Lada Nivan ralliversiosta odotettiin huutokaupassa jopa 100 000 dollaria – myyntisumma jäi kuitenkin alle 6000 taalan

Vanhojen kilpa-autojen myyntihinnat ovat viime vuosina kohonneet huimalle tasolle muiden klassikoiden vanavedessä. Arvokkaimmista yksilöistä on maksettu miljoonaluokan summia, mutta tällöin kyseessä ovat olleet esimerkiksi Ferrarin kaltaisten merkkien harvinaisimmat mallit. Toki myös vähemmän eksoottisten valmistajien kilpurit ovat nostaneet arvoaan, kunhan merkki ja malli ovat vain keräilijöiden himoitsemia.

Lada ei ole ainakaan tähän mennessä kuulunut tähän joukkoon. Tunnettu huutokauppakamari RM Sotheby’s päätti kuitenkin kokeilla onneaan erityisen harvinaisen venäläisauton kohdalla. Tämä yksilö oli Ladan legendaarisen Niva-maasturin kilpaversio, jolla oli osallistuttu vuoden 1981 Pariisi-Dakar-aavikkoralliin. Vuoden 1979 Nivan koria koristivat edelleen 37 vuoden takaiset kisatarrat, ja sisustaa dominoivat ruosteiset turvakaaret.

Autoon oli asennettu aavikkorallia varten myös muovista valmistetut ovet, konepelti ja takaluukun kansi, perusmallia tukevammat puskurit sekä lisävalot. Bensatankkikin oli vakiomallia suurempi, ja jousitusta oli tukevoitettu aavikon koettelemuksia silmälläpitäen. Näistä muutoksista ei ollut kuitenkaan paljon iloa, koska Nivan meno päättyi keskeytykseen vuoden 1981 Pariisi-Dakar-rallissa. Lada ei silti jäänyt tyhjin käsin, koska toinen Niva ylsi peräti kisan kolmossijalle.

Huutokauppakamari innostui Nivasta niin paljon, että täysentisöinnin tarpeessa olevan Nivan myyntihinnaksi arvioitiin lähes 100 000 dollaria. Lopputulos oli kuitenkin karvas pettymys, kun autosta maksettiin vain murto-osa tästä summasta. Ralli-Lada meni kyllä kaupaksi, mutta siitä pulitettiin ainoastaan vaivaiset 5973 taalaa. Meidän valuutassamme summa on vajaat 5200 euroa, eli suunnilleen saman verran kuin kunnossa olevan perusmallisen Nivan hinta.

Suosittelemme

Ladan ostaja sai siis aidon Pariisi-Dakar-kilpurin hyvin edullisesti, mutta toki päälle tulevat vielä kattavan entisöinnin mukanaan tuomat kustannukset. Urakkaan ryhtyminen voi tosin olla taloudellisesti kyseenalaista, koska vanhojen Ladojen markkinahinnat keräilijöiden piirissä ovat tämänkin esimerkin mukaan vielä hyvin alhaisella tasolla.

LähdeCarscoops

Lue lisää