Lähes uudenveroinen klassikko tarjolla – vuoden 1979 VW Golf GTI:tä kehutaan maailman virheettömimmäksi lajissaan

Klassisten hot hatchien ystäville on nyt tiedossa todellista herkkua Isosta-Britanniasta. Saarivaltakunnassa huutokaupataan nimittäin mustaa ykköskorista VW Golf GTI:tä, jonka pitäisi olla lähes uudenveroinen.

GTI:n ensimmäistä painosta voi hyvällä omallatunnolla luonnehtia ikoniseksi, koska auto perusti käytännössä nimeään kantavan luokan perus-Golfin tavoin. Ykköskoppaisen GTI:n valmistus alkoi vuonna 1976, mutta vienti Isoon-Britanniaan starttasi vasta muutamaa vuotta myöhemmin. Niinpä tätä syyskuussa 1979 ensirekisteröityä autoa mainostetaan yhdeksi ensimmäisistä oikeanpuoleisella ohjauksella varustetuista yksilöistä. Tämä näkyy myös GTI:n varustelussa, joka poikkeaa myöhemmistä autoista.

Tässä Golfissa on ensinnäkin nelipykäläinen manuaalivaihteisto, joka oli Isossa-Britanniassa tarjolla vain kolmen kuukauden ajan. Lisäksi alkupään yksilöstä kertovat pienet takavalot, ei-lukittava tankinkorkki, varhaisten vuosien sporttiratti, golfpallon muotoinen vaihdekepinnuppi, ruutukuvioidut penkit sekä vanhemman malliset turvavyöt. Lisävarusteissa on aikanaan nuukailtu, ja niinpä GTI:ssä ei ole sen paremmin kattoluukkua, sumuvaloja, radiota kuin repsikan puolen sivupeiliäkään.

Musta ulkoväri on muutamia fiksattuja kohtia lukuun ottamatta edelleen tehtaan jäljiltä, mutta peltivanteet ovat saaneet uuden pulverimaalauksen. Moottori ja vaihteisto ovat alkuperäiset, eli kyseessä on ns. matching numbers -auto. Tekniikan vaihtamiselle ei olisi ollut mitään syytäkään, koska 110-heppaisella 1,6-litraisella ruiskukoneella ryyditetyllä Golfilla on ajettu ainoastaan alle 17 000 mailia, eli reilut 27 000 kilometriä.

Suosittelemme

Autolla on ollut historiansa aikana viisi omistajaa, joista vain kolme on rekisteröinyt sen nimiinsä. Viimeisten vuosikymmenten aikana GTI on säilytetty alkuperäisasussaan, ja Golfia mainostetaan jopa tehtaan museossa seisovia yksilöitä virheettömämmäksi. Maailman parhaiten säilyneeksi ykköskopan GTI:ksi kehuttu auto on myös oman kategoriansa julkkis, koska se on esiintynyt useissa eri lehdissä ja TV-ohjelmissa.

Tämän yksilön ratin takana on nähty jopa Jeremy Clarkson, joka ylisti GTI:tä kesäkuussa 2000 vuosisadan autoksi. Golf vietiin näihin esiintymisiin aina trailerilla, mutta huoltohistoria tuntuu olevan hämärän peitossa upean oloisesta kunnosta huolimatta. GTI:atä on tätä kirjoitettaessa tarjottu 25 750 puntaa, eli reilut 28 000 euroa. Lopullinen myyntihinta kohonnee vielä paljon korkeammaksi.

LähdeAuto Bild

Lue lisää