Jos olet menossa omalla autolla ulkomaille, muista nämä asiat

Vakuutusyhtiö LähiTapiolan teettämän kyselyn mukaan yli 20 prosenttia suomalaisista on matkustanut omalla autollaan ulkomaille viimeisen kahden vuoden aikana. Kesälomakauden lähestyessä moni suunnitteleekin jo seuraavaa ulkomaanreissua autolla.

Ennen matkaan lähtöä tee matkasuunnitelma ja varmista, että sekä omat että auton paperit ovat kunnossa, auton huolto on tehty ajallaan ja auto on varusteltu riittävästi matkaa varten. Venäjälle tai muualle ETA-alueen ulkopuolelle matkustavan kannattaa vielä erikseen varmistaa vakuutuksensa kattavuus ja korvaustaso, jotka voivat poiketa totutusta merkittävästi. Jos autosi on hankittu rahoituksella, muista pyytää rahoitusyhtiöltäsi maastavientilupa ja vakuutusyhtiöltäsi greencard.

Ulkomailla autoillessa yleisimmät suomalaisille sattuvat vahingot liittyvät auton teknisiin vikoihin ja liikennevahinkoihin.

Yleisimpiä omalla autolla ulkomailla matkatessa ovat liikennevahingot, kuten lievät kolarit, joissa vahinkoa voi sattua niin omalle kuin vastapuolenkin ajoneuvolle. Syynä ovat usein epäselvyys väistämisvelvollisuudesta ja vieraan liikenneympäristön aiheuttamat yllätykset. Lisäksi matkalla sattuu paljon autopalveluvahinkoja, joissa matka keskeytyy esimerkiksi auton teknisen vian vuoksi, kertoo LähiTapiolan Vahinkovakuutuksen tuotepäällikkö Henna Saarelainen.

Moni autoileva suomalainen yllättynyt Venäjällä

Kyselyn mukaan 24 prosenttia ulkomaille autolla reissanneista ei ollut varmistanut etukäteen, että auton vakuutukset ovat voimassa ulkomailla. Autoilijan on hyvä muistaa, että jos matka suuntautuu ETA-alueen ulkopuolelle, voivat vahingon sattuessa korvaussummat poiketa merkittävästi totutusta. Esimerkiksi Venäjälle matkaa suunnittelevan kannattaa pitää mielessä, että korvaussumma liikennevahingon sattuessa määräytyy Venäjän lainsäädännön mukaan.

Venäjällä korvaussumma voi jäädä hyvin matalaksi ja olla liian pieni kattamaan vahingon kulut. Yleensä myös suomalaisesta liikennevakuutuksesta tuttu kuljettajapaikan suoja puuttuu ETA-maiden ulkopuolella. Siksi kannattaa huolehtia, että kaskoon sisältyy liikennevakuutusta täydentävä Ulkomaan vastuuvakuutus ja että henkilökohtaiset matkavakuutukset ovat myös kunnossa. ETA-alueella autoilevalle suomalainen liikennevakuutus tarjoaa edelleen erinomaisen turvan, toteaa LähiTapiola Vahinkovakuutuksen moottoriajoneuvovakuuttamisen johtaja Tapani Alaviiri.

Mahdolliset poikkeustilat on myös hyvä huomioida reittiä suunnitellessa. Esimerkiksi Ranskan terroriuhan vuoksi poliisi saattaa pysäyttää kesken matkan. Joidenkin maiden välillä saattaa myös olla rajatarkistuksia ja kojelautakameran luvallisuus vaihtelee maa- ja paikkakohtaisesti.

Paperit kunnossa ulkomaille

Autolla ulkomailla matkatessa pitää ottaa mukaan voimassaolevan vakuutuksen lisäksi passi, henkilöllisyystodistus ja rekisteriotteen paperinen versio. Lisäksi autossa tulee olla viralliset EU-kilvet ja auton ollessa toisen nimissä, tulee reissuun lähtijällä olla lupa omistajalta tai rahoitusyhtiöltä auton viemiseksi ulkomaille. Venäjälle matkustaessa tulee myös muistaa pyytää vakuutusyhtiöltä Green Card, jotta välttyy rajavakuutuksen ostamiselta rajalla. Green Card kannattaa olla mukana aina autoillessa Pohjoismaiden ulkopuolelle.

Tutkimustiedot perustuvat LähiTapiolan teettämään Arjen katsaus -kyselytutkimukseen. Kantar TNS:n tekemä tutkimus toteutettiin toukokuussa ja siihen vastasi 1 007 iältään 15-74 -vuotiasta suomalaista.

Omalla autolla Eurooppaan matkustaessasi muista nämä:

  • Varaa tarpeeksi aikaa matkan ja reitin suunnitteluun, jotta voit nauttia matkasta paremmin.
  • Havainnoi ja ennakoi erityisen aktiivisesti vierailla ajoalueilla. Käytä ajovaloja myös päiväsaikaan.
  • Tarkista auton kunto ja päivitä tarvittavat huollot ajan tasalle ennen reissua. Vakuutusten voimassaoloalue ja mahdolliset korvausrajoitukset ulkomailla kannattaa tarkistaa.
  • Tarkista, että autosta löytyvät tarvittavat varusteet. Joissain maissa esimerkiksi ensiapulaukku ja varoitusliivi ovat pakollisia.
  • Selvitä riittävätkö vakuutuksesi suunnittelemallesi reissulle. Esimerkiksi ammattiliiton jäsenyyden mukana tuleva matkavakuutus ei välttämättä kata mukana matkustavia lapsia.
  • Kun autoilet ETA- maiden ulkopuolelle, kannattaa pitää huolta siitä, että kaskoosi sisältyy liikennevakuutusta täydentävä Ulkomaan vastuuvakuutus.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Stellantis on valmis kääntämään takkinsa, jos sähköautojen kysyntä sakkaa

Stellantiksen toimitusjohtaja Carlos Tavares on todennut, että maailman kolmanneksi suurin autonvalmistaja on valmis muuttamaan sähköautostrategiaansa ensi vuoden tärkeiden Yhdysvaltojen ja Euroopan vaalien tulosten perusteella.

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Uusi Porsche Panamera esiteltiin – iso luksusauto kallistuu nyt kaarteisiin kuin moottoripyörä

Porsche on jo julkaissut monenlaisia tiisereitä kolmannen sukupolven Panamerasta, ja nyt uutuus tuotiin vihdoinkin julkisuuteen. Panamera ei ole täysin uusi auto, mutta sekä tekniikkaa että ulkonäköä on hiottu kattavasti.

Maailman suurin autonvalmistaja kamppailee yhä vaikeuksien kanssa

”Emme ole enää kilpailukykyisiä”, on Volkswagenin toimitusjohtajan viesti, kun yhtiö vähentää henkilöstöä osana 10 miljardin euron säästökuuria.

Tyyliniekan uusimmat