Kestosuosikin loppu lähestyy – Ford Mondeon valmistus päättyy ensi vuonna

Ford Mondeo esiteltiin vuonna 1993 takavetoisen Sierran manttelinperijäksi. Ajettavuudeltaan kovasti kehuja kerännyt auto nousi nopeasti yhdeksi Euroopan Fordin tulipilareista, mutta viime vuosina Mondeon myyntilukemat ovat olleet vain varjo entisestä.

Mondeon lento jatkui vielä uuden vuosituhannen puolelle, ja esimerkiksi Isossa-Britanniassa Fordin keskiluokan mallia saatiin kaupaksi peräti 86 500 yksilöä tasan 20 vuotta sitten. Viime vuoden vastaava lukema sumujen saarella oli puolestaan 2 400 autoa, mikä kertoo kaiken Mondeon nykytilanteesta. Nykyinen malli on päässyt jo hieman vanhentumaan tuoreempiin kilpailijoihinsa verrattuna, mutta suurempi syy Mondeon myynnin romahtamiselle löytyy ihan muualta.

Keskiluokan perinteiset mallit eivät nimittäin käy enää kaupaksi erilaisten katumaasturien ja crossoverien puristuksessa, ja Mondeon kohdalla tilannetta pahentaa vielä ei-premium-valmistajan merkki auton nokalla. Huhuja Mondeon tarun loppumisesta on liikkunut jo pitkään, ja nyt asia sai virallisen vahvistuksensa. Ford vahvisti, että maailmanautoksi suunnitellun Mondeon tuotanto päättyy tasan vuoden päästä, eli maaliskuussa 2022.

28 vuodessa yli viiden miljoonan auton myyntiin yltäneen Mondeon jättämä aukko ovaalimerkin mallistossa aiotaan paikata vähemmän yllättäen crossoverilla. Salavalokuvissa jo nähdystä uutuudesta tulee eräänlainen coupé-kattoinen SUV, jolla ei ole pituutta lukuun ottamatta juuri mitään yhteistä perinteisen Mondeon kanssa. Niinpä auto on saamassa brittiläisen Auto Expressin mukaan myös täysin uuden nimen merkkinä uuden aikakauden alusta.

Suosittelemme

Ford on asettanut tavoitteekseen, että kaikki Euroopassa tarjolla olevat mallit sähköistetään vuoteen 2026 mennessä, ja neljä vuotta myöhemmin koko valikoiman pitäisi olla täyssähköinen. Mondeon korvaavasta crossoveristakin tulee siis vähintään pistokehybridiversioita, mutta täyssähköinen malli voisi astua jo liian pahasti vasta lanseeratun Mustang Mach-E:n varpaille.

LähdeCarscoops

Lue lisää