Kun mikään ei riitä – köyhän afrikkalaismaan kuningas tilasi perheelleen 19 uutta Rolls-Roycea ja 120 BMW:tä

Oletteko koskaan kuulleet maasta nimeltä Eswatini? Ei ole varmaan moni muukaan, mutta noin miljoonan asukkaan kuningaskunta Mosambikin ja Etelä-Afrikan välissä tunnettiin viime vuoteen asti Swazimaana. Köyhyyden riivaamaa sisämaavaltiota hallitsee kuningas Mswati III, joka on ollut ilmeisesti kiinnostuneempi omasta ja perheensä kuin tavallisten kansalaisten hyvinvoinnista. Tästä kertoo kuninkaan ylellinen elämäntyyli, joka muodostaa suorastaan räikeän vastakohdan Eswatinin yleiselle kurjuudelle.

Vuodesta 1986 maataan itsevaltaisin ottein hallinnut monarkki on kartuttanut myös autokokoelmaansa säännöllisin väliajoin. Kuninkaan omistuksessa on kuulemma peräti 20 Mercedes-Maybach S 600 Pullmania, ja hänen muihin menopeleihinsä lukeutuvat mm. vanhempi Maybach 62 sekä BMW X6. Viime vuonna Mswati III vietti 50-vuotispäiviään, ja juhlan kunniaksi monarkki päätti ostaa uuden suihkukoneen täydentämään yksityistä lennostoaan. Uusi suihkukone tuli maksamaan vaatimattomat 13,2 miljoonaa dollaria, joten ei ole mikään ihme että kuninkaan henkilökohtaiset menot nielevät neljäsosan valtion koko budjetista.

Nyt Mswati III kävi puolestaan autokaupoilla. Eswatiniin toimitettiin marraskuun alussa 19 uutta Rolls-Roycea, jotka on tarkoitettu kuninkaan sekä hänen äitinsä ja vaimojensa henkilökohtaiseen käyttöön. Perhettä monarkilla riittää, koska hänellä on peräti 15 vaimoa ja 23 lasta. Maan oppositiota edustavan PUDEMO-liikkeen pääsihteerinä toimiva Wandile Dludlu vahvisti jo nämä tiedot TimesLive-nimiselle julkaisulle, ja köyhän maan oppositio oli kuninkaan hankinnoista luonnollisesti kaikkea muuta kuin mielissään.

Uusien Rollsien joukossa on myös räätälintyönä yksilöllisten toiveiden mukaan valmistettu Cullinan-katumaasturi, joka on kuulemma tarkoitettu kuninkaalle itselleen. Rolls-Roycejen lisäksi Mswati III on ilmeisesti tilannut 120 uutta BMW:tä, ja maahan on paikallisten mukaan jo toimitettu useita 540i-sedaneita sekä X3-katumaastureita valkoisena ja sinisenä. Siitä ei ole vielä tietoa, hankkiko kuningas autonsa suoraan Rolls-Royceakin isännöivältä BMW Groupilta vai jonkin välikäden kautta.

Suosittelemme

BMW:lle ja Rolls-Roycelle tällainen imago on kaikkea muuta kuin toivottua. Niinpä voisi kuvitella, että autot on myyty Afrikkaan ainakin virallisesti jonkin anonyymin välittäjän kautta. Sekin on mahdollista, että valmistaja ei ole tiennyt mitään koko asiasta. Aiemmin tänä vuonna tuli ilmi, että Mercedes-Benzin emokonserni Daimler oli autuaan tietämätön Pohjois-Korean johtajana toimivan Kim Jong-unin hankkimista lukuisista panssaroiduista Mersuista.

LähdeCarscoops

Lue lisää