Euroopan komission raportti paljastaa tarkalleen, mitä apua kiinalaiset yritykset saavat valtiolta.
EU:n uudet tullimaksut mantereelle saapuville kiinalaisille sähköautoille astuivat voimaan perjantaina 5. heinäkuuta. Uutisissa on jo pitkään toitotettu Kiinan valtion tarjoavan erilaisia etuisuuksia sähköautovalmistajilleen, mutta nyt Euroopan komission raportti paljastaa virallisesti ensimmäistä kertaa millaista apua Kiina oikein antaa autoteollisuudelleen.
Raportista löytyy hätkähdyttäviä tietoja mm. Kiinan valtion omistamien pankkien lainoista, useista muunlaisista rahoitusmekanismeista, suoranaisista avustuksista, myyntikannustimista, tehtaille myönnetyistä alennetuista hinnoista ja voimakkaasti tuetusta akkuteollisuudesta. Nämä kaikki ovat mukana komission raportissa, jossa käsitellään yksityiskohtaisesti Kiinan hallituksen myöntämää kilpailua vääristävää apua.
Komissio eritteli kunkin autonvalmistajan saaman avun määrän määrittääkseen, minkä tason tullimaksuja yrityksiin voitaisiin soveltaa. Esille nousi erityisesti SAIC:n omistaja MG, jonka arvioitiin saaneen enemmän apua kuin jotkin muut yritykset. Reutersin mukaan autonvalmistajan saamat tuet olivat jopa 34,4 prosenttia.
Lukuun sisältyi 1,38 prosenttia valtion omistamien pankkien lainoja, 8,27 prosenttia muuta rahoitusta, 8,56 prosenttia apurahoja, 2,28 prosenttia sähköajoneuvojen myyntikannustimia, 0,67 prosenttia alennettuja kiinteistöjä ja 13,24 prosentin edestä laskennallista akkujen arvoa, joiden todellinen arvo on paljon enemmän, mitä SAIC on niistä maksanut.
Suosittelemme
Kaikki edellä lueteltu lasketaan vielä alhaisempien tuotantokustannusten lisäksi Kiinan yleiseen halvempaan tuotantokustannusten tasoon Eurooppaan verrattuna, jossa työvoimataso on selvästi keskimääräistä korkeampi. Ei siis ihme, että MG:llä on ollut varaa myydä sähköistä 4-malliaan lähes 12 000 euroa halvemmalla, kuin mitä Volkswagen veloittaa omasta vastaavasta ID.3-mallistaan.
SAIC:n arvioitiin olleen myös yhteistyöhaluton EU:n teettämän tutkinnan kanssa, mikä on toinen syy siihen, miksi yritykselle lätkäistiin kerralla 37,6 prosentin tulli jo voimassa olevan 10 prosentin tullimaksun lisäksi.
BYD:n ja Geelyn arvioitiin saaneen vähemmän valtion apua, ja molemmat olivat halukkaampia selvittämään asiaa komission tiimin kanssa, minkä vuoksi näille yrityksille määrättiin vain 17,4 ja 19,9 prosentin tariffit. Raportissa myös huomautettiin, että vaikka BYD SAIC:ista poiketen valmistaa omia akkujaan, se tekee sen käyttämällä litiumin kaltaisia materiaaleja, joita hallitus tukee.
Vaikka Kiinan autoteollisuus on käynyt neuvotteluja EU:n kanssa viimeisten parin viikon aikana, se ei ole onnistunut saamaan sääntelyviranomaisia luopumaan tullimaksusuunnitelmista. Uusi tullijärjestelmä on toistaiseksi vain väliaikainen, ja voimassa neljän ensimmäisen kuukauden ajan. Molemmat osapuolet jatkavat myös keskusteluja tulevina viikkoina. Kiina on jo varoittanut Eurooppaa, että se vastaa omilla tuontitulleilla, jos tilannetta ei voida ratkaista sovinnollisesti.