Jokamiehen autokoulu osa 7 – Peiliin katsominen

Autokoulussa on vietetty useampi viikko moottoritiellä. Tämänkertaisia oppeja on helppo soveltaa myös maantielle.

Katso peiliin

Moottoritiellä peiliin katsominen on elintärkeää jo oman turvallisuuden vuoksi. Jos aina paukkaa vasemmalle kaistalle sokkona, voi vaikka käydä niin, että kutostien mutkissa uusrikkaalta itänaapurilta käsistä päässyt vikuroiva italianorhi tulee kontista sisään. Silloin ei ole kellään kivaa.

Vain idiootti kiilaa

Riippumatta kumpaan suuntaan aikoo kaistaa vaihtaa, täytyy ensimmäisenä aina katsoa peiliin ja varmuuden vuoksi kääntää päätä. Kukaan ei aja niin lujaa, etteikö takaa voisi tulla joku vielä nopeampi. Joku saattaa jopa ohittaa oikealta liikennesääntöjä uhmaten, joten peiliinkatsomisen skippaaminen on yksinkertaisesti tyhmää.

Jos takaa tulee joku, niin varmista ettet aiheuta vaaratilannetta: hyvänä nyrkkisääntönä toimii se, ettei takanatulevan tarvitse jarruttaa takiasi. Nopeamman eteen ei kiilata; ei, vaikka ajaisit jo suurinta sallittua ja haluaisit näyttää kaaharille närhen munat! Ja jos itselläsi ei ole kiire, niin mikset odota rauhassa vuoroasi?

Kun vaihdat kaistaa, niin muista vilkun käyttö. Kohtelias kertoo hyvissä ajoin aikeistaan ja antaa vilkun vilahtaa 1-2 kertaa ennen kuin siirtää auton viereiselle kaistalle.

Rajoituksia raskaalle kalustolle

Hyvä kuljettaja seuraa peilejä säännöllisesti vaikkei olisikaan aikeissa vaihtaa kaistaa. Kun koko ajan tietää mitä takana tapahtuu, on tulevaa helpompi ennakoida. Liikenne sujuu ja yllätyksiltä välttyy yksinkertaisesti pitämällä itsensä kartalla. Kun huomaat ajoissa takaa lähestyvän nopeamman auton, voit hyvissä ajoin päättää ohitatko edessä ajavan rekan ennen vai jälkeen takaa tulevan, eikä kumpikaan joudu tekemään äkkiliikkeitä molempien pyrkiessä rekasta ohi samanaikaisesti.

Suosittelemme

Jokamiehen vinkki

  1. Seuraa peileistä jatkuvasti mitä takana tapahtuu

Jo riittää moottoritie

Autokouluun pääset kerran viikossa jokamies.fi sivustolla. Ensi viikolla jätetään moottoritie taaksepäin, tervetuloa taas mukaan!

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Uusi Daihatsu Taft haluaa haastaa jälleen Suzuki Jimnyn maastossa

Daihatsu Taft on jääny Suomessa toistaiseksi aika vieraaksi automalliksi, mutta kyseessä on alkujaan täälläkin paremmin tunnetun Suzuki Jimnyn kilpailija.

Dacian SUV-suosikki uudistuu – kolmannen sukupolven Dusteria saa myös hybridinä

Osittain kierrätysmuovista valmistettu Dacia Duster siirtyy kolmanteen sukupolveensa, joka on edeltäjäänsä näyttävämpi ja sähköisempi.

Stellantis on valmis kääntämään takkinsa, jos sähköautojen kysyntä sakkaa

Stellantiksen toimitusjohtaja Carlos Tavares on todennut, että maailman kolmanneksi suurin autonvalmistaja on valmis muuttamaan sähköautostrategiaansa ensi vuoden tärkeiden Yhdysvaltojen ja Euroopan vaalien tulosten perusteella.

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Tyyliniekan uusimmat