Jokamiehen autokoulu osa 7 – Peiliin katsominen

Autokoulussa on vietetty useampi viikko moottoritiellä. Tämänkertaisia oppeja on helppo soveltaa myös maantielle.

Katso peiliin

Moottoritiellä peiliin katsominen on elintärkeää jo oman turvallisuuden vuoksi. Jos aina paukkaa vasemmalle kaistalle sokkona, voi vaikka käydä niin, että kutostien mutkissa uusrikkaalta itänaapurilta käsistä päässyt vikuroiva italianorhi tulee kontista sisään. Silloin ei ole kellään kivaa.

Vain idiootti kiilaa

Riippumatta kumpaan suuntaan aikoo kaistaa vaihtaa, täytyy ensimmäisenä aina katsoa peiliin ja varmuuden vuoksi kääntää päätä. Kukaan ei aja niin lujaa, etteikö takaa voisi tulla joku vielä nopeampi. Joku saattaa jopa ohittaa oikealta liikennesääntöjä uhmaten, joten peiliinkatsomisen skippaaminen on yksinkertaisesti tyhmää.

Jos takaa tulee joku, niin varmista ettet aiheuta vaaratilannetta: hyvänä nyrkkisääntönä toimii se, ettei takanatulevan tarvitse jarruttaa takiasi. Nopeamman eteen ei kiilata; ei, vaikka ajaisit jo suurinta sallittua ja haluaisit näyttää kaaharille närhen munat! Ja jos itselläsi ei ole kiire, niin mikset odota rauhassa vuoroasi?

Kun vaihdat kaistaa, niin muista vilkun käyttö. Kohtelias kertoo hyvissä ajoin aikeistaan ja antaa vilkun vilahtaa 1-2 kertaa ennen kuin siirtää auton viereiselle kaistalle.

Rajoituksia raskaalle kalustolle

Hyvä kuljettaja seuraa peilejä säännöllisesti vaikkei olisikaan aikeissa vaihtaa kaistaa. Kun koko ajan tietää mitä takana tapahtuu, on tulevaa helpompi ennakoida. Liikenne sujuu ja yllätyksiltä välttyy yksinkertaisesti pitämällä itsensä kartalla. Kun huomaat ajoissa takaa lähestyvän nopeamman auton, voit hyvissä ajoin päättää ohitatko edessä ajavan rekan ennen vai jälkeen takaa tulevan, eikä kumpikaan joudu tekemään äkkiliikkeitä molempien pyrkiessä rekasta ohi samanaikaisesti.

Suosittelemme

Jokamiehen vinkki

  1. Seuraa peileistä jatkuvasti mitä takana tapahtuu

Jo riittää moottoritie

Autokouluun pääset kerran viikossa jokamies.fi sivustolla. Ensi viikolla jätetään moottoritie taaksepäin, tervetuloa taas mukaan!

Lue lisää