Kaikki eivät vaihda autoa turhan usein – kanadalaismies on omistanut T-Fordinsa jo 70 vuotta

Useimmat vaihtavat autonsa muutaman vuoden välein tuoreempaan menopeliin, mitä voidaan perustella esimerkiksi uuden auton ekologisuudella. Todellisuudessa jokaisen uuden auton valmistaminen tuottaa niin paljon päästöjä, että todellinen ekoteko on pitää vanha auto niin pitkään kuin mahdollista.

Nettiin putkahti nyt juttu 87-vuotiaasta kanadalaismiehestä, joka on varsinainen malliesimerkki tästä periaatteesta. Nova Scotian alueella asuva Randall Pitman hankki nimittäin autohistorian merkkipaaluihin kuuluvan T-Fordinsa jo 70 vuotta sitten, ja hoppa on hänellä edelleen. Pitman työskenteli 17-vuotiaana bensa-asemalla ja tienasi 10 senttiä tunnissa. Lopulta kasassa oli 50 tuolloista dollaria, mikä vastaa nykyrahassa noin 540 taalaa.

Pitman suuntasi rahat taskussaan lähistöllä pidettyyn huutokauppaan, jossa kaupattiin muiden tavaroiden ohella vuoden 1927 T-Fordia. Hän tarjosi kanttiautosta ensin 45 dollaria, ja vahingossa nuori mies intoutui korottamaan tarjoustaan peräti 50 taalaan. Silloin meklarin vasara heilahti, ja Pitmanista tuli reilut parikymmentä vuotta vanhan Fordin onnellinen omistaja.

Hän esitteli autoaan äskettäin CBC News -uutiskanavalle. T-Fordin hallintalaitteet tuottaisivat luultavasti melkoisia vaikeuksia nykyautoilijoille, koska esimerkiksi vasemman laidan polkimen avulla saa ykkösvaihteen silmään painamalla pedaalin pohjaan. Polkimen liikeradan puolivälissä Fordin saa vapaalle, ja kakkosvaihteen voi kytkeä nostamalla polkimen kokonaan ylös. Keskellä on puolestaan erillinen pedaali peruutusvaihteelle, ja oikean reunan polkimella käytetään jarruja. Kaasua annostellaan taas kuskin oikealla kädellä.

Varsin haastavasta koreografiasta huolimatta Pitman ajaa hopallaan edelleen säännöllisesti. Tänä kesänä auto nostettiin trailerille ja vietiin miehen kotipaikasta 600 kilometrin päässä järjestettyyn klassikkoautonäyttelyyn. Pitman ei osaa sanoa, kuinka monta mailia tai kilometriä hän on ajanut T-Fordillaan viimeisten 70 vuoden aikana, mutta hän aikoo kerryttää niitä myös tulevina vuosina.

LähdeCarscoops

Lue lisää