Kallen uusi työkalu on tässä – Toyota GR Yaris Rally1 pääsee tositoimiin ensi kuussa Monte Carlossa

Päättynyt kausi oli Toyotan WRC-rallitiimille erinomainen, koska saaliiksi tuli triplamestaruus valmistajien, kuskien ja kartturien titteleiden myötä. Ensi kauteen Jari-Matti Latvalan luotsaama talli lähtee uuden Rally1-luokittelun mukaisella GR Yariksella, josta annettiin nyt esimakua.

GR Yaris Rally1 on tehty siviilipuolelta tutun kolmiovisen hot hatchin kuoriin, eli Toyota siirtyy nyt rallipoluillakin uuteen korimalliin. GR Yariksen siviiliversio kehitettiin alun perin juuri rallin luokittelutarkoituksia silmälläpitäen, mutta uutta koria ei haluttu ottaa enää käyttöön vanhan WRC-luokittelun loppumetreillä. Nyt julkisuuteen tuotu testiprototyyppi on vielä Gazoo Racingin naamiointihenkisen teippikuvion peitossa, mutta brutaali ulkonäkö ei silti jää epäselväksi.

Massiivisiin levityksiin ja spoilereihin on totuttu jo WRC-aikana, mutta takalokasuojien massiiviset ilmanottoaukot kuuluvat Rally1-sääntöjen mukana tuleviin uudistuksiin. Niiden tarkoituksena on jäähdyttää auton taka-akselin lähistölle hiilikuitukoteloon sijoitettua 3,9 kWh:n akkua, eli uudet rallitykit ovat hybridejä. Itse voimalinja koostuu 1,6-litraisesta suorasuihkutteisesta turbonelosesta ja sähkömoottorista, joka tuo mukanaan 136 hevosvoimaa ja 180 newtonmetriä lisäpotkua. Sitä voi hyödyntää ajoittain pätkilläkin polttomoottorivoiman ohella, kun taas siirtymät tapahtuvat pelkän sähkön voimin.

Toyota tavoittelee menestykselleen jatkoa kaikkiaan neljän auton voimin. Niistä kahta ajavat suomalaiskuskit, eli tallipäällikön lisäksi sinivalkoinen henki on muutenkin vahvasti läsnä. Suomen ykköstykkinä jatkaa Kalle Rovanperä vierellään Jonne Halttunen, kun taas Esapekka Lappi tekee Janne Fermin kanssa paluun Toyotan kabiiniin valikoiduissa kisoissa. Myös kestomestari Sébastien Ogier nähdään muutamissa ralleissa Yariksen ratin takana uuden kartturi Benjamin Veillasin kanssa, vaikka miehen piti lopettaa upea uransa jo kuluneeseen kauteen. Maailmanmestaruuden kannalta Toyotan ykköstoivo lienee parivaljakko Elfyn Evans ja Scott Martin.

Suosittelemme

Uusi GR Yaris Rally1 nähdään Hyundain ja Fordin hybridikilpurien rinnalla ensimmäistä kertaa tositoimissa Monte Carlossa, joka aloittaa kauden perinteisesti tammikuun loppupuolella.

LähdeCarscoops

Lue lisää