaan edetä pelkästään sähkömoottorien voimin.

Aventadorin viimeiseen Ultimae-versioon verrattuna päästöt ovat laskeneet 30 prosentilla hybridijärjestelmän ja pelkän sähkömoodin ansiosta. Lamborghini on hyödyntänyt hybriditekniikkaa jo aiemmin rajoitettuna eränä valmistetussa Sián FKP 37:ssä, mutta siinä käytettiin erilaista superkondensaattoreihin perustuvaa tekniikkaa ja Sián ei myöskään ollut pistokehybridi. Muutamia suomalaisia ostajaehdokkaita Aventadorin seuraajan pistokehybriditekniikka ilahduttaa varmasti, koska huimaa tasoa oleva autovero putoaa sen myötä hieman siedettävämmäksi.

Kuva: Lamborghini

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Dacian SUV-suosikki uudistuu – kolmannen sukupolven Dusteria saa myös hybridinä

Osittain kierrätysmuovista valmistettu Dacia Duster siirtyy kolmanteen sukupolveensa, joka on edeltäjäänsä näyttävämpi ja sähköisempi.

Stellantis on valmis kääntämään takkinsa, jos sähköautojen kysyntä sakkaa

Stellantiksen toimitusjohtaja Carlos Tavares on todennut, että maailman kolmanneksi suurin autonvalmistaja on valmis muuttamaan sähköautostrategiaansa ensi vuoden tärkeiden Yhdysvaltojen ja Euroopan vaalien tulosten perusteella.

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Uusi Porsche Panamera esiteltiin – iso luksusauto kallistuu nyt kaarteisiin kuin moottoripyörä

Porsche on jo julkaissut monenlaisia tiisereitä kolmannen sukupolven Panamerasta, ja nyt uutuus tuotiin vihdoinkin julkisuuteen. Panamera ei ole täysin uusi auto, mutta sekä tekniikkaa että ulkonäköä on hiottu kattavasti.

Tyyliniekan uusimmat