Karoq seuraa lumimiehen jalanjälkiä – tässä on ensimmäiset tiiserikuvat Skodan katumaasturiuutuudesta

Skoda lähti aivan uusille urille, kun se esitteli ensimmäisen katumaasturinsa jo kahdeksan vuotta sitten. Nuorekkaan pirteästi muotoiltu kompaktiluokan SUV nimettiin lumimiehen hengessä Yetiksi. Tšekkimerkin katumaasturi sai faceliftin reilut kolme vuotta sitten, ja nyt se on aivan elinkaarensa ehtoopuolella. Seuraaja esitellään nimittäin alkavalla viikolla, ja Skoda on jo julkaissut siitä ensimmäiset tiedot ja kuvat.

Yetin muotoilu muuttui jo kasvojenkohotuksen yhteydessä pykälää tavanomaisemmaksi, ja sama suuntaus saa nyt jatkoa. Tšekkien uusi kompakti-SUV on hyvin samantyylinen kuin viime vuonna lanseerattu isoveli Kodiaq, eli omaleimaiset linjat ovat vaihtuneet hillittyyn tyylikkyyteen. Toinen suuri muutos koskee auton nimeä. Yetin seuraaja on ristitty Karoqiksi, millä halutaan korostaa sukulaisuutta Kodiaqiin.

Skoda aikoo antaa jatkossa kaikille katumaastureilleen K-kirjaimella alkavan ja q:hun päättyvän tunnuksen yhtenäisyyden vuoksi. Nimien alkuperässäkin on paljon samaa, koska Karoq tarkoittaa kuulemma Alaskan alkuperäiskansan käyttämää kieltä. Kodiaq on puolestaan paikallinen karhu. Yeti kuulostaisi ainakin ensi alkuun hauskemmalta ja helpommin muistettavalta, mutta eihän nimi autoa pahenna.

Auton nokkaa esittävästä tiiserikuvasta selviää, että maski ja etuvalot ovat hyvin samantyyppiset kuin isoveljessään. Karoqinkin valot ovat tavallaan kahdessa kerroksessa, ja niihin saa täyslediteknologiaa lisähintaan. C-kirjaimen muotoiset takavalot ovat sen sijaan jo vakiona ledimalliset, ja niiden design on omaleimaisempi kuin Kodiaqissa. Sivuprofiililtaan Karoq vaikuttaa sen sijaan kuin typistetyltä Kodiaqilta.

Suosittelemme

Myös sisustassa on samaa tyyliä, mutta Karoqin kojelauta on jaettu korkeaan ylä- ja matalampaan alaosaan. Kojelaudan tiiserikuvasta erottuu myös sininen tunnelmavalaistus ja lisävarustelistalta löytyvä virtuaalinen mittaristo. Tilojen pitäisi olla samaa luokkaa kuin sisarbrändi Seatin Atecassa, koska autot ovat lähes identtisen kokoiset. Karoqin pituus on vajaat 4,4 metriä, ja leveyttä SUV:lla on reilut 1,8 metriä. Korkeus on puolestaan noin 1,6 metriä, ja akselivälillä on mittaa hieman yli 2,6 metriä. Tavaratilan vetoisuus on 521 litraa normaaliasennossa, ja takapenkin selkänojat kaatamalla ruuma kasvaa 1630 litraan.

Monikäyttöisyyttä parantavat jo Yetistä tutut VarioFlex-takaistuimet, jotka mahdollistavat joko suuremman tavaratilan tai väljemmät polvitilat takamatkustajille. Niistä joutuu tosin maksamaan lisähintaa. Skodan SUV-uutuuden tarkemmat tekniset tiedot ja kuvat julkaistaan torstaina, jolloin auto paljastetaan koko komeudessaan Tukholmassa järjestettävässä esittelytilaisuudessa.

Lue lisää