Korealaiset haastavat isot pojat – tässä on Kian uusi takavetoinen GT-auto

Isojen takavetoisten GT-autojen markkinat ovat olleet perinteisten luksus- ja urheiluautomerkkien reviiriä jo vuosikaudet. Tämän segmentin menopelien ostajat ovat hyvin bränditietoisia, minkä vuoksi vähemmän arvokkaat automerkit eivät ole juuri uskaltautuneet kilvoittelemaan näille markkinoille.

Hyundai-konserniin kuuluva Kia on tehnyt melkoisen nousun imago- ja tuotetasolla viimeisten parinkymmenen vuoden aikana. Korealaisten mallisto on silti koostunut lähinnä suurten myyntivolyymien perusautoista, mutta Kia on kuitenkin silloin tällöin väläytellyt osaamistaan erikoisempienkin laitteiden suhteen. Viitisen vuotta sitten korealaismerkki esitteli jopa isoa takavetoista GT-autoa enteilevän GT Concept -tutkielman, mutta sen pohjalta tehtyä tuotantomallia ei ole vielä nähty Kian mallistossa.

Pitkä odotus saa pian päätöksensä, koska konseptista innoituksensa saanut tuotantoauto on tulossa kohtapuoliin myyntiin. K8:ksi ristitystä takavetoisesta GT-autosta vuosi nyt nettiin kuva täysin naamioimattomana suoraan tehtaan tuotantolinjoilta. Kia K8 on monien nykykilpailijoiden tavoin neliovinen, ja sen muodoissa on nähtävissä tiettyjä yhtymäkohtia taannoiseen tutkielmaan. Esimerkiksi kattolinja, etuvalot ja viirumaiset takavalot ovat saaneet selvästi innoituksensa konseptiautosta, mutta muuten linjat ovat muuttuneet huomattavasti tavanomaisemmiksi.

Autosta näkee heti sukulaisuuden mm. korealaismerkin Optimaan, mutta mittasuhteet juoruavat toki takavetoisesta perusrakenteesta. Korea-version pellin alla nähdään ilmeisesti 3,3-litrainen tuplaturbo-V6, josta irtoaa yli 365 heppaa. Koneen parina käytetään kahdeksanvaihteista automaattia, mutta manuaalilaatikkokin saattaa tulla tarjolle. Lisäksi kaksilitrainen turbonelonen voi myöhemmin täydentää mallistoa.

Tämänkin Kian yksi valttikorteista tulee olemaan hinta, koska BMW 6-sarjan Gran Coupén kokoisesta autosta joutuu ilmeisesti pulittamaan vain 4-sarjan Bemarin neliovista coupéa vastaavan summan tai jopa vähemmän. Kia K8 lanseerataan Korean markkinoilla todennäköisesti ensi vuonna, ja ainakin USA seuraa pian perässä. Se jää vielä nähtäväksi, piristääkö auto Kian mallistoa myös täällä vanhalla mantereella.

kia

LähdeCarscoops

Lue lisää