Kodiaq kiinnostaa – Skodan iso katumaasturi oli Auto 2016 -tapahtuman yleisömagneetti

Viime viikonloppuna Helsingin Messukeskuksessa järjestetyssä Auto 2016 -näyttelyssä oli esillä melkoinen kattaus automaailman viimeisimpiä uutuuksia. Suurimpaan osaan niistä pääsi tutustumaan varsin helposti reilusti kävijöitä vetäneenä lauantai-iltapäivänäkin, mutta yhdellä osastolla oli selvästi kovempi kuhina kuin muualla. Skodan ständillä seisseet kaksi upouutta Kodiaqia vetivät nimittäin niin paljon väkeä puoleensa, että autojen esteetön kuvaaminenkin oli haasteellista.

kodiaq_2

Kodiaqin hintoja ei ole vielä julkaistu, mutta se tarjoaa kaiken todennäköisyyden perusteella paljon autoa rahalle. Alaskalaisesta karhusta nimensä saanut SUV on tehty samalle MQB-perusrakenteelle kuin toisen sukupolven VW Tiguan, mutta Skoda on mitoiltaan selvästi Volkkaria kookkaampi. Niinpä tšekkiauton takaluukkuun saa haluttaessa jopa kolmannen penkkirivin, jolloin Kodiaq muuttuu seitsemänpaikkaiseksi. Tiguanistakin on tulossa myöhemmin vastaava malli, mutta sen hinta nousee luultavasti Skodaa korkeammalle.

kodiaq_3

Skoda lanseerasi Kodiaqissa uudenlaisen nelivaloilmeen, joka nähdään jatkossa merkin muissakin malleissa. Octavian tuore naama näyttää neljän valoumpion myötä melkoisen erikoiselta, mutta katumaasturin muotoilussa on onnistuttu selvästi paremmin. Kodiaqin varsinaiset valonheittimet ovat suhteellisen litteät, ja niiden alle on sijoitettu sumu- sekä kulmavaloina toimivat toiset umpiot. Tšekki-SUV:n muotoilu miellyttänee muutenkin useimpien ihmisten silmää, koska missään kohdassa ei ole lähdetty irrottelemaan liiaksi. Auto tekee myös miehekkään massiivisen vaikutelman, mitä monet katumaasturin ostajat arvostavat.

kodiaq_4

Suosittelemme

Sisustasta löytyy monia yhtymäkohtia mm. Superbin kanssa, mutta kojelauta on hieman muhkeampi SUV-hengen mukaisesti. Kojelaudan keskiosan iso kosketusnäyttö on vähentänyt nappien määrää, ja alempaa löytyvät toiminnot ovat tuttuja VW-konsernin monista muista malleista. Takapenkilläkin on väljät oltavat auton kokoluokan mukaisesti, mutta kolmannella penkkirivillä ei viihtyisi kovin pitkään. Se on mitoitettu lähinnä lapsille tai tilapäiskäyttöön, ja takimmainen penkki verottaa myös tavaratilaa. Ilman kolmatta penkkiriviä ruuman vetoisuus on muhkeat 720 litraa.

kodiaq_5

Kodiaqin mallivalikoima on varsin laaja, ja hintahaitarikin ulottuu todennäköisesti noin 30 000 eurosta yli 50 tuhanteen. Kaikki moottorit ovat nelisylinterisiä turbobensoja tai -dieseleitä, joiden iskutilavuudet ovat 1,4 tai kaksi litraa. Tehoskaala on 125-190 hevosvoimaa, ja parempiin malleihin saa luonnollisesti nelivedon sekä DSG-kaksoiskytkinautomaatin. Pistokehybridiä ei sen sijaan ole luvassa ainakaan aluksi. Kodiaqin varsinainen lanseeraus Suomen markkinoille tapahtuu ensi vuoden alkupuolella.

kodiaq_6kodiaq_7

Lue lisää