Kapitalistinen luksus houkutteli kommunistijohtajiakin – Kiinan ulkoministerin entinen Mercedes 600 Pullman on myynnissä eBayssa

Vuonna 1963 lanseeratusta Mercedes-Benz 600 Pullmanista tuli nopeasti vallan symboli, joka houkutteli erityisesti diktaattoreita ympäri maailman. Kiinan ulkoministerille aikanaan päätynyt auto on nyt tarjolla nettihuutokaupassa.

Kyseinen ministeri oli Chen Yi -niminen herra, jonka urapolku alkoi kohota nopeasti kommunistiseen puolueeseen liittymisen jälkeen. Vuonna 1949 Yistä tuli Shanghain pormestari, mikä toimi hyvänä ponnahduslautana vieläkin tärkeämpiin tehtäviin. Hieman myöhemmin Yi nimitettiin Kiinan kansantasavallan ulkoministeriksi, jolloin herran piirretty kuva pääsi jopa Time-lehden kanteen.

Ulkoministerin status vaati tietysti hieman spesiaalimpaa autoa, ja Kiinassakin tietyt henkilöt nyt vain olivat hieman toisia tasa-arvoisempia Neuvostoliiton malliin. Niinpä Yille hankittiin vuoden 1965 600 Pullman, joka laivattiin Shanghaihin nopealla aikataululla Hong Kongin kautta. Chen Yin urakiito ei jatkunut kuitenkaan kauan, koska häntä syytettiin epälojaalisuudesta Kiinan kulttuurivallankumouksen aikana. Näin myös Mersu jatkoi matkaansa Shanghai Automotive Industry Corporationin varastoon.

Siellä luksuslimusiini sai nukkua Ruususen unta 1990-luvulle asti, jolloin Volkswagen Shanghaille työskennellyt saksalainen insinööri löysi Pullmanin. Hän hankki auton itselleen ja laivasi sen kotimaahansa. Mersu on vaihtanut tämän jälkeen omistajaa useamman kerran, mutta 600:n mittariin on ehtinyt kertyä tähän päivään mennessä vain reilun 21 000 kilometrin lukema.

Suosittelemme

Tämä yksilö on kuulemma toinen Kiinaan uutena päätyneistä kahdesta 600 Pullmanista. Autoa ei ole koskaan entisöity, mutta sen mainostetaan olevan edelleen upeassa alkuperäiskunnossa. Mersu on saanut kaksi vuotta sitten kattavan huollon Kaliforniassa sijaitsevassa tähtimerkin Classic Centerissä, ja kulusta vastaa noin 250 hevosvoiman huipputehon tuottava 6,3-litrainen kasi. 600:n erikoisuuksiin kuuluu myös mm. ikkunoita, istuimia ja lukkoja liikuttava hydraulinen järjestelmä.

Nyt Pullman on tarjolla eBayssa noin 239 000 euron suoraostohinnalla. Sama liike yritti myydä Mersua jo elokuussa identtiseen hintaan ilman tulosta, joten toivottavasti Kiinan ulkoministerin entinen menopeli onnistuu tällä kertaa löytämään uuden omistajan.

LähdeCarscoops

Lue lisää